Magyar válogatott

2 órája

Rossi megharagudott rá, most a belgákon állhat bosszút

A magyar U21-es válogatott utolsó mérkőzését játssza ma este a 2025-ös korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjében. A Belgium elleni meccsnek már nincs tétje, az eredménytől függetlenül a negyedik helyen zárja a sorozatot Szélesi Zoltán együttese. Több játékosnak ugyanakkor különleges mérkőzés következik, most búcsúznak az utánpótlásfutballtól. Németh András is közéjük tartozik, aki korábban kivívta Marco Rossi haragját.

MW

Estonia's defender Nikita Baranov (L) and Hungary's forward Andras Nemeth vie for the ball during the friendly football match Hungary v Estonia in Budapest on March 23, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Fotó: AFP

Ha azt nézzük, hogy a magyar U21-es csapatot a negyedik kalapból sorsolták ki a csoportbeosztásnál és végül a negyedik helyen végez, akkor azt lehet mondani, hogy érvényesült a papírforma. A Szlovákiában 2025-ben esedékes Eb-re bravúr lett volna a kijutás, a csoportból Spanyolország és Belgium egyértelműen kiemelkedett, de Skócia talán fogható lehetett volna a harmadik helyért – írta meg a Magyar Nemzet. Ez sajnos nem jött össze.

Bravúr lenne a pontszerzés

A selejtezőket Gera Zoltán vezetésével kezdte meg a válogatott, aki idén februárban köszönt el az együttestől, amikor vezetőedző lett a másodosztályú Vasasnál. Sokatmondó, hogy az Eb-selejtezők még véget sem értek, amikor augusztusban már nem ő volt a Vasas edzője. A lényeg, hogy Gera irányításával tavaly év végéig hat Eb-selejtezőt vívott meg a gárda, ezeken a papíron gyengébb Kazahsztán és Málta ellen összejött a győzelem, az erősebb Spanyolország és Belgium ellen tisztes vereség lett a vége – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

A gond az volt, hogy a Skócia elleni két ki-ki meccsen csak egy pont jött össze, idegenben, itthon meg 0–0 lett az eredmény. Ha matematikailag még nem is, gyakorlatilag már akkor eldőlt, hogy nem lesz meg a harmadik hely. A Gerát idén váltó Szélesi Zoltán nagyobb nyomás nélkül dolgozhatott, aminek Kazahsztán és legutóbb, a múlt héten Málta ellen újabb győzelmek lettek az eredményei, a kettő között pedig szeptemberben Spanyolország ellen szűk, 1–0-s vereség hazai pályán. Belgium ellen bravúr lenne a pontszerzés idegenben, főleg, hogy a házigazdának még van tétje a leuveni meccsnek. A mi szempontunkból más jelentősége van a találkozónak, hiszen több magyar játékosnak Belgiumban véget ér az U21-es korszak, a 2002-es és 2003-as születésű játékosok búcsúznak az utánpótlástól. 

Többen búcsúznak

Ebbe a körbe tartozik a már a felnőttválogatottnál számításba vett Balogh Botond (Parma), Horváth Krisztofer (Újpest) és Kata Mihály (MTK), de Leuvenben két olyan futballista is a pályán köszönhet el az U21-től, akik korábban Marco Rossitól is esélyt kaptak: a Lengyelországban szereplő Baráth Péter és a német másodosztályban játszó Németh András számára nagy kérdés, hogy a későbbiekben vissza tudnak-e kerülni az A csapatba.

Hasonló mérkőzésre számítok, mint amit tavaly Budapesten játszottunk a belgák ellen. Akkor nem álltunk messze a pontszerzéstől, azon a mérkőzésen a szünet után nekünk is voltak lehetőségeink, de el kell ismerni, hogy a játék képe alapján a belgák rászolgáltak a győzelemre. Kedden is elsősorban a szervezett védekezést kell szem előtt tartanunk, ellenfelünk várhatóan ezúttal is labdabirtoklási fölényben futballozik majd, nekünk leginkább a labdaszerzések utáni gyors akciókból lehetnek lehetőségeink

– nyilatkozta Baráth Péter, a válogatott csapatkapitánya, aki még a Debrecen játékosaként került be Rossi felnőttválogatottjába, amelyben két meccsen pályára is lépett, ám 2023 nyarán a Fradiba igazolt, ahol kevés játéklehetőséget kapott, így visszalépett a ranglétrán az U21-es válogatottba. Nincs könnyű helyzetben Németh András sem, akinek négy meccsen már egy gólja is van a felnőttválogatottban, ám a nyári Európa-bajnokság előtt magára haragította Rossit azzal, hogy a tanácsa ellenére nem igazolt el a Hamburgból egy olyan csapatba, amelyben több lehetőséget kapott volna. Így aztán az Eb-n sem lehetett ott, pedig szükség lett volna a középcsatárra.

Nem mi leszünk az esélyesek, de okozhatunk meglepetést, és ez is lesz a célunk. Ez utóbbi mérkőzés számomra nemcsak azért lesz különleges, mert utoljára játszhatok utánpótlás-válogatottban, hanem azért is, mert évekig Belgiumban futballoztam, és több korábbi csapattársam is szerepel a belga válogatottban

– fogalmazott a Bundesliga II-es Münster támadója. Több olyan labdarúgó is van ugyanakkor az U21-es csapatban, akik már a felnőttválogatottnál is szóba jöttek, de még fiatalabbak, így folytathatják az U21-es csapatban. Sajnos a mai meccsen nem léphet pályára az Eintracht Frankfurt magyar labdarúgója, ifj. Lisztes Krisztián, és szintén nem lesz ott az edzőtáborban a belga Gent támadója, Vancsa Zalán sem, aki a szeptemberi klubváltását követően saját és klubja kérésére ugyancsak kihagyja a soron következő két mérkőzést – írta meg az Origo.

U21-es Eb-selejtező

Belgium–Magyarország 18.00

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!