Közélet

2013.03.27. 19:58

Csúszhat az arzénmentesítés

Tíz éve húzódik az ivóvíz arzénmentesítése hazánkban. A probléma több mint háromszáz települést érint. Most a közbeszerzésiek felülvizsgálata miatt csúszhatnak a beruházások. Az uniós előírások szerint 2014-ig minden településen 10 mikrogramm alá kell csökkenteni az ivóvíz arzéntartalmát.

Vajda Piroska

Több mint egy évtizede meddő viták folynak az arzénmentesítés ügyében, ám a beruházások sehol sem tartanak – fogalmazott Kovács Imre, Kunszállás polgármestere azon a tanácskozáson, amelyet a közelmúltban Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő meghívására Kiskunfélegyházán tartottak. A fórumon elsősorban a települések problémáit összegezték. Kovács Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy a bonyolult uniós procedúrák és az elhúzódó közbeszerzések miatt az önkormányzatok rajtuk kívül álló okok miatt, valószínűleg nem tudják határidőre teljesíteni törvényi kötelezettségüket, azaz az egészséges ivóvíz biztosítását. Mint mondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közbeszerzések felülvizsgálatát rendelte el, a már megkötött szerződéseket pedig "jegelték".

Kunszállás tizenhét másik önkormányzattal közösen hozta létre a Kiskőrösi Ivóvíz Minőségjavító Konzorciumot. Az érintett településeken mintegy három milliárd forint uniós és hazai forrásból valósulhat meg az arzénmentesítés. Kunszállás tekintetében ez az összeg 88 millió forint. Mivel a településen viszonylag alacsony a víz arzéntartalma, egyszerűbb és olcsóbb technológiával megoldható az arzénmentesítés – tudtuk meg Kovács Imrétől. Hozzátette, így a közbeszerzést is egyszerűbben, meghívásos pályázattal bonyolíthatták le. Kiválasztották a kivételezőt, túl vannak a szerződéskötésen is. A jó idő beköszöntével indulhatott volna a beruházás. Ám, a fejlesztési ügynökség elrendelte valamennyi szerződés felülvizsgálatát. Erre azért volt szükség mert a nagyobb településeken, ahol 150-300 millió forint értékű beruházásokról van szó, a vesztes kivitelezők fellebbeztek a közbeszerzési eredmény ellen. Amíg az NFÜ vizsgálódik, addig a fejlesztések sem indulhatnak. Emiatt viszont havonta több százezer forint plusz kiadása keletkezik az önkormányzatoknak, az egészséges ivóvizet ugyanis a beruházások megvalósulásáig kötelesek biztosítani – részletezte a kunszállási polgármester.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kovács Imre, Kunszállás polgármestere
[/caption]

A kunszállási képviselő-testület hétfői ülésén úgy döntött, amennyiben április 15-ig nem rendeződnek a közbeszerzések, akkor a polgármester kezdje meg a tárgyalásokat a konzorciumból való kilépésről, a beruházást pedig saját erőből valósítják meg – tudtuk meg Kovács Imrétől. Hozzátette, az eddig kapott előzetes árajánlatok szerint sokkal olcsóbban, negyedéből és határidőn belül elkészülhet az arzénmentesítés Kunszálláson.

Arzénmentesítés szűrőkancsókkal

Kunszállás az átmeneti vízellátást is egyedi módon oldotta meg. Lajtos kocsi helyett arzénszűrő kancsókkal biztosítják az egészséges ivóvizet a településen. Hatvan kisgyermekes család kapott ilyen víztisztítót az önkormányzattól, ugyanakkor a község intézményeiben is ezzel tisztítják az ivóvizet.

Vajda Piroska Arzénmentesítés szűrőkancsókkal Kunszállás az átmeneti vízellátást is egyedi módon oldotta meg. Lajtos kocsi helyett arzénszűrő kancsókkal biztosítják az egészséges ivóvizet a településen. Hatvan kisgyermekes család kapott ilyen víztisztítót az önkormányzattól, ugyanakkor a község intézményeiben is ezzel tisztítják az ivóvizet. Kovács Imre, Kunszállás polgármestere -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!