Ukrán válság

2024.07.07. 09:26

Hollandia F-16-os harci repülők szállítását ígérte Ukrajnának

865. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Új katonai támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára a brit védelmi miniszter

Új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára vasárnap John Healey brit védelmi miniszter.

HEALEY, John; UMEROV, Rusztem
John Healey, a napokban hivatalba lépett brit védelmi miniszter (b) és ukrán partnere, Rusztem Umerov az odesszai tárgyalásait követő sajtóértekezleten 2024. július 7-én
Fotó: Igor Tkacsenko / Forrás:  MTI/EPA

Healey a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választások után megalakult munkáspárti brit kormány hivatalba lépését követően azonnal Ukrajnába utazott, ahol a tárca vasárnapi tájékoztatása szerint találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Rusztem Umerov védelmi miniszterrel.

A brit védelmi tárca vezetője által bejelentett új csomagban negyedmillió 50-es kaliberű lőszer, 90 Brimstone típusú páncéltörő rakéta, ötven kisebb, folyami és parti műveletek támogatására alkalmas katonai vízijármű, negyven aknaszedő jármű, tíz AS-90 önjáró löveg, valamint 61 földgyalu szerepel. A földgyalukkal London az ukrajnai fegyveres erők védelmi pozícióinak kiépítéséhez kíván segítséget nyújtani.

A brit kormány emellett a korábban Ukrajnának adományozott AS-90-es lövegekhez kritikus fontosságú alkatrészeket, köztük 32 új ágyúcsövet szállít, és ennek révén ezek a tüzérségi eszközök további 60 ezer 155 milliméteres lövedék kilövésére lesznek alkalmasak.

A londoni védelmi tárca vasárnapi tájékoztatása szerint John Healey elrendelte az előző, konzervatív párti brit kormány által áprilisban megígért hadfelszerelési csomag leszállításának felgyorsítását is. A védelmi miniszter utasítása szerint ezt a csomagot a következő száz napban maradéktalanul át kell adni Ukrajnának.

Hollandia F-16-os harci repülők "haladéktalan" szállítását ígérte Ukrajnának

Caspar Veldkamp, Hollandia új külügyminisztere F-16-os harci repülők „haladéktalan" szállítását ígérte vasárnap Ruben Brekelmans védelmi miniszter társaságában Ukrajnában tett látogatása során.

Mivel megkaptuk a jóváhagyást az első F-16-osok szállítására, ezeket haladéktalanul le is szállítjuk

– hangsúlyozta Veldkamp.

Hollandia összesen 24 gépet ígért a kijevi vezetésnek. Veldkamp nem ismertette a szállítások ütemezését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek adott egyik májusi interjújában arról beszélt, hogy Ukrajnának mintegy 130 darabra lenne szüksége a harci repülőkből, hogy egyensúlyt tudjon teremteni az orosz légierővel. Nyugati országok eddig azonban száznál kevesebb gépet ígértek.

Veldkamp és Brekelmans Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése alkalmával megerősítette, hogy Ukrajna egy további Patriot légvédelmi rendszert kap Hollandiától – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. 

A felajánlást még az előző holland kormány tette júniusban, de az átadás pontos idejét ezúttal sem említették. A kijevi vezetés jelenleg öt Patriot-rendszerrel rendelkezik.

A holland miniszterek, akiket Zelenszkij is fogadott, hangsúlyozták, hogy hazájuk a kormányváltást követően is folytatni fogja Ukrajna "sziklaszilárd" - politikai, katonai, pénzügyi és erkölcsi – támogatását.

Brit külügyminiszter: Varsónak és Londonnak közös stratégiai víziója van

 Varsónak és Londonnak közös stratégiai víziója van Ukrajnáról és a NATO-ról, és közös fenyegetések érik őket Oroszország és Fehéroroszország részéről – jelentette ki David Lammy új brit külügyminiszter vasárnap az északnyugat-lengyelországi Chobielinben.

LAMMY, David; SIKORSKI, Radoslaw
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter (j) és a napokban hivatalba lépett brit partnere, David Lammy a lengyel politikus chobielini magánrezidenciáján folytatott megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2024. július 7-én
Fotó: Tytus Zmijewski / Forrás: MTI/EPA/PAP

Lammy a lengyel hivatali partnerével, Radoslaw Sikorskival folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten beszélt Lengyelország és az Egyesült Királyság „közös stratégiai víziójáról, amely elsősorban Ukrajnát és a NATO-t illeti”. Ebben az összefüggésben Lammy rámutatott: a brit katonák és a Sky Sabre légvédelmi rakétarendszer lengyelországi állomásoztatására. "

Jelenleg közös, Oroszország és Fehéroroszország irányából érkező fenyegetésekkel állunk szemben

– tette hozzá.

A brit miniszter jelezte: a kétoldalú kapcsolatokban, valamint az Európai Unió (EU) keretében a kapcsolatok újraindításán szeretne együttműködni lengyel partnerével. 

Említette az Ukrajna támogatását célzó kötelezettségvállalások megerősítését, valamint közös védelmi és biztonsági projekteket, amelyeket az EU és az Egyesült Királyság közötti új, a legközelebbi hónapokban kötendő biztonsági megállapodás tartalmazna.

A brit-EU kapcsolatokról szóló kérdésre Lammy jelezte: az új brit kormány „újraindítaná a kapcsolatokat Európával”. A biztonsági megállapodáson kívül a klímaügyi, energetikai és migrációs politika terén folytatandó együttműködésről szólt.

A kedden kezdődő washingtoni NATO-csúcstalálkozóra vonatkozó újságírói kérdésre Lammy elmondta: London aláhúzza majd az Ukrajna támogatására vonatkozó „megingathatatlan elköteleződését”.

Radoslaw Sikorski a NATO-csúcsról elmondta: a lengyel és a brit elvárások „nagyon hasonlóak”, fontos számukra Ukrajna hosszútávú támogatását célzó politika, valamint a kölcsönös biztonsági garanciák megerősítése.

Bejelentette: 

brit mintára Lengyelország is a közeli napokban aláírja a biztonsági együttműködésről szóló kétoldalú szerződést Ukrajnával.

Sikorski aláhúzta: Lengyelország és az Egyesült Királyság álláspontja azonos a globális biztonságot érintő több kérdésben, ezen belül Ukrajna állandó támogatásának szükségességében is egyetértenek. 

A két ország együtt fogja támogatni Ukrajnát, mégpedig még nagyobb mértékben 

– jelezte.

A lengyel diplomácia vezetője reményének adott hangot, hogy a kétoldalú együttműködés pragmatikus lesz, és "

a pragmatizmus az Egyesült Királyság és Európa közötti kapcsolatokat is jellemzi majd.

Lavrov: Oroszország reagálni fog arra, hogy a régióit amerikai fegyverekkel támadják

Oroszország reagálni fog arra, hogy az ukrán fél amerikai fegyverekkel lövi a régióit – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 tévécsatorna vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

Lavrov szerint miközben az amerikaiak és a NATO azt állítják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, világos, hogy amerikai közvetlen részvétel nélkül a célravezetésben „ezek a rakéták nem repülnének sehová”.

Ami a reakciónkat illeti, az elnök (Vlagyimir Putyin) azt mondta, hogy reagálni fogunk, és meggyőződésem, hogy erről belátható időn belül értesülni fognak

– mondta a külügyminiszter.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki régióban lévő Csigari települést. A tárca szombaton Szokol bevételét jelentette be.

A hadijelentés szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán és 11 ellenrohamot vertek vissza. Az orosz összesítés értelmében az ukrán hadseregnek közel 1500 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette a svéd Giraffe légvédelmi rendszer egy radarját, az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer két indítóállását, egy horvát RAK-SA-12-es sorozatvetőt, két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint hét amerikai M777 és két brit FH-70-es tarackot, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 31 légi drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Voronyezs megyei Podgorenszki járásában a három településről mintegy 50 embert ideiglenes szállásokra szállítottak, miután ukrán pilóta nélküli repülőszerkezetek tüzet okoztak egy, a hivatalos tájékoztatás által meg nem nevezett tartalmú raktárban. Horlivkában egy férfi életét vesztette, két nő pedig megsebesült ukrán tüzérségi tűz következtében.

Újabb ukrán csapások

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy 

drónokkal megsemmisítettek egy nagyobb oroszországi lőszerraktárt a voronyezsi régióban lévő Szergejevka településnél.

 A közlés szerint az orosz hadsereg kilencezer négyzetméteren föld-föld és föld-levegő rakétákat, harckocsi- és tüzérségi lövedékeket, valamint egyéb lőszereket tárolt ott.

A Kelet-Ukrajnában harcoló Horticja hadműveleti-stratégiai csoport a Telegramon arról adott hírt, hogy a Donyeck megyében, Pokrovszknál lelőttek egy orosz Szu-25-ös harci repülőgépet.

Megsemmisült az ukrán erők légvédelmi rakétaegységének két indítóállása

Videófelvételek jelentek meg a támadás részleteiről - írja a Magyar Nemzet.

A felvételeken jól láthatók a célpontok és ahogyan az orosz rakétatámadás megsemmisíti az ukrán állásokat. 

Ukrán hírszerzés: csapást mértek két orosz katonai létesítményre Donyeck megyében

Az ukrán katonai hírszerzés az ukrán fegyveres erők 45. tüzérdandárjával együttműködve csapást mért szombaton két orosz katonai létesítményre a kelet-ukrajnai Donyeck megye orosz megszállás alatti részében – közöte vasárnap a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége a Telegramon.

A közlemény szerint Debalceve városában eltaláltak egy logisztikai központot, ahol az orosz erők lőszereket és harckocsikhoz való felszerelést tároltak. Novoluhanszke településen egy orosz automata zavaróállomásra mértek csapást.

Az ukrán védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az orosz hadsereg szombaton 130 települést és 83 infrastrukturális létesítményt támadott meg Ukrajna tíz régiójában. A tárca hozzátette, hogy az orosz erők különféle fegyvereket vettek be, a többi között rakéta-sorozatvetőt, aknavetőt, harckocsit, drónokat, légvédelmi rendszereket és taktikai repülőgépeket.   

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az éjjel az orosz erők rakétatámadást indítottak Pavlohrad ellen, a légvédelem egy rakétát és egy felderítő drónt megsemmisített a levegőben, de a lehulló roncsok négy családi házban okoztak károkat. Személyi sérülés nem történt. Az oroszok Nyikopolt és térségét is ágyúzták, ott három nő sérült meg.   

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy orosz támadások következtében szombaton négy ember vesztette életét a régióban.  

Az éjjel a déli Herszon városát is ismét támadta az orosz hadsereg - közölte a megye kormányzói hivatala. Hozzátette, hogy több helyütt tűz ütött ki, egy kávéház pedig porig égett.   

Az ukrán légierő közlése szerint az éjjel Oroszország két Iszkander rakétával és 13 Sahid drónnal támadta Ukrajnát, a légvédelem mindet megsemmisítette.  

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon 123 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között, a leghevesebb harcok a Donyeck megyei Pokrovszk városnál dúltak. A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 551 ezret. Saját közlésük szerint az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, negyven tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 53 drónt.   

Az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ (CNSZ) arról tájékoztatott, hogy az orosz megszállók az idei termésből egy újabb nagy szállítmányt, több mint 80 ezer tonna ukrán gabonát vittek ki a donyecki régió ellenőrzésük alatti részéből. Hozzátették, hogy idén ukrán gabonából már több mint 15 szállítmányt indítottak Mariupol kikötőjéből Oroszországba.

Csaszov Jar romokban

A települést a felismerhetetlenségig lerombolták a háború ideje alatt - számol be róla a Magyar Nemzet.

Nem hagyták el Oroszországot a multicégek

Az Oroszországgal üzleti kapcsolatban álló amerikai vállalatok több mint fele 2022 februárja után is folytatja tevékenységét az országban vagy annak cégeivel, számolt be a Lenta.ru a RIA Novosztyira hivatkozva, akik a nyilvánosan elérhető adatok áttekintése után összegezték az adatokat.

A hírügynökség tájékoztatása szerint 2022 februárjáig összesen legalább 659, különböző területeken működő amerikai cég képviseltette magát Oroszországban. Összesen 159 szervezet a korábbi üzemmódban működik tovább Oroszországban, további 178 pedig ugyanúgy, de olyan változásokkal, mint a beruházások felfüggesztése, a marketingtevékenység korlátozása, áruik forgalmazókon keresztül történő szállítása vagy márkaváltás - ismerteti a Magyar Nemzet.

A Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Johnson & Johnson, a PepsiCo, a Mars és a Coca-Cola továbbra is működik Oroszországban. Emellett a Burger King, a TGI Fridays és a Papa John's is működik. Maradnak a Guess és a Crocs ruházati márkák. A Coca-Cola nem csak, hogy ott maradt Oroszországban minden ellenkező hír ellenére, de jelentősen tudta növelni profitját is, erről korábban a lap is részletesen írt.

Severodonetsk,Ukraine,08212021,-,Coca,Cola,Bottle,Top,View,On
Képünk illusztráció 
Fotó: Mixa74 / Forrás:  Shutterstock

Az Északi Áramlat elleni támadást állítólag már tíz éve tervezték

Az Északi Áramlat-vezeték elleni támadást állítólag egy ukrán csoport már azelőtt megtervezte, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta volna a Krímet. A Welt am Sonntag ezt német nyomozói körökből tudta meg. E források szerint ilyen megfontolások nem csak Oroszország agressziós háborúja kapcsán merültek fel. Erre utalnak a német és külföldi hatóságok vizsgálatainak eredményei, amelyek hírszerzési információkat is tartalmaznak – írja a lap.

Ha bebizonyosodik, hogy Ukrajna már régóta tervezi a gázvezetékek felrobbantását, az komolyan befolyásolhatja a németek hajlandóságát az ukránok támogatására. 2014-ben az Északi Áramlat 1 már több mint két éve üzemelt, és az Északi Áramlat 2 tervezése is folyamatban volt - ismerteti cikkében a Magyar Nemzet.

Az energiaprojektet Ukrajna nyilvánosan újra és újra elutasította. Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök például bírálta a projektet. „Ez a projekt ukrán- és Európa-ellenes” – figyelmeztetett 2015 szeptemberében.

A német nyomozás középpontjában az Andromeda nevű vitorlás áll, amelyet Mecklenburg-Elő-Pomerániában béreltek a támadás idején. A hatfős legénység a támadás előtt és után állítólag Ukrajnában tartózkodott. Időközben új bizonyítékok kerültek elő, amelyek megerősítik a gyanút, hogy a csővezetékek elleni támadást a hajó legénysége hajtotta végre – mondta egy, a nyomozást ismerő tisztviselő.

A hírszerzőknek azonban kétségeik vannak. Gerhard Schindler, aki 2011 és 2016 között a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke volt, a német lapnak elmondta: a nyomozás eredményei egy ukrán csoport irányába mutathatnak. De ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna volt a megrendelő. Elmondta, hogy hírszerzési adatok szólnak amellett is, hogy ez valójában egy ukránnak álcázott orosz hadművelet volt. A vitorlás legénysége által hátrahagyott nyomokat szándékosan rakhatták le.

Egy héttel a robbanások előtt az Andromedát a lengyelországi Kolbergben a határőrök ellenőrizték. Varsói biztonsági körök szerint a fedélzeti látogatás nem volt véletlen; a jelek szerint röviddel előtte titkosszolgálati tipp érkezett Lengyelországba. Állítólag az Egyesült Államok ügynökei is a helyszínen voltak.

Állítólag videófelvételek is rendelkezésre állnak a hajóról és a legénységről. A beszámolók szerint Varsó kezdetben fontolgatta, hogy a felvételeket a német nyomozók rendelkezésére bocsátja. Azonban nem adták át őket. Ennek egyik oka állítólag az, hogy a felvételeken nemcsak az Andromeda legénysége, hanem lengyel és amerikai ügynökök is szerepelhetnek.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Csaknem 15 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 7255-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7684-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában