126. évad

2023.06.11. 16:10

Különleges és sikeres évadot zárt a Kecskeméti Nemzeti Színház – galériával

Véget ért a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 126. évada, amely során a teátrum közel 300 előadást játszott százezer nézőnek, akik rendre vastapssal jutalmazták a produkciókat. Különleges évadot zárt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – értékelte a mögöttük álló szezont Cseke Péter igazgató a vasárnapi évadzáró társulati ülésen.

Horváth Péter

Cseke Péter összegezte az évet

Fotó: Bús Csaba

Cseke Péter igazgató társulatának szóló köszöntőjében megköszönte mindenki munkáját különleges évad végén. Hangsúlyozta, hogy áldozatos munkával, nagy sikerrel helytálltak a nehézségek közepette is.

A 2023/24-es évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Kovács Lehelt, Mechle Christiant, Venczli Zórát – akiket vendégművészként már jól ismer a kecskeméti publikum –, valamint Sipos Áront.

A direktor visszatekintett a színházi idény premierjeire. Nagyszabású bemutató volt a Kőszívű című musical, melyet a pestivel koprodukcióban mutattak be és amit a kisebb színpad még drámaibbá tett. Az igen sikeres darab már túl van az 50. előadáson. Az évad többi bemutatója ugyancsak igazi közönségsiker lett, nemcsak a nagyszínházban, hanem a Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdiószínházban is folyamatosan telt házzal futottak az előadások: a Kököjszi és Bobojsza, a Tombol az erény, az Egy hónap falun, A miniszter félrelép, az Utazás a szempillám mögött, a Hattyú, A telefon, a Macbeth és a Luxemburg grófja. Utóbbit  a nyáron a Margit-szigetre is elviszi a színház.  

Az évadzáró üléseken nem maradhat el a várva várt felújítás kérdése sem, amirő Cseke Péter annyit mondott, hogy hisz abban: néhány éven belül csodásan újjávarázsolt színháza lesz Kecskemétnek.

A direktor köszönetet mondott a munkatársaknak azért, mert szakmailag maximumot nyújtva rendezték meg a 14. Szín-Tár találkozót és a 10. Színházi Olimpia keretében két határon túli produkciót fogadtak be, valamint Hobo is fellépett a kecskeméti teátrumban.

A hagyományokhoz hűen az évadzáró társulati ülésen több díjat is átadtak: a társulat szavazatai alapján a 2022/23-as évad embere Taraczközy Zoltán Magyar Teátrum-díjas tárvezető hangosító lett, míg a Látó Ricsi Emlékdíjat Kovács Levente orgonaművész vihette haza.

A direktor elmondta, hogy idén is díjeső érte a társulatot. Szeptemberben Junior Prima díjat kapott Koltai-Nagy Balázs, Érdemes művész lett Szente Vajk főrendező és Jászai Mari-díjat kapott Fazekas Géza színművész. Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Rimóczi Erika, Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Galambos Attila irodalmi vezető és Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Tóth Kata dramaturg. Az idén ötvenedik jubileumát ünneplő Sirkó László színművész Kecskemét Kultúrájáért Díjat kapott a városban hosszú ideje aktívan működő kulturális tevékenységéért. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balett-tagozatának (Kecskemét City Balett) vezető táncművésze, Szőllősi Krisztina érdemelte ki az évad legjobb táncművésze kitüntetést modern-kortárs kategóriában a Magyar Táncművészek Szövetségétől a tánc világnapján.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenei tagozatának két művésze is bejutott a legjobbak közé a weimari 24. nemzetközi zeneszerzőversenyen. Iván Sára karmester, korrepetitor kamarazene kategóriában a második helyen, Kovács Levente orgonaművész pedig akuzmatikus zene kategóriában a harmadik helyen végzett.

A nehéz évad ellenére több mint 96 ezer néző váltott jegyet az előadásokra, amihez ha hozzávesszük a nyári előadásokat, 100 ezer fő feletti a darabok látogatottsága

 – mondta elismerően Cseke Péter, aki köszönetet mondott a nézőknek, hangsúlyozva, hogy ők függetlenségük záloga.

Nyáron Margit-szigeten és Szeged Szabadtéri Játékokon három-három előadást tart a színház, ezen kívül egyebek mellett Mórahalomra, szarvasra, Szigligetre és Debrecenbe is visznek produkciókat, valamint a Telefont Horvátországban, Dubrovnikban is bemutatják.

A direktor mellett a színház tagozatvezetői is méltatták a társulat munkáját

Szente Vajk főrendező az legjobbaknak nevezte a társulatot és bejelentette, hogy két új örökös tagja lett a színháznak: Cseke Péter igazgató és Ba Éva súgó.

Beszélt a következő évad első felének bemutatóiról

Az ég tartja a földet című musical bemutatója szeptemberben 21-én lesz, Bori Réka és Koltai-Nagy Balázs főszereplésével. Ray Cooney darabja, a Ne most, drágám címszereplői Nagy Sándor és Járai Máté lesznek. A Kis Herceg különleges gyermekdarabnak ígérkezik. A tehetséges Mr. Ripley első színpadi adaptációját a kecskeméti színházban mutatják be, Orth Péter és Fazakas Géza főszereplésével, a Meseautó című klasszikusban pedig Mechle Christian, Kovács Gyopár és Járai Máté játsszák a főbb szerepeket.

Cseke Péter arról is szólt zárásként, hogy a 2023/24-es évadban műsoron marad A miniszter félrelép, a Luxemburg grófja, az Elisabeth, a Kököjszi és Bobojsza, valamint a Tigris és hiéna. Programok várják a színházbarátokat a nyár folyamán is, Kecskeméten: június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján többek közt kulisszajárással készül a színház, Tóth Kata dramaturg vezetésével pedig ismét megörvendeztetik a gyermekeket több nyári táborral is.

Több szeptemberi előadásra a napokban megindul a jegyértékesítés a Kecskeméti Nemzeti Színház jegypénztáraiban és online, emellett javában tart a bérletezési időszak a következő évadra.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!