Közélet

2013.01.09. 09:07

Ellenzik a jegyző menesztését

Kiskunfélegyháza polgármestere, a képviselők többségének kérését figyelmen kívül hagyva az év első munkanapján menesztette a város jegyzőit. Tíz városatya levélben kérte a polgármestert, ne mondjon fel a törvényesség őreinek.

Vajda Piroska

Mint arról beszámoltunk, a kiskunfélegyházi polgármester kihasználva a jogszabályváltozások adta lehetőséget január másodikán felmentette posztjáról a város jegyzőjét és aljegyzőjét. Kapus Krisztián bizalomvesztésre hivatkozva hozta meg döntését. Dr. Csölle Yvett jegyző viszont nem fogadja el a felmentést, bírósághoz fordul. A felmentett aljegyző, dr. Nánási Éva más munkakörben, de a polgármesteri hivatal munkatársaként dolgozik tovább. Január elsejétől hatályos az a jogszabály, amely a polgármester kezébe adta a törvényesség őreként működő jegyző feletti munkáltatóijog-gyakorlás lehetőségét.

A tizennégy tagú félegyházi testület tíz képviselője – Balla László, Bense Zoltán, Ernyes László, dr. Garai István, Gyenes Attila, Horváth Gábor, Kollár László, dr. Réczi László, Szamosi Endre és Ván Jenő – levélben nyilvánította ki azon véleményét, miszerint jogszabályváltozást követően sem kívánnak változtatni a jegyző és aljegyző személyén.

Bense Zoltán független képviselő szerint, a jegyzőváltást 2010. októberében az újonnan felállt képviselő-testületnek kellett volna megtennie, amikor még kilenctagú frakció állt a polgármester mögött. Bense szerint, a polgármesternek most már egyedül kell vállalnia döntésének jogi és anyagi következményeit. 

Balla László alpolgármester is úgy látja, a jegyzőváltás közvetlenül a választások után nem okozott volna ekkora felháborodást. Szerinte a döntéssel célszerűbb lett volna a következő ciklusig várni.

Dr. Garai István szocialista képviselő nem tartja jó megoldásnak az új törvényi eljárást. Kapus Krisztián döntését pedig helyteleníti. Mint mondta, a polgármester tevékenysége is sok tekintetben kifogásolható, a lakosság részéről több bizalomvesztésre utaló visszajelzést kapott már. Hozzátette: az aláírt levelet eljuttatták Lezsák Sándornak, a országgyűlés alelnökének támogatását kérve. 

Kollár László jobbikos városatya is hasonló véleményen van. Hibás döntésnek tartja a jogszabály megváltoztatását. Úgy látja, a polgármesternek figyelembe kellett volna vennie a testület kérést. Kollár szerint, a polgármester munkája legalább annyira kifogásolható mint a jegyzőé, aki pártállástól függetlenül, a törvények betartása mellett segítette a képviselő-testület munkáját.

Ván Jenő, a Civil Mozgalom képviselője szerint bosszúállásról van szó. Úgy véli, Kapus Krisztián nem élt, hanem visszaélt törvény adta lehetőségével. Elmondta, erkölcsileg helyesebb lett volna megvárnia az ügyészségi vizsgálat eredményét. Ugyanakkor rendkívül udvariatlannak tartja, hogy figyelmen kívül hagyta a képviselők többségének véleményét. Szerinte Kapus ezáltal szembekerült a testülettel. Azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy jövőben a törvényesség őrének sorsa felett egyetlen személy dönthet.

Kapus Krisztián lapunk kérdésre elmondta, továbbra is fenntartja döntését, amelyet a törvények betartása mellett a város érdekében hozott meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!