Hirdetés

2024.07.29. 08:00

Az ÁGOTA® Tábor üzenete: Mindig van remény! - KÁSZPEM terápiával gyógyul a családjukat vesztett gyermekek lelke

Már zajlik az Állami Gondozottak Országos Találkozója, az ÁGOTA® Tábor a Bácsi-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván. 800 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal érkezett, hogy a sokak által csak „10 napos mennyországnak” nevezett nyári táborban terápiás- és élményprogramokban gazdag napokat tölthessen el.

PR cikk

Az ÁGOTA® Alapítvány és együttműködő partnere, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója szervezte meg a 27. ÁGOTA® Tábort a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára épült Bács-Kiskun vármegyei szeretetfaluban, ÁGOTA Falván.

A tábor az ÁGOTA Közösség szívdobbanása, egy olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent az ide érkező – minden eddiginél is több – 800 fiatalnak, hanem terápiás jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Éppen ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé. A tábor gyógyító hatása az önkéntesek törődő attitűdje mellett a KÁSZPEM® Módszer eszköztárára alapoz. A KÁSZPEM® Módszer (Kothencz-féle ÁGOTA® Szenzitív Pedagogikoterápiás Módszer) hazánkban az első olyan pedagógiai rendszer, amely kimondottan a családból kiemelt, gyermek- és lakásotthonokban, illetve nevelőszülőknél élő gyermekek utólagos személyiségfejlesztését valósítja meg játékos formában.

A kiscsoportos foglalkozásokon a bizalom jelentőségéről beszélgetünk a fiatalokkal, a saját bőrükön is megtapasztaltathatják a táborozók, hogy milyen bízni másokban.  Ahogyan azt is, hogy milyen érzés, amikor bennük bízik meg valaki.  Ez fontos, mert a családból való kiemelés során a fiatalok másokba valamint saját magukba vetett „bizalom képe” is megtörik

– mondta Szili-Balog Mária, az ÁGOTA Közösség önkéntese.

A fókuszban a bizalom mellett, a kiszolgáltatottság, a norma, az értékrend és jövőkép témái állnak. Egy-egy foglalkozáson a fiatalok meghallgatják egymás történeteit, levonhatják a tanulságot, kapcsolódhatnak egymáshoz, reményre találhatnak. Ezáltal pedig a gyermekek a gyógyulás útjára léphetnek és felfedezhetik, hogy nincsenek egyedül a nagyvilágban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában