2020.12.21. 11:30
Idén is viszik a halat, de jóval kevesebbet
Karácsony előtt mindig jól fogy a hal. Az előző évektől eltérően azonban a családok kisebb mennyiségben vásárolják az ünnepi menü egyik legfontosabb alapanyagát.
Tóth Sándor, az Ezüstpikkely hal- és vadhússzaküzlet tulajdonosa a pontyokat egy öcsödi halastóból kapja
Fotó: Bús Csaba
Az ünnepi menühöz a nagybevásárlást sokan kezdik a Budai utcai nagypiacon. A legtöbb listán szerepel a hal is, hiszen – a hagyományokat követve – a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a halászlé, és a különböző halételek, a rántott pontypatkótól a sült keszegen át a rácpontyig.
A piacon több helyen árusítanak halat, élőt és konyhakészet egyaránt. Mindenhol hosszú sor kígyózik már ezekben a napokban, akárcsak a piac szomszédságában, a Budai utcában található Ezüstpikkely hal- és vadhússzaküzletben. Tulajdonosával, a lakiteleki Tóth Sándorral az idei halvásárlási szokásokról beszélgettünk. Kíváncsiak voltunk arra, mi a slágerhal, illetve mennyiben befolyásolja a járványhelyzet a halvásárlást.
– Szembetűnőek a változások ebben az évben, a koronavírus-járvány erre is rányomta a bélyegét, negatív értelemben. Sokan félnek a személyes találkozásoktól, a tömegben való vásárlástól, ezért, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzenek, jó néhányan már hetekkel ezelőtt megvették az ünnepi halat. A szezon így december közepe helyett idén november közepén vette kezdetét. Azt is szó nélkül betartják a vevők, hogy egyszerre csak ketten, maximum hárman tartózkodnak az üzletben – jegyezte meg Tóth Sándor, aki maga is szívesen horgászik és vadászik.
Az üzletben, akárcsak a piaci árusítóhelyeken, nagyon sokféle halfajtából lehet válogatni.
A hazai halak közül ponty mellett szürkeharcsa, busa, kárász, törpeharcsa kapható, de több különlegességet is kínálnak, mint például lazacot, süllőt, cápát.
– Mindenféle halat keresnek a vevők. Hat éve nyitottam meg az üzletemet, tapasztalatom szerint ez idő alatt megduplázódott a halfogyasztás. Sokkal több hal fogy, mint évekkel ezelőtt, az emberek egyre jobban beépítik étkezésükbe az egészséges és finom halhúst. Sajnos idén nem nőtt a forgalmam. Ugyanannyian jönnek, de kisebb mennyiséget vesznek. Ez köszönhető annak, hogy kevesebben ülhetnek le az ünnepi asztalhoz, és annak, hogy sokaknak vékonyabb a pénztárcája. Míg előző években átlagosan egy vásárló 8000 forintot hagyott itt ünnepek előtt, most ez az összeg 5000 forint körül mozog. A szomszédban egy évvel ezelőtt nyitottam meg a halsütődét, ahol vállalom karácsonyra halászlé főzését is. Tavaly nagyon sokan kértek elvitelre, idén ez a szám elenyésző – tette hozzá.
Az üzletbe hazai termelőktől érkezik a friss hal, ottjártunkkor éppen az öcsödi haltelepről hozták a pontyokat. Emellett Tóth Sándornak van saját haltenyészete is, egy szegedi holtágon kárászokat és törpeharcsákat tart.
– Az is nagy változás, hogy régen sokan kérték az élő halat, ma viszont zömében már konyhakészre van igényük, szeletelve, filézve. Inkább fizetnek többet érte, de nem akarnak vele otthon bíbelődni – mondta végül Tóth Sándor, aki hozzátette: a hal mellett a vadhús is kelendő karácsonykor, az őz, szarvas és vaddisznó mellett keresik a fácánt, a gyöngytyúkot és a fürjet is.
Eltérő árak
A halak hipermarketekben is beszerezhetők, ahol az árak nagyon változatos képet mutatnak. Vannak fajták, melyek olcsóbbak a piachoz képest, de olyanok is akadnak, melyek drágábbak. Összetételét tekintve elmondható: kevesebb az élő hal, sokkal több a fagyasztott hal.
A legnépszerűbb halfajták átlagos ára (Ft/kg)
Élő hal
Ár
Ponty
1150–1250 Ft
Amur
1000 Ft
Törpeharcsa
1200 Ft
Busa
800 Ft
Keszeg, kárász
900 Ft
Tisztított hal
Ár
Pontyfilé
2500–2600 Ft
Amurfilé
1900–2400 Ft
Törpeharcsa
1800 Ft
Busafilé
1300–1400 Ft
Keszeg, kárász
1100–1300 Ft