Életút

2 órája

Pásztor József 84 évesen is megtalálta a mindennapok szépségét

Pásztor József, a kecskeméti Margaréta Otthon lakója sokaknak mutathat jó példát arra, a nehézségek ellenére is lehet pozitívan tekinteni a jövőbe, és merni lépni, új életet kezdeni.

Sebestyén Hajnalka

Pásztor József bár Kecskeméten nőtt fel, újra csak idős korában került vissza a városba, miután felesége meghalt. A tragikus veszteség után úgy érezte, bár szeretete sosem múlik el kedvese iránt, de számára még tartogathat élményeket a jövő. Így nyitottan tekintett a világra, rengeteg új dolgot kipróbált, amióta a Margaréta Otthonba költözött. 

Pásztor József, Kecskemét,
Pásztor József Margaréta Otthon lakója
Fotó: Sebestyén Hajnalka

55 éve diplomázott pedagógusként

Pásztor Józsefet sokan ismerhetik mint pedagógust, hiszen 55 éve, 1969-ben végzett a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon mint biológia-földrajz szakos általános iskola tanár. Aranyoklevelét 2019-ben vehette át Szegeden. Sokfelé tanított, régi tanítványai mai is szeretettel gondolnak rá.

Bugac, Helvécia, Tiszakürt és Cserkeszőlő

Pásztor úr Budapesten született, de gyermekkorát Kecskeméten töltötte. A Közgazdasági Technikumban végzett, mivel szülei arra biztatták, ha azt elvégzi, még bárhova mehet az életben. 

– A tanári pályát választottam. Pályafutásomat Bugacon kezdtem, majd Helvécián, a központi iskolában és a közeli Ludastói iskolában folytattam. Ezt követően Tiszakürtre mentem, majd feleségem révén Cserkeszőlőre vezetett az élet, ahol végül 40 éven át, 1972-től 2012-ig, a nyugdíjazásáig tanítottam – elevenítette fel pedagógusi pályáját Pásztor úr. 

Elmesélte, mindenhol nagyon jó kollegái voltak, akikkel sokáig tartotta is a kapcsolatot. Szeretett velük dolgozni, mindenhol jól érezte magát. A legtöbb élménye azonban Cserkeszőlőhöz kötődik, ahol a földrajzot oktatta. 

Szemléltető eszközöket alkalmazott

– A kezdetektől arra törekedtem, hogy minden gyermeket valamire megtanítsak, képességeitől függően. Szerettem a szemléltető eszközöket, mert a gyerekeket már régen is úgy lehetett motiválni, ha felkeltettük az érdeklődésüket. A tankönyv mellett mindig ragaszkodtam a térképhez és a munkafüzethez. Így a fiatalokat arra ösztönözhettem, hogy olvassák el a tananyagot, keressék ki a térképen, és töltsék ki a munkafüzetet. E hármas kombináció által sokkal jobban rögzült bennük a tananyag – emlékezett vissza. 

Közösen gondolkodtak, közösen dolgoztak

Feleségét is a tanári pályának köszönhette. Egy buszon ismerkedett meg a szintén pedagógus hölggyel. Három gyermekük született: két fiú és egy lány. A cserkeszőlői iskolában váltott műszakban tanítottak, egyikük délelőtt, másikuk délután, így tudták megoldani a gyerekek nevelését. Akkoriban kettejük fizetése nem volt elegendő a biztos megélhetéshez, így elhatározták, hogy csigatésztát kezdenek gyártani. 

Csigatésztát gyártottak

– Közösen dolgoztunk a pluszjövedelemért. Mindketten megtanultuk a csigatészta-készítés fortélyait. Mindketten gyúrtuk és csavartuk a tésztát, melyek nagyon kelendőek lettek. Kéthetente 35–40 kilót adtunk el. Később zöldség-gyümölcsöztünk is, főként őszibarack, szőlő, és nagy szemű zöldbab termett a kertünkben. Csepegtető öntözést is kiépítettem, hogy a növények megfelelő termést adjanak. A kunszentmártoni piacra jártunk árusítani, még nyugdíjasként is tevékenykedtünk. Szép életünk volt, míg sajnos 2016-ban el nem vesztettem szeretett feleségem – tette hozzá Pásztor úr. 

Pásztor József nyitott a világra

Ezután nem akart egyedül maradni, és beköltözött Kecskemétre, a Margaréta Otthonba. Könnyen beilleszkedett, ma már újra nagyszerűen érzi magát. Időközben a világ technikai változásaival is próbált lépést tartani, megtanult gépelni, van saját laptopja és alkalmanként internetezik is. 

Verset ír és kézműveskedik

Minden rendezvényen részt vesz az intézményben, a jeles ünnepekre rendszeresen ír verset, lakótársainak köszöntőt – ezekkel már sokszor megörvendeztette az otthon lakóit. Minden szellemi kihívás érdekli, a vetélkedőkön, szókereső játékokon is rendre jeleskedik. Rendszeresen jár a foglalkoztatóba is, ahol például gyerekek számára készít ajándékba apróbb ajándékokat, papírvirágokat. 

– Nagyon boldog ember vagyok! Az idős korban is megtaláltam a szépséget. Nem szabad feladni, törekedni kell a jóra, nem feladni az álmokat. 84 éves vagyok, új céljaim vannak, boldogan telnek a napjaim. Ennél nincs is többre szükségem! – mondta végül Pásztor József. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!