2019.04.18. 11:03
Többféleképpen is tárolhatja a zöldfűszereket
A fűszernövényeket a lakás adottságai vagy igényeink szerint különböző módokon tarthatjuk hosszabb ideig frissen.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Ariwasabi
Néhány tipp, mi kell ahhoz, hogy hosszú ideig örömét lelje e friss növényekben.
Ha szeretné, hogy sokáig üdék maradjanak, ültesse át mindet agyagcserébe. Kedvenc helyük a napos ablakpárkány. A zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények: locsolást és fényt. Ha ablaktalan vagy sötét a konyhája, tartsa a zöldfűszereket a lakás másik, világosabb helyiségében, vagy jó időben az erkélyen.
Tárolás és tartósítás
Hűtőben: Összegumizott nejlonzacskóba vagy folpackba csomagolva a zöldséges rekeszben egy hétig is elállnak.
Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsa fel, majd tegye a jégkockatartó kis mélyedéseibe. Kb. 6 hónapig áll el.
Olajban: Durvára aprítva, olíva- vagy napraforgóolajban 5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet.
Szárítva: Az összekötött fűszercsokrot meleg, jól szellőző helyen kb. 2 hétig szárítsa ,majd összemorzsolva tárolja.
Felhasználás
Gyors öntet: A felaprított zöldfűszereket keverje joghurtba, majd ízesítse sóval és borssal. Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek. szárított felel meg 2 ek. friss zöldfűszernek.
Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítse parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozzon bele olívaolajat. A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.
Borítókép: illusztráció