Bács-Kiskun

2024.09.06. 06:50

A diplomások jelentősen több pénzt visznek haza, mint a fizikai dolgozók − infografikával

Valamivel több mint 1,6 millió forinttal keres többet egy év során Bács-Kiskunban egy diplomás szakember, mint egy fizikai dolgozó. Ez a szám egy átlag, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból lehet kiolvasni.

Barta Zsolt

Megéri-e diplomát szerezni? Igen, megéri. Bács-Kiskunban jobban keresnek azok, akik oklevelet szereztek valamelyik egyetemen. A különbség havonta nettó 134 ezer forint a diplomások javára. 

diplomás, fizikai dolgozó, ksh, bér
A diplomások jelentősen több pénzt visznek haza, mint a fizikai dolgozók
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A KSH Bács-Kiskunra vonatkozó adatsoraiból kiderül, hogy március végén a fizikai dolgozók átlagosan nettó 302 ezer forintot kerestek, míg a diplomások 434 ezer forintot kaptak a bankszámláikra havonta. A különbség nem most alakult ki, hanem a rendszerváltás utáni években. 

Ránéztünk a Covid-járvány előtti 2019-es év hasonló adataira. A fizikai dolgozók átlagbére akkor 169 ezer forint körül alakult. A szellemi alkalmazottaké pedig 245 ezer forintnál volt egy kevéssel több. Minden szektorban növekedtek a bérek 5 év alatt, de az is igaz, hogy az infláció jelentős részben apasztotta a fizetések vásárló erejét az elmúlt években. 

Kik voltak a béremelések igazi nyertesei? A statisztikai adatok alapján az egészségügyben dolgozó szellemi dolgozók fizetése több mint megkétszereződött. A második helyen áll a pedagógusok társadalma, itt béremelés nem volt akkora mértékű, mint az egészségügyi értelmiségi dolgozók esetében, de 421 ezer forintra nőtt a tisztán kézhez kapott átlagos bér. A feldolgozóiparban keresők vezetik a sort. Itt a kecskeméti autógyár és a hozzá kapcsolódóan működő beszállítók diplomásai keresnek átlag felett. A KSH az esetükben több mint 574 ezer forintot mutatott ki. A sort a vendéglátásban dolgozók zárják, ahol hihetetlennek tűnik, de 278 ezer forint a bevallott fizetés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!