Sport Bács-Kiskun

2015.07.21. 15:36

Ezüstlábú orvosok

Ezüstéremmel tért haza a Magyar Labdarúgó Orvos-válogatott az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett 21. futball világbajnokságról. A csapatot a félegyházi dr. Vizi András, gyermeksebész védekező középpályásként erősítette.

Vajda Piroska

A kizárólag orvosokból álló válogatott csapat huszonöt esztendeje alakult. Az elmúlt években számos kimagasló eredményt értek el, ám a közvélemény keveset tud erről – mondta kicsit csalódottan dr. Vizi András, akivel a világbajnokság apropóján beszélgettünk. Megtudtuk, a magyar csapat nyolc alkalommal volt már aranyérmes, és további hat alkalommal állhattak a dobogóra. Legutóbb júliusban a Los Angelesben megrendezett világbajnokságon remekeltek. A tizennyolc ország részvételével zajlott versenyen hajszálon múlott az első helyezés – részletezte a gyermeksebész. Mint mondta, mindenki nagyon várta a világbajnokságot. A fiatalított csapat fizikálisan és fejben is felkészülten vágott neki a versenynek, aminek gyümölcsöző eredménye lett. Hét nap alatt hat meccset játszottak, az elsőt Dél-Koreával, amit 5-0 arányban nyertek meg. Az első gólt épp Vizi András rúgta. A második mérkőzést Ausztráliával játszották és kemény küzdelem árán 2-1-re nyerték. A harmadik meccsnél – mivel már továbbjutottak – egy kicsit lazíthatott a magyar csapat, ezért ki is kaptak az oroszoktól 2-1-re. A négy közé jutásért a tavalyi világbajnok brazil csapattal játszottak, ahol végig vezettek, ám a brazilok az utolsó percben kiegyenlítettek, végül tizenegyesekkel a magyar orvosok nyertek. A döntőbe jutásért játszott mérkőzést sima meccsen nyerték 1-0-ra az ukránok ellen. A mindent eldöntő utolsó mérkőzésen a csehek ellen játszottak, ahol az ellenfél sokáig 1-0-ra vezetett, majd a magyar csapat kiegyenlített, végül tizenegyesekkel 4-2-re nyertek a cseh orvosok – részletezte Vizi András, aki érdekességként említette, hogy épp a magyarok meghívására csatlakoztak a tornához a csehek, akik 2013-ban és 2014-ben is döntőt játszottak, ám mindkét alkalommal másodikok lettek, ezért nagyon igazságtalan lett volna, ha harmadszor is ezüstéremmel térnek haza  – tette hozzá a fiatal sebész, aki szerint a magyar csapat ezúttal is nagyon közel állt a nyeréshez.
Az Orvosok Labdarúgó Világbajnokságát minden évben más-más országban rendezik, két éve hazánk adott otthon a mérkőzéseknek. Jövőre a spanyolországi Barcelonában rendezik meg a szakmai kongresszussal egybekötött rangos eseményt.

Üröm az örömben, hogy a közvélemény nagyon keveset tud ezekről a mérkőzésekről, ezért közönségük, szurkolótáboruk sincs, vagy csak nagyon kevés. Sőt, támogatókat is nagyon nehezen találnak. Idén, elsőként hosszas tárgyalások után a Magyar Orvosi Kamara félmillió forinttal támogatta a csapatot. A kezdő orvosok kiutazását pedig a Magyar Orvosbarátok Egyesülete segítette. Ezzel szemben például Csehországban az orvosi kamara állja a játékosok teljes költségét. Németországban pedig miután az orvos válogatott megnyerte a nálunk rendezett világbajnokságot a posta bélyegsorozatot bocsátott ki róluk, ezzel is elismerve teljesítményüket. Ez itthon elképzelhetetlen – fűzte hozzá Vizi András.

Élen jár a sportban

Dr. Vizi András életében mindig is fontos szerepet töltött be a sport, kisgyermekkora óta úszott, amit egyetemi évei alatt felváltott a futball. A medikusok csapatában játszott. Az egyetem elvégzése után kezdett el nagy pályán focizni. 2012 óta tagja az orvos-válogatottnak. Emellett rendszeresen játszik egy szegedi csapatban, hetente négy edzésre, hétvégenként pedig meccsekre jár. Mint mondta, nagyon nehéz a munkát, a sportot és a családi életet összeegyeztetni, de felesége mindenben támogatja. András ugyanis elkötelezetten vallja, egy orvosnak az is a feladta, hogy példát mutasson és népszerűsítse az egészséges életmódot. Ezért munkába is kerékpárral jár. Most azonban azt tervezi, visszafogja az iramot, és több időt tölt feleségével, Csillával és két és fél hónapos kisfiukkal, Barnabással. Persze a sporttal továbbra sem hagy fel, jelenleg az októberi Budapest Maratonra készül, télen pedig elkezdi a felkészülést a jövő évi barcelonai világbajnokságra.

A csoportképen a világbajnoki ezüstérmes Magyar Orvoslabdarúgó Válogatott
Álló sor jobbról balra: Zolnai Vilmos, Annus Ádám, Ludányi Szilárd, Szanyi István, Vizi András, Kalmár Mihály, Veréb Attila, Vainer Attila, Kondás Gergely, Valoczki József, Hernold László, Benke Kálmán
Guggoló sor jobbról balra: Kollár Iván, Fentős Tibor, Szabó István, Gyimesi Tamás, Papp Zsolt, Mikó Zoltán, Radics Domonkos, Farkas Gábor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!