Nem meglepő

2024.06.28. 06:59

Karácsony szerint akkor független egy bíróság, ha a javára dönt

Wintermantel Zsolt, a kormánypártok fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, legkevésbé sem lepődött meg azon, hogy a Kúria döntését követően Karácsony Gergely visszavonulót fújt, és elfogadta a független magyar bíróság döntését.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

– Karácsony Gergely számára akkor független egy testület, legyen az bármilyen testület, hogyha neki kedvező döntés születik, és abban a pillanatban elveszti a függetlenségét, hogyha neki kedvezőtlen, ez maga Karácsony Gergely – jelentette ki Wintermantel Zsolt, a kormánypártok fővárosi frakciójának vezetője.

Ezen én nem vagyok meglepődve, mint ahogy azon sem, hogy amikor még nem derült ki, mi a választás Kúria által jóváhagyott eredménye, akkor a főpolgármester azt mondta, mindenféleképpen új választásra van szükség, majd nyilván kihátrált ezen kijelentése mögül, amint kiderült, hogy ő lett a választás győztese. Karácsony Gergelynek lehetősége van októberben, mikor átveszi a mandátumát, másnap lemondani és előidézni azt a helyzetet, hogy új választás legyen. Jelenleg a főpolgármester tudja egyedül biztosan előidézni, hogy legyen új választás

– jelentette ki Wintermantel Zsolt. 

A politikus elmondta, Karácsony Gergelytől az lenne a tisztességes hozzáállás, hogyha lemondana. – Ő mondta azt, hogy új választásra van szükség. Karácsony Gergely saját magát kényszerítette ebbe a kellemetlen helyzetbe – emelte ki Wintermantel, aki Kiss Ambrus kijelentését, miszerint ők nem új választást akarnak tartani, hanem a június 9-én tartott voksolást ismételnék meg, puszta jogászkodásnak nevezte. 

Gyurcsány Ferenc legjobb tanítványa, Karácsony Gergely nyakatekert trükkök százait veti be, hogy megmagyarázza, miért nem teszi végül azt meg, amire korábban ígéretet tett

– tette hozzá Wintermantel, aki lapunk kérdésére válaszolva elmondta, véleménye szerint Karácsony Gergely nem jár el tisztességesen, amikor nem teszi azt, amit mondott, amit ígért.

Ezzel azonban a saját választóit szerintem nem veri át, mert ők tudják, hogy Karácsony Gergely egy hazug ember, mégis rá szavaznak

– jegyezte meg a frakcióvezető.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Kúria szerdán tartott ülésén tárgyalta a főpolgármester-választással kapcsolatban Karácsony Gergely által benyújtott fellebbezést, amelyben a főpolgármester egy új választás kiírását, illetve a június 9-én tartott választás eredményeinek megsemmisítését kérte. A Kúria döntésével kapcsolatban Vitézy Dávid is megszólalt, aki úgy fogalmazott, a saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most Karácsony Gergely teszi.

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát, amely szerint a választást Karácsony Gergely nyerte. 

A Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom, az Alkotmánybírósághoz is fordul még ez ügyben

– tette hozzá Vitézy Dávid, aki kiemelte, továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy a döntés alapos átvizsgálása után az Alkotmánybírósághoz fordul. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában