2018.05.22. 20:30
10 ok, amiért a gyorskaja pusztító – mármint a brutális cukor- és zsírtartalmon kívül
A gyorséttermek a legkényelmesebb megoldást kínálják, pillanatok alatt tálcára kerül a hamburger vagy a sajtburger, nagy adag sült krumplival, cukros üdítővel. Vajon jót teszünk azzal, ha rendszeresen ilyen helyen eszünk?
A gyorséttermek népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbb, az egészségre nincsen jó hatással, ha hosszabb távon ilyen ételeket fogyaszt az ember. A gyorskaják ugyanis igazi kalóriabombák: magas a szénhidrát- és cukortartalmuk, és tele vannak zsírral. Azt viszonylag hamar megtapasztaljuk, hogy elhízáshoz vezet, ha ezen a koszton élünk – de vajon milyen hatása van a szervezetre még? A Csupa Sport összeszedte a tíz legkárosabb következményt.
1. Hiába eszik, éhes marad
Bár sok kalóriát visz be a szervezetébe, tápanyagot alig. Mondhatni, üres ételt fogyaszt. Lehet, hogy hirtelen azt érzi, degeszre ette magát, de rövid időn belül elkapja az éhség, mert a szervezete tápanyagban gazdagabb ételre vágyik.
2. Növeli a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát
Szakértők, orvosok szerint a gyorséttermi ételek olyan vegyi anyagot (PhIP) tartalmazhatnak, amely növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A magas hőfokon grillezett húsokban, marhában, csirkében, halban, sertésben mutatták ki a PhIP-t.
3. Ödémásodás
A gyorsételek nagyon sok nátriumot tartalmaznak. A túl sok nátrium megköti a vizet a szervezetben, bedagadhatnak, ödémásodhatnak a végtagok.
4. Csontritkulást okozhat
A magas nátriumbevitel miatt a csontok is gyengülnek, ami végül csontritkuláshoz vezethet.
5. Növeli a vesekő, a gyomorrák kockázatának kialakulását
A túl sok nátriumbevitel növelheti a vesekő és különböző vesebetegségek kockázatát. Szakértők szerint a gyomorrák rizikófaktora is nagyobb.
6. Magas koleszterinszint, szívbetegség
A gyorsételek tele vannak telített zsírsavakkal, egy sajtburgerbe például bőségesen jut belőle. Ezek a zsírok növelik a vér koleszterinszintjét, ami a szívnek sem tesz jót, magasabb a szívbetegség kockázata.
7. Romlik a memóriája
Ha sokszor eszik gyorsétteremben, és azt veszi észre magán, hogy olykor elfelejt valamit, vagy nem reagál annyira gyorsan, akkor ez összefüggésben lehet az étkezésével. Ahogyan a szívre, úgy az agyra sem hatnak jól a telített zsírok. A memória romlása mellett negatívan befolyásolják az agyműködést.
8. Megemeli a vércukorszintet
A magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása növeli a vércukorszintet. Ráadásul a gyorséttermi ételek bővelkednek fehér cukorban is. Amellett, hogy felelősek az elhízásért, növelik a cukorszintet is.
9. Letargikus, depressziós lesz…
A gyorskaják alig tartalmaznak Omega 3 zsírsavat, ennek hiánya pedig kimerültséghez vezethet. A legújabb tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen gyorséttermi menün élnek, 51 százalékkal nagyobb az esély a depresszió kialakulására.
10. …vagy felpörög.
A mentális betegségek közül nem csak a depresszióért és a szorongásért felelős a gyorskaja. A Clinical Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mesterséges színezékek és ízfokozók a hiperaktivitásért is felelősek.
Borítókép: illusztráció. Forrás: Flickr.com / Kim Singdahlsen