Jubileum

2024.03.27. 20:03

Százhúsz éves fennállását ünnepelte a bajai iskola – galériával

A Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola 120 éves fennállásának jubileumi gálaműsorát és a Kertész SZKTV díjátadó gáláját tartották az intézmény sportcsarnokában szerda délelőtt. A jubileumi ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, valamint Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Márton Anna

A jubileumi ünnepség rendezvényén tiszteletét tette továbbá Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Széll Péter alpolgármester, egykori igazgató, a jelenlegi önkormányzati testület több képviselője, Kámánné dr. Bari Bernadett polgármesterjelölt, valamint a városi cégek, intézmények vezetői, képviselői.

iskola, ünnepség, jubileum
Százhúsz éves fennállását ünnepelte a bajai iskola
Fotó: Márton Anna

Koch Zsuzsanna, a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket. Örömét fejezte ki, hogy az iskola 120 éves fennállásának évfordulóján és a Kertész SZKTV díjátadóján az intézmény tizenhetedik igazgatójaként üdvözölheti a megjelenteket. Rövid ismertető hangzott el az elmúlt három év jelentős változásairól, fejlesztéseiről.

– Nem sak az épített környezetünk épült, szépült meg és korszerűsödött, hanem a képzéseink is megváltoztak. A technikumban öt évig a szakképzésben három évig tanulhatnak diákjaink. Ha valaki nem elégszik meg az első szakmájával, az a második szakmáját is állami finanszírozás keretében elsajátíthatja és még néhány évig az iskolában tanulhat – sorolta az igazgató. 

Az iskola fokozatosan számít a duális partnerekre

A Déli ASzC létre hozta 2022- ben az ÁKK-t, ahol a tanulók vállalati körülmények között tanulhatják a szakmát. Megalapozzák azokat a jövőbeni lehetőségeket, ahol majd a szakma megszerzését követően a tanulók dolgozni fognak, később pedig elhelyezkedhetnek a munka világában. Az iskola legnagyobb partnerei: az AXIÁL Kft. és a Dorker Kft. 

A szakképzési rendszer az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül 

A következő tanévek is folyamatos változásokat ígérnek. A robotizáció, a technológiai újítások új kihívásokat jelentenek mind a tanulóknak, mind az oktatóknak. A technikai újításokat sok esetben nem tudja követni a tananyag. Ezért az intézmény lépéseket tesz a változások irányába, az innovatív, jövő felé mutató szemlélet kialakításában.

Zsigó Róbert köszöntő beszédében hangsúlyozta: nemcsak az iskolának nagy dolog, hogy méltóképpen meg tudnak emlékezni a dicső elődökről, hanem az egész városnak fontos az esemény. A 120 évben nagyon sok minden történt. A Déli ASZC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola az egyik legnagyobb múltú és legfontosabb intézménye a városnak, ráadásul nemcsak bajai diákok tanulhatnak itt, hanem a Baja környéki, sőt a határon túli magyar területekről is érkeztek diákok.

A köszöntőket követően az iskola diákjai ünnepi műsort adtak elő, megidézték az iskola életének legfontosabb mozzanatait, a felkészítő tanár Cserháti János volt. A rendezvény a Kertész SZKTV díjátadójával zárult.

A 120 éves intézmény története

A Déli ASZC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola alapítása 1904. február 21-re nyúlik vissza. Akkori neve: Magyar Királyi Állami Kertmunkás Iskola volt. Ezt az iskolát az akkori szükséglet hozta lére. Az alapítói cél a földek, kertek megműveléséhez értő fiatalok képzése volt. Bár az elmúlt 120 évben sok-sok változáson ment keresztül az intézmény és környezete, de azt mondhatjuk, hogy az iskola küldetése ma sem más. Olyan fiatalok képzése, akik megállják felnőttként a helyüket megtanult szakmájukban, a mezőgazdaságban, valamint a magyar vidék hétköznapjaiban.

Tehát az iskola megfelelő tradíciókkal, jó hírnévvel rendelkezik. Ezt köszönheti a szakmailag felkészült tanároknak, valamint a rendszerváltást követő évtizedek vezetésének, azaz a megfelelő lehetőségekhez, a kihívásokhoz való alkalmazkodásnak.

Az elmúlt tanévekben több mint négyszáz tanulóval büszkélkedhetett ez a középiskola, mely Bácskában az agrárképzés meghatározó oktatási helye volt mindig, és reményeink szerint a jövőben is az marad. A beiskolázás kapcsán támaszkodnunk kell Baja és vonzáskörzetének, azaz a környékbeli kis települések tanulóira, valamint a szerbiai magyar tanítványokra is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában