Baja

2024.09.05. 06:50

Obádovics J. Gyula 97 évesen lett bajnok síkfutásban: unokái, dédunokái ösztönözték

Obádovics J. Gyula 34,11 másodperces eredménnyel a 95 pluszos kategória országos bajnoka lett 100 méteres síkfutásban. A bajai születésű 97 éves matematikus, tanár, tankönyvíró kitűnő egészségnek örvend, unokái és dédunokái vették rá a mindennapi futásra, kocogásra. Titokban mérték le a teljesítményét, és ez alapján nevezték be az országos versenyre. Hírportálunknak az egykori versenyekről és a napi kutatásairól is beszámolt.

Márton Anna

Obádovics J. Gyula 1948-ban versenyzett utoljára, egyetemistaként a BEAC pályán. – Három próba volt, magasugrás, futás és rúdugrás is volt. Mivel akkor merev bambusznád jelentette a rudat, nem volt a csapatnál rúd, a kalocsai tanítóképzőből felhozattak egyet. Az merev volt, nem úgy, mint most, hogy az ember rákapaszkodik és kirepül. Mivel én szertornász voltam, ez a merev rúd nekem arra jó volt, hogy a legmagasabb ponton egy haskelepet csináltam és így tudtam magasabbat ugrani mint a többiek – emlékezett vissza az egykori versenyre. Ezt követően legfeljebb csak egyetemi csapatban focizott. 

bajnokság, Baja, Obádovics J. Gyula
Kőváriné Dús Jetta és Obádovics J. Gyula
Fotó: Beküldött fotó

Titokban mérte le Obádovics J. Gyula teljesítményét egyik unokája

Obádovics tanár úrnak 18 dédunokája és 13 unokája, akik között többen vannak olyanok, akik többször csalogatták futballozni vagy futni. – A Balaton a házamtól 120 méterre van körülbelül, minden reggel és este rászedtek a fiatalok, hogy fussak. Persze a part előtt már elhagynak a betyárok. Dédunokáim között két futó van, az édesanyjuk Kőváriné Dús Jetta, testnevelés szakos tanár, aki titokban egyszer lemérte, hogy mennyi idő alatt futunk le a partig. Utána azt mondta, hogy benevez versenyre, hiszen én világbajnok lehetek. Az idő, amit futottam bőven benne volt abban az intervallumban, amit általában a 95 évesek le tudnak futni. Így indult el ez valamikor és egyszer csak jelezték, hogy lesz Budapesten egy atlétikai országos bajnokság, ahova elmehetnék – mondta hírportálunk a 97 éves Obádovics J.Gyula. Benevezett, és folytatta a megszokott napi futást. 

Obádovics J. Gyula, bajnokság, Baja
Dédunokákkal
Fotó: Beküldött fotó

Ő volt a legidősebb a versenyen

– A versenyen, az Ikarus BSE Atlétikai pályán 12.50 perckor a magasból nézve kicsit hosszúnak mutatkozott a 100 méter, de aztán csak le tudtam futni. Nem voltak ilyen idősek, mint én, a korcsoportban volt egy 91 éves résztvevő, aki éppen Svédországból, a világbajnokságról érkezett haza. Azt mondta, hogy részt vehettem volna én is a világbajnokságon és ott is kaphattam volna aranyérmet. Nagyon jó volt együtt futni az idős barátaimmal, akikkel ott ismerkedtem meg. Én voltam a legidősebb, de külsőleg én látszottam fiatalabbnak – mondta vidáman Obádovics J. Gyula. Az egykori tanár, író valóban sokkal fiatalabbnak néz ki a kortársainál, legalább 20 évet letagadhat a korából. A napi futás mellett a tánc, az írás, a kutatás az, ami fiatalon tartja. 

Bunyevácnak vallja magát

Baján, a Csitaonicában a bunyevác olvasókörben és bunyevác táncesteken is rendszeresen részt vesz.  A kisebbik lánya, korábban a Fáklya együttesben is táncolt, vele muszáj szép keringőt is eljárnia, amellett hogy kólózni is kell. 

–Bár ma már nagyon sok kólólépés van, gyerekkorom óta nagyon megváltozott. Akkor is volt sokféle lábmunka. A jó apám nagyon tudott táncolni, édesanyám szintén. Azt látom, hogy ezek a fiatalok, akik rendszeresen táncolnak a Prélóban – a bunyevácok legnagyobb farsangi ünnepe – már nagyon sok új lépést is tudnak – fogalmazott Obádovics J.Gyula, aki bunyevácnak vallja magát.

Büszkén mesélte, hogy természetesen a legkisebbik lánya, aki egyetemi tanár, ismeri ezeket az új lépéseket, azt is elmondta, hogy a másik két lánya pedig középiskolai tanár, matematikát, fizikát tanítanak. 

Pihenésképp regényt írt

A Balaton melletti házát alkotóháznak nevezte el, hiszen a helyszínen 12 könyvet írt, amiből 10 matematika könyv . – Régebben a napom úgy indult, hogy a számítógépnél dolgoztam. Amit tudtam, megírtam, délután a kertben dolgoztam és fogadásból egy-egy regényt is írtam. Két matematikakönyv között egy regényt is írtam pihenésképp és egy verses kötetem is megjelent – mondta a legenda. 

Új könyvön dolgozik

A jelenlegi napi elfoglaltságával kapcsolatban elárulta, hogy kutatómunkát végez a legújabb könyvéhez, amely a bunyevácok történelméről szól majd. Mint mondta, minden délelőtt rendezgeti a bunyevácok számára összegyűjtött anyagot és a jövőben összeállít egy olvasható, teljesen bizonyított bunyevác történeteket tartalmazó könyvet, mert szerinte nagyon vegyes ,amit nagyon sokan megpróbálnak elmondani, de nem bizonyítanak.

– El fogom készíteni az anyagot és csak az kerül be, ami eredeti iratok alapján bizonyított. Nagy meglepetés lesz belőle – tette hozzá. 

Kivételes szakmai út

Obádovics József Gyula matematikus, természettudományi és műszaki doktor, a matematikai tudományok kandidátusa. A legnépszerűbb matematika tankönyvének szerzője,a hazai számítástechnika-oktatás elindítója. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt tanszékvezető egyetemi tanára, a Scolar Kiadó társalapítója. 32 könyv, 30 egyetemi jegyzet, 52 tudományos publikáció szerzője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!