Nem kelendő a sertés

2023.08.27. 20:34

A kisállatok továbbra is keresettek, a malacok ára nagyot esett a nagykőrösi vásáron

A legutóbbi nagykőrösi országos vásár egyik sokszor észrevételezett tanulsága: nyár végén nem kelendő a sertés.

Miklay Jenő

A szárnyasokból a Bács-Kiskun vármegyei tenyésztők sokat hoztak

Fotó: Miklay Jenő

A tapasztalt sertéstenyésztők tudják, hogy a kőrösiek körében nyárbúcsúztatónak nevezett sokadalomban nemigen számíthatnak jelentősebb eladásokra. Ezért viszonylag kevés választásival, süldővel állítottak ki. Úgy tűnt a forgalom kezdeti borúlátásukat is alulmúlta. A jószágokból legfeljebb elkelt néhány. A családi portákon a hízóba állítás ideje a késő ősz, vagy a kora tavasz, akkor az áruk is magasabb az átlagnál. Ezzel szemben vasárnap az előző havi vásár áraihoz képest legalább 30 százalékkal olcsóbban lehetett hozzájutni a növendék sertésekhez. Egy kiskunfélegyházi tenyésztő még annál is alább adta: 11 választási malacától 100 ezerért megszabadult volna, ha egyben megveszi tőle valaki.

Nagy Richárd helybeli gazda mangalica választási malacait egyenként 21 ezer forintra tartotta, de kevesen érdeklődtek jószágairól.

– Reméljük, ősszel majd megélénkül a piacuk, a mangalicákat egyre többen fogják hízóba. Tavaly a mélyponton jártunk a malacaink értékesítésével, de a takarmány árak csökkenésével javult a helyzet. Az emberek sokalják a bolti húsárakat, ezért mind több kisgazdaságban próbálkoznak hizlalással, ám ez a törekvés szerintem nem változtat lényegesen a forgalmon, élősúlyban a felvásárlási árak pedig folyamatosan nyomottak. Örülünk, ha az 5 százalék hasznot meghozza a gazdálkodás – mondta a tenyésztő.

A kisgazdaságok többségében másféle főállás mellett foglalkoznak állattenyésztéssel
Fotó: Miklay Jenő

Nagyjából hasonló nyereséget hoz a húsmarha tartás is Terjéki Endre szerint. A tiszakécskei gazdálkodó két üsző borját együtt 440 ezerért árulta.

– A tartási költségekhez képest nyomott az ár, de hiába tartanám többre, azt aligha fizetnék meg. A hozzám hasonló kisebb állatállománnyal bírók nem is tudnának csak abból megélni, valamilyen főállás mellett foglalkoznak a tenyésztéssel. A felvásárlókkal csak sok jószágra lehet üzletet kötni. Mondjuk, a juhokat hozva példának, a kereskedő 20 állatnál kevesebbre nem is tesz ajánlatot. Ezért a kisgazdaságokból jobbára vásárokban vagy alkalmilag próbálják értékesíteni a szaporulatot – jellemezte a piaci lehetőségeket a gazda.

Évek óta jellemzően, az utóbbi vásárban is rengeteg napos- és vágó szárnyast, nyulat kínáltak vételre. Úgy tűnt a kisállatok kereslete továbbra is intenzív, annál fogva az árukat is stabilan tartják.

A háztartási eszközök hatalmas választéka közt a kádár mesterség termékeire, dézsákra, hordókra szenteltek most több figyelmet a látogatók. Közeleg az ősz, a borkészítés, savanyítás időszaka. A boroshordókért literenként 1000 forintot kértek a mesteremberek. Mindezek mellett az őszi, téli ruházati cikkek, továbbá a bolti árnál olcsóbban kapható háztartási papíráruk, kéztörlők, szalvéták váltak vasárnap vásárfiává igen nagy mennyiségben. 

Gazdasági állatok árai (ezer forint)

  • Választási malac 21-23
  • Süldő 28-32
  • Hízóbika (3 hó) 230- 250
  • Üsző (3 hó) 200-220
  • Napos liba 2,5-2,8
  • Napos csibe 0,4-0,6
  • Rántani való csibe 1,2-1,5
  • Napos kacsa 1,3 -1,5
  • Tojótyúk 3-4
  • Vágóliba 8-15
  • Házinyúl 2-3

Forrás: Nyárbúcsúztató vásár


 

 
 


 

 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!