Lépéskényszerbe kerültünk

2024.07.30. 17:36

Erre nem számítottunk: a magyar kézis lányok csak döntetlent tudtak kiharcolni Angola ellen

A magyar női kézilabda-válogatott 31–31-es döntetlent játszott Angolával a párizsi olimpia keddi versenynapján, a csoportkör harmadik fordulójában. A brazilok elleni utolsó másodpercekben kiharcolt győzelem után jó hangulatban készülhetett a kedd délutáni mérkőzésre Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata. A magyarok eddig hét egymás elleni mérkőzésükön hatszor legyőzték keddi ellenfelüket, csupán a 2007-es világbajnokságon, éppen Párizsban született angolai siker. Mindezek ellenére Klujberéket óvatosságra inthette az Afrika-bajnok együttes első két párizsi meccse, ugyanis az első fordulóban csupán három góllal kapott ki Hollandiától, majd magabiztosan, öt góllal legyőzte Spanyolországot.

MW

Klujber Katrin (k), valamint az angolai Vilma Nenganga (b) és Helena Paulo (j) a Magyarország - Angola mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A találkozó egy-egy labdavesztéssel indult, de egy gyors játékot követően Szöllősi-Schatzl lőtte az első gólt, majd Vámost kiállították, ám ezt Angola nem tudta kihasználni, köszönhetően egy kapufának és egy Janurik-bravúrnak. Vámos visszaállása után aztán gyorsan háromra nőtt a magyarok előnye, az afrikai csapat a hatodik percben talált be először (3–1), majd állandósult a két-három gólos különbség. 

GYÕRI-LUKÁCS Viktória
Gyõri-Lukács Viktória (k) és Marta Alberto, az angolai kapus a Magyarország-Angola mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A folytatásban felgyorsult a játék, mindkét együttes igyekezett hamar befejezni a támadásait, ami sok helyzetet és sok hibát is eredményezett mindkét oldalon. Az adok-kapokból előbb az afrikaiak jöttek ki jobban és egy gólra zárkóztak, ezt követően viszont a kifejezetten ötletesen és villámgyorsan támadó magyar csapat egyértelmű fölénybe került és alig negyedóra után már öt góllal vezetett (11–6).

Ezek után kezdte - szokás szerint - forgatni csapatát a magyar kapitány, a cseréket követően pedig akadozóvá vált a támadójáték, így hátul hiába állt jól a lábán a védelem, Angola labdaszerzések után 13–12-re alakította állást, amire magyar időkérés volt a válasz a 23. percben. A pihenő és a jótanácsok azonban nem segítettek, Simon Petra másodpercek alatt eladta a labdát, a rivális pedig lerohant, de ekkor Janurik még védeni tudott. 

Ezzel azonban az egyenlítést csak elhalasztani tudta, mert a csapattársai sorozatos hibái után Angola sokadik esélyét kihasználta és a 26. percben egyenlített (13–13). Erre következett két gyors magyar gól, és úgy tűnt, visszatalál a helyes útra a csapat, ám az utolsó közel négy percben minden helyzetét kihagyta, a rivális pedig ezt kihasználta, a harmincadik percben pedig fordított és előnnyel mehetett a szünetre (15–16).

KUCZORA Csenge
Kuczora Csenge (b2) és az angolai Vilma Nenganga (b) a Magyarország-Angola mérkőzésen 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A második félidő elején mindkét csapat védekezése hosszú percekig nehézségekkel küzdött, a magyarok nagyon nehezen bírtak az angolaiak hatalmas termetű beállójával, Albertina Kassomával, aki a negyvenedik percben már a hetedik gólját dobta. Közben a Janurikot váltó Böde-Bíró Blanka hétméterest hárított és a magyar támadások túlnyomó többsége is rendre góllal zárult - különösen Klujber volt elemében -, de így is folyamatosan a riválisnál volt az előny.

Golovin Vlagyimir a 41. percben kért újra időt (21–23), ami ezúttal annyiban hatékonyabbnak bizonyult az elsőnél, hogy az azt követő támadást nem labdaeladással, hanem góllal zárt csapata, de a Kassoma elleni megoldást nem sikerült megtalálni a rövid idő alatt. Segített azonban a rivális kapitánya, miután levitte pihentetni legjobbját, ezt pedig kihasználta a parádésan játszó Klujber vezérletével a magyar gárda és a 48. percben Füzi-Tóvizi góljával visszavette a vezetést (27–26).

GOLOVIN Vlagyimir
Vlagyimir Golovin, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország-Angola mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Az ellenfél is időt kért, Kassoma visszatért és csapata egy percen belül fordított, így az utolsó tíz percet Angola kezdte előnyben (27–28). Az idő gyorsan telt, közben a magyar csapat óriásit küzdött, de képtelen volt fordítani, folyamatosan üldözte ellenfelét. Aztán egy angolai hiba négy perccel a vége előtt magyar emberelőnyt eredményezett, amely alatt Szöllősi-Schatzl előbb egyenlített, az 58. perc végén pedig Klujber lövésével átvette a vezetést a magyar válogatott.

A következő angolai támadás során viszont Füzi-Tóvizit kiállították, így a magyar csapatnak a lefújásig hátrányban kellett játszania, ráadásul az ellenfél gyorsan egyenlített. A magyarok azonban így is nyerhettek volna, alig 40 másodperccel a vége előtt heteshez jutottak, Klujber lövését azonban védte a kapus. A labda ugyanakkor oldalt ment ki, így pedig Simon Petráék a győzelemért támadtak, ám nem tudtak helyzetbe kerülni, így meg kellett elégedniük az egy ponttal.

Janurik Kinga kilenc, Böde-Bíró Blanka kettő, a túloldalon Marta Samuel Alberto 12 védéssel zárt. A döntetlen azért is különösen fájdalmas, mert a magyar együttesnek 55, az ellenfélnek viszont csak 47 kapura lövése volt.

Golovin: megadtuk nekik az esélyt, ők meg éltek vele

Golovin Vlagyimir, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a találkozó elején mutatott játék alapján elveszítettek két pontot, a végét figyelembe véve viszont inkább nyertek egyet az Angola elleni 31-31-es döntetlen alkalmával a párizsi olimpia csoportkörében.

„Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, de álomszerűen kezdtünk, amit megbeszéltünk a videóelemzés alapján, az mind működött. Könnyű gólokat tudtunk lőni, jó volt a védekezés, az első félidő második felétől viszont elöl és hátul is bizonytalanok lettünk” – elemzett az interjúzónában a szakember.

GOLOVIN Vlagyimir
Vlagyimir Golovin, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Hozzátette, kissé meglepetés volt, hogy az angolaiak ennyit használták a végül kilenc gólt szerző beállójukat, ugyanakkor ez taktikailag okkal történt, hiszen ezek az akciók a kettes posztról történtek általában, ott, ahol nem olyan magas a csapat.

„Ha egy kicsit jobban koncentrálunk, akkor szerintem ez is megoldható lett volna” – mondta Albertina Kassoma esetleges semlegesítéséről.

A kapitány megjegyezte, az afrikaiakon a bemelegítésen az látszott, hogy nincsenek igazán jó fizikai állapotban, és ezt igazolta a találkozó eleje is, azonban azzal, hogy „megérezték a vérszagot”, az adrenalin átlendítette őket ezen a nehézségeken. „Megadtuk nekik az esélyt, ők meg éltek vele” – fűzte hozzá.

A csapatkapitány Böde-Bíró Blanka az MTI-nek azt mondta, hogy végig olyan feszesen kellett volna játszaniuk, mint az összecsapás elején.

„Csalódott vagyok, hiszen nagyon jól indult a mérkőzés, onnantól viszont mintha elhittük volna, hogy megy majd minden magától, az ellenfél vérszemet kapott, a sors pedig melléjük állt. A brazilok elleni győzelem úgy ért volna igazán sokat, ha itt most nyerünk, Angolát meg kellett volna vernünk” – szögezte le a Ferencváros kapusa.

Vámos Petra elmondta, magas szinten kezdték a találkozót, különösképpen a védekezés volt kiemelkedő, ugyanakkor sajnos éppen hátul „laposodtak el” a folytatásra.

„Az angolaiak ettől belelendültek, bátran játszottak, főleg az átlövőik és a beállójuk, aki kiválóan mozgott” – vélekedett a Debrecen irányítója.

Hozzátette, ettől függetlenül ha megtartották volna a „feszességet”, ez egy magabiztos győzelem lett volna.

A magyar válogatott csütörtökön 31–28-ra kikapott a franciáktól, vasárnap 25–24-re legyőzte Brazíliát, legközelebb pedig csütörtökön 14 órától lép pályára a még pont nélküli Spanyolország ellen, majd szombaton Hollandia ellen zárják a csoportkört.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, B csoport:
Magyarország-Angola 31–31 (15–16)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
lövések/gólok: 55/31, illetve 47/31
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 4 perc

Magyarország: Janurik - Szöllősi-Schatzl 6, Kuczora 4, Vámos 2, Füzi-Tóvizi 3, Klujber 9, Győri-Lukács 5, cserék: Papp, Simon 1, Márton 1, Debreczeni-Klivinyi, Bordás, Albek, Böde-Bíró
Az angolai csapat gólszerzői: Kassama 9, Nenganga 5, Quizelete, Carlos 3-3, Machado, Paulo, Gabriel, Pascoal 2-2, Mario, Rosario, Fonseca 1-1

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!