Zöldenergia

2023.09.27. 15:17

Tizenkétezer háztartás energiaigényét fedezi az épülő kecskeméti naperőmű – galériával

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 23,8 megawatt-peak beépített teljesítményű naperőművet épít európai uniós támogatással Kecskemét Borbás városrészében, egy 41 hektáros területen. A 9,748 milliárd forintos beruházást 41 százalékban támogatásból, 59 százalékban saját forrásból finanszírozza az MVM Csoport. Az erőmű a tervek szerint 2023 végén kezdheti meg a kereskedelmi üzemet. A Széchenyi 2020 Program keretében megvalósuló beruházás projektnyitóját szerdán tartották a kecskeméti Gokart Hotelben.

Horváth Péter

Dr. Alföldy-Boruss Márk Dezső energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár az ország energiastratégiájáról beszélt a projektnyitón

Fotó: Bús Csaba

Az MVM Csoport középtávú stratégiájában kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások hazai hasznosítását, ezért a megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. a KEHOP projekt keretében egy 23,8 megawatt-peak beépített teljesítményű napelemes erőművet épít Kecskeméten, Borbás városrész közelében. Ezzel hozzájárul Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez – hangzott el a szerdai projektnyitó rendezvényen. A beruházás tervezett összköltsége 9,748 milliárd forint, melyhez 4,025 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A napelemes rendszer évi átlagban több mint 99 ezer Gigajoule villamos energiát tud majd megtermelni, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

Az erőmű létesítése összesen nyolc hónapig tart. A fővállalkozó június 8-án vette át a munkaterületet, a kiviteli tervek két hónap alatt, augusztusra készültek el. A fővállalkozó az invertereket leszállította, a tartócölöpöket letette, és megtörtént a napelemek tartószerkezetének panelezése is. A kábelezés is folyamatban van: a 12 kilométer hosszú termelővezeték 50 százalékát már lefektették. A panelezés október végére, a hálózati csatlakozás november végén várható, míg az üzembe helyezés november végén–december elején.  

A borbási napelemes erőmű egy kapcsolóállomással, és nyolc transzformátorral rendelkezik, 43 ezer déli tájolású napelem termeli az áramot, amit 67 inverter alakít át váltóárammá. 

A 800 tartószerkezet 20 ezer cölöpre épült, ami 900 tonna beépített anyagot jelent. 

240 kilométer egyenáramú vezeték, és 23 kilométer váltóáramú vezeték.  A naperőmű tervezett élettartama 25 év, így 2048-ig biztosítja a villamos ellátást.

Dr. Gál László, a MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a nemzeti energiastratégia része a karbonsemleges energia előállítás minél nagyobb aránya. Az MVM cége folyamatosan keresi a leginnovatívabb zöldenergia-hordozókkal, illetve energiamix-szel kapcsolatos megoldásokat. A naperőmű is ezt a zöld irányba történő eltolódást segíti.

Dr. Gál László, a MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője 
Fotó: Bús Csaba

Dr. Alföldy-Boruss Márk Dezső energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár az ország energiastratégiájáról beszélt a projektnyitón, és arról, hogy a beruházás az energiaszuverenitást szolgálja. Az energiastratégiának több pillére van: energiaellátás-biztonság, megfizethetőség, fenntarthatóság.

Ezt szolgálja, hogy Szlovéniával is hamarosan kiépül a földgázösszekötő vezeték, így minden szomszédos országgal erős villamosenergia és földgáz összeköttetéseink lesznek. Fontos a megfelelő tárolási képesség, ami a földgáznál jelentős kérdés. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a földalatti tárolók feltöltöttsége 95 százalék feletti, ami az ország éves földgáz felhasználásának több mint 65 százalékát fedezi.

Hozzátette: fontos az energiaimport-csökkentés, melynek útja az energiahatékonyság kialakítása, és a hazai források jobb kihasználása. Utóbbit szolgálja a hazai földgázkitermelés ösztönzésére és növelésére irányuló program.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a jövő energiastratégiájának fókuszában a villamosenergia áll, és nagyfokú villamosítás áll előttünk, hiszen az ipari felhasználás eltolódik földgáztól villanyra, a háztartásokban is ugyanez a váltás jelenik meg. Ennek érdekében különböző energiaszuverenitási programokat kell végrehajtani. Ilyen az erőművek fejlesztése a hazai villamosellátás érdekében. Ennek két pillére az atomenergia és a napenergia fejlesztése.

Ezt szolgálja a Paksi erőmű további üzemidő hosszabbítása: a 2032-37 között lejáró üzemidejű négy blokk további 15-20 éves üzemideje legyen. Emellett párhuzamosan zajlik Paks II. fejlesztése is.

A helyettes államtitkár megítélése szerint jól áll az ország a napenergiás fejlesztésekkel. Eddig 5300 megawatt fotovoltaikus létesítmény épült már, melyből 2000 megawatt háztartási méretű, 3300 üzleti célú telepítés. Ez 2030 könyékére 12000 megawattra bővülhet.

Gaál József Kecskemét alpolgármestere 
Fotó: Bús Csaba

A stabil ellátás hálózatfejlesztést igényel, melynek része az Európai Bizottsághoz benyújtott hétezer milliárdos, hálózatfejlesztést célzó terv is része. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a hálózat rugalmasságát is fejleszteni kell. Villamosenergia tárolás terén még gyerekcipőben járunk. Ezért az akkumulátoros tárolásfejlesztésére indítanak támogatási programot, illetve az MVM vizsgálja a szivattyús tárolás lehetőségét.

Gaál József alpolgármester ismertette Kecskemét zöldcélú beruházásait, köztük a hamarosan próbaüzembe lépő biomasza erőművet is bemutatta.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója beszélt a naperőműves fejlesztés technikai részleteiről.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!