Megemlékezés

2024.03.27. 19:39

II. Rákóczi Ferenc fejedelemre emlékeztek Kecskeméten

A szabadságharc vezetőjének születésnapja 2015 óta II. Rákóczi Ferenc-emléknap, amikor határainkon innen és túl egyaránt megemlékezéseket tartanak a közös történelmi múlt és a nemzeti összetartozás jegyében.

Orosz Fanni Flóra

Március 27-én szerencsére az időjárás is kedvezett a szabadtéri megemlékezésnek: 16 órától a kecskeméti Rákóczi út 18. szám alatti emléktáblánál gyülekeztek az érdeklődők. A hagyományoknak megfelelően a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület szerdán rövid koszorúzási ünnepséget rendezett II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére. Az emléktábla Pálfy Gusztáv kecskeméti szobrászművész alkotása, felavatására 2017 márciusában került sor.

megemlékezés, emléktábla, szabadságharc
Március 27-én szerencsére az időjárás is kedvezett a szabadtéri megemlékezésnek: 16:00-tól a kecskeméti Rákóczi út 18. szám alatti emléktáblánál gyülekeztek az érdeklődők.
Fotó: Orosz Fanni Flóra

Székelyné Kőrösi Ilona, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: „Számunkra különösen fontos, hogy egykori hőseinkre évről évre méltóképpen megemlékezzünk és továbbvigyük emléküket a következő nemzedékek számára is”.

Kenyeres Dénes, nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület kecskeméti csoportjának elnöke is felszólalt az ünnepségen, aki II. Rákóczi Ferenc életének legmeghatározóbb pillanatairól számolt be az emlékezőknek.

Az ünnepség végén, a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták az emléktáblát.

megemlékezés, emléktábla, szabadságharc
Fotó: Orosz Fanni Flóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában