Közélet

2013.02.11. 17:21

Hármasikrek: hazamehetett a Lőrinczi-trió

Hétfőn vihették haza szüleik Kecskemétről Tiszaföldvárra a január 18-án világra jött hármasikreket. Naomi, Bence és Ferenc a várandóság 32. hetében születtek, és egy hónap alatt kellően megerősödtek, hogy elhagyhassák a kórházat.

Hraskó István

Három évet várt a tiszaföldvári Oláh Katalin és élettársa, Lőrinczi Ferenc a gyermekáldásra, de a sors triplán kárpótolta őket. Nagy volt az örömük, amikor kiderült – még a terhesség legelején –,hogy Katalin hármas ikreket hord szíve alatt. Az édesanya terhesgondozásra a szolnoki kórházba járt, de ott azt javasolták neki, hogy a szülés a kecskeméti megyei kórházban legyen. Így is történt – csak a tervezettnél jóval korábban. Katalin a 26. héten feküdt be a kecskeméti szülészeti osztályra, aztán a 32. héten szükségessé vált a műtéti beavatkozás.

–  Mindent megtettünk, hogy a koraszülés esélyét csökkentsük, de az édesanyának terhességi mérgezése alakult ki, amely az ő életét és ezen keresztül magzatok egészségét is veszélyeztette, ezért fel kellett vállalni a koraszülöttségből adódó esetleges szövődményeket. Az édesanya megkapta mindazon kezeléseket, amelyek a gyermekek számára szükségesek voltak – mondta el dr. Temesvári Béla szülész-nőgyógyász, aki januárban elvégezte Katalinon a császármetszést. Az orvosnak számításai szerint ez volt körülbelül a négyezredik levezetett szülése pályafutása 32 éve alatt.

Lőrinczi Bence 1830 grammal és 43 centivel, Naomi 1990 grammal és 44 centivel, míg Ferenc 1920 grammal és 45 centivel jött világra. Koraszülöttként természetesen a szokásosnál is jobban kellett figyelni rájuk. A legkisebb Bence két nappal tovább volt inkubátorban, mint testvérei, de ahogy Kelemen Edit, a újszülött- és csecsemőosztály főorvosnője elmondta: a babák minimális légzéstámogatáson kívül nem igényeltek komoly intenzív ellátást, az ikrek midannyian teljesen egészségesek. Katalin egy hétig nem tudott lábra állni, tolókocsiban közlekedett, de hétfőn már mosolyogva állta a „médiarohamot”. Elárulta: Temesvári doktornak panaszkodott a várandóság alatt, hogy szerinte kicsi a hasa, ám ahhoz képest nagyok lettek a babák.
– Nagyon vár már minket otthon a család. Lesz sok segítségünk is, a nagymamák közel laknak hozzánk – mondta Katalin, hozzátéve: nagyon kedvesek voltak velük a kecskeméti kórházban, minden nap érezték a gondoskodást. [caption id="" align="alignleft" width="334"] A tiszaföldvári hármasikerek: Naomi édesapja, Ferenc édesanyja, Bence Kelemen Edit főorvosnő kezében
[/caption]

Megkérdeztük az ipari alpinistaként is dolgozó apát, csapott-e ünneplést a gyerekek megszületése után. Ferenc szerényen annyit válaszolt: a haverok ugyan csábították, de nem bulizott, inkább magában dolgozta fel élete nagy eseményét.

Úgy tűnik egyébként, lassan állandósul a tendencia, hogy két-három havonta beszámolhatunk hármasikrek születéséről Kecskeméten. Tavaly augusztus 31-én született meg egy lakiteleki édesanya három kislánya, Lili, Laura és Jázmin. November 20-án pedig egy nagykőrösi pár örülhetett hármasikreinek, ugyancsak három kislánynak: Dorinának, Hannának és Lillának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!