Versenyképesség

10 órája

Krausz Ferenc Nobel-díjas professzor: kutatásaink életeket mentenek

A versenyképességi célok elérését nem segíti elő az Európai Tanács 2022. decemberi döntése.

MW

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus az EU felsőoktatási és kutatási minisztereinek informális találkozóján a budapesti Várkert Bazárban 2024. szeptember 17-én. A tanácskozást az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége keretében rendezték

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az európai uniós felsőoktatási és kutatási miniszterek informális tanácsülésén a Nobel-díjas tudós bevezető előadásában elmondta: Európa gazdasági versenyképességében kulcsszerepe van a kutatásnak, az innovációnak és a nemzetközi együttműködéseknek – írja a Magyar Nemzet.

A versenyképességi célok elérését azonban nem segíti elő az Európai Tanács 2022. decemberi döntése, amely kizárta a modellváltó egyetemeket az európai kutatási finanszírozásból, meghiúsítva ezzel, hogy a Nobel-díjas által vezetett magyar kutatási programhoz más országok egyetemei csatlakozzanak.

Krausz Ferenc az általa vezetett Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ példáján keresztül mutatta be a résztvevőknek, hogy miként jelenthet egy felfedező kutatásból származó tudományos áttörés megoldást korunk egyik legnagyobb kihívására: hogyan tudjuk biztosítani az egészséges életet a világ szegényebb és gazdagabb társadalmaiban egyaránt.

A Nobel-díjas tudós elmondta:

évente a világban 17 millió 70 évesnél fiatalabb ember hal meg olyan nem fertőző betegségekben, mint a rák, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri elégtelenség.

Az Európai Unió országai számára a korai előrejelzés hiányában későn elindított kezelések évente 1000 milliárd euró költséget jelentenek (lakosonként 2500 eurót). A fejletlen gazdaságú országok azonban nem tudják megfinanszírozni ezeket a jelentős egészségügyi kiadásokat. Számukra az egyetlen megoldás az olcsó korai előrejelzés lehet.

A felfedező kutatás képes segítséget nyújtani ezen kihívás megoldásában? – tette fel a kérdést Krausz Ferenc. A válasza is egyértelmű volt: Igen, tud.

Ezt követően a Nobel-díjas fizikus bemutatta a magyarországi Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ által a németországi Ludwig-Maximilians-Universität München, valamint a Max Planck Institute of Quantum Optics intézettel együttműködésben fejlesztett technológiát, amely a Krausz Ferenc és kutatótársai által megalkotott attoszekundumos lézerpulzusok segítségével képes egyszerű vérminták mesterséges intelligenciával támogatott elemzésén keresztül előrejelezni a négy legjelentősebb halálokot jelentő, nem fertőző megbetegedést.

Krausz Ferenc elmondta: már zajlanak a tárgyalások az osztrák kutatási miniszterrel, hogy a német–magyar együttműködés kibővüljön osztrák kutatóintézetekkel és egyetemekkel. Lengyel partnerekkel is elkezdődött az egyeztetés, azonban az Európai Tanács 2022. december 15-i határozata, amely számos magyar egyetemet kitiltott az európai finanszírozási programokból, megakadályozta, hogy egy München–Budapest–Wroclaw konzorcium közösen pályázzon egy európai ERC-támogatásra és ezáltal megvalósuljon a nemzetközi együttműködés.

A Nobel-díjas tudós előadása végén bemutatott egy videót a budapesti új CMF épület terveiről, amelyhez a kormány 75 milliárd forint támogatást biztosított 2030-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában