Hollandia–Románia

2024.07.03. 11:05

Bejött a gyógytornász jóslata Gakpónak, a románok kapitánya a családjához menekülne (videó)

A Liverpool holland támadója Cody Gakpo góllal és gólpasszal járult hozzá a Románia elleni nyolcaddöntős sikerhez, és ezzel tovább növelte az esélyét az Európa-bajnokság gólkirályi címére. Szoboszlai Dominik csapattársa a különös gólöröméről is elárult pár dolgot. A hollandok elleni sima vereséget követően a románok kapitánya pedig már csak a pihenésre vágyik.

A holland Cody Gakpo (k), miután berúgta a találkozó első gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Románia-Hollandia mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2024. július 2-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Manu Fernández

A holland fociválogatott félgőzzel játszva is nagyon simán győzte le Romániát a németországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Az esélyesebb hollandok sorra elpuskázták a helyzeteiket, a románok pedig alig jutottak el a tizenhatosig – írta meg az Origo. A csoportjukból egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel, azaz önmagához képest elég harmatos teljesítménnyel továbbjutó holland válogatott legjobbja ismét Cody Gakpo volt, aki a gólkirályi címért s bejelentkezett.

GAKPO, Cody
A holland Cody Gakpo később les miatt érvénytelenített gólt rúg a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Románia-Hollandia mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2024. július 2-án
Fotó: Georgi Licovszki / Forrás: MTI/EPA

Koeman dicsérte Gakpót

Gakpo a lengyelek és az osztrákok után Románia kapuját is bevette az Európa-bajnokságon.

A nyolcaddöntők lezárultával négy játékos áll a góllövőlista élén: a holland támadó mellett a német Jamal Musiala, a szlovák Ivan Schranz és a grúz Georges Mikautadze lőtt három gólt.

Utóbbi kettő ugyanakkor már nem növelheti találatai számát, csapatuk nem jutott a legjobb nyolc közé. Nem véletlen, hogy Ronald Koeman szövetségi kapitány is a Liverpool játékosának szerepét emelte ki a továbbjutás után – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

– Újra hihetetlenül fontos szerepet játszott. Fizikálisan erős, gyors, kiemelkedő képességei vannak – áradozott Gakpóról Koeman, aki elégedett volt azzal, ahogyan csapat feljavult az osztrákoktól elszenvedett vereség után, egyedül azt kifogásolta, hogy csapatának nagyon későn sikerült megszereznie a második gólt. Az első találat viszont hamar, már a huszadik percben megszületett, Gakpo pedig a mérkőzés után elárulta, hogy a gólja után miért rohant egyből a holland kispadhoz.

A gyógytornász jóslata

Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa kiemelte, hogy csökkent rajtuk a nyomás, miután megszerezték az első gólt a románok ellen.

Jó, hogy sikerült ilyen hamar betalálni, ez csökkenti a feszültséget. A fizioterapeutánk előre megmondta, hogy én fogom szerezni az első gólt, ezért rohantam felé

– mondta a Liverpool támadója a gólöröméről. Gakpo később gólpasszt is adott Malennek, utóbbi végül két találattal zárta a meccset. Amíg a hollandok támadója Törökország ellen folytathatja a gólgyártást, a románok kapitánya, Edward Iordanescu pihenőre vágyik – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Románia huszonnégy év után vívott ismét nagy világverseny kieséses szakaszában meccset. Ennek ellenére Iordanescu egyáltalán nem biztos, hogy folytatja szövetségi kapitányként, bár határozott döntést nem mondott ki.

– Pihenőre van szükségem, aztán biztosan tárgyalunk majd a szövetséggel. Most úgy érzem, a családomnak jobban szüksége van rám, mint a válogatottnak. Két és fél nehéz éven vagyunk túl, rengeteg támadás ért minket. Ez nem volt könnyű, különösen a családomnak – mondta Iordanescu, aki büszke arra, amit a csapata elért az Eb-n.

Eredmény, nyolcaddöntő

Hollandia–Románia 3–0 (1–0)
gól: Gakpo 20., Malen 83., 90+3.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában