Hírek

2005.09.10. 00:00

Magyar olaj New Orleansnak

Megnyitották a washingtoni pénzcsapokat, de fennáll a korrupció veszélye.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A katonák és a mentőalakulatok tagjai csatárláncban, lépésről lépésre kutatják át az elöntött utcákat holttesteket keresve New Orleansban
[/caption]Az amerikai Kongresszus Bush elnök kérése nyomán 5l,8 milliárd dollárt (több mint tízbillió forintot) szavazott meg a hurrikán sújtotta térség további segélyezésére. A pénzt elsősorban az eltűntek felkutatására, az ivóvízellátásra és a higiéniai körülmények javítására fordítják. A segélyakció elfogadása mellett azonban figyelmeztetések is elhangzottak, hogy az összeget nehogy hűtlenül kezeljék, mert így is rendkívül megterheli az amerikai költségvetést. „Ha ilyen sok pénzt ilyen gyorsan elköltenek, veszélyekkel jár” – óvott Jeff Sessions republikánus szenátor. A fertőzésveszély miatt folytatódott New Orleans kiürítése. Napjában ezerötszáz embert szállítanak el a városból – közölte a Nemzeti Gárda. Az egészségügyi szolgálat a hepatitis és a tetanusz elterjedésének veszélyére hívta fel a figyelmet. A vöröskereszt a texaxi Houstonban lévő Astrodome-stadionban tartózkodó nyolcezer-hatszáz ember között egyenként kétezer dollárt érő pénzutalványokat osztott ki, amelyek pénzautomatáknál és üzletekben érvényesek. Az utalványosztásnál a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia, mert a hír hamar elterjedt, és az idesietők rövid idő alatt hosszú sorokat alakítottak ki, hogy jogtalanul hozzájussanak a pénzhez. Megjelentek az első csalások is. A többi között a címzetteket hamis e-mailben a vöröskereszt logójával és képeivel ellátva pénz átutalását kérték, természetesen ugyancsak hamis számlaszámokra. A tettesek nemcsak pénzt próbálnak meg ily módon szerezni, hanem kifürkészni a felhasználóneveket és a jelszókat is.

Napi nyolcszáz tonna magyar kőolaj Amerikának

Egy-két napos kőolajkészletét kell felszabadítania Magyarországnak is csütörtöktől, harminc napon keresztül – ezt rendelte el a Nemzetközi Energiaügynökség (NEÜ), amelynek Magyarország is tagja. Ez napi nyolcszáz tonnányi kötelezettséget jelent, ami csupán öt-hat százaléka a magyar felhasználásnak. A jelenlegi tartalék csaknem száz napra elegendő. A készletfelszabadítás azonban valószínűleg nem jár majd a benzinárak csökkenésével. Az Egyesült Államok a NATO segítségét kérte. Közben érkeznek kéretlen felajánlások is, közülük kettő rendkívül kínos Washington számára. Az egyik Kubából származik, a másik pedig az ugyancsak ősellenségnek számító Irántól. Amerika mindkettőt elutasította, elfogadta viszont az Egyesült Államokban olajfinomítókkal és benzinkúthálózattal rendelkező CITGO venezuelai állami vállalat egymillió dolláros készpénzsegélyét, függetlenül Hugo Chávez elnök politikájának erőteljes bírálatától.

a benzinárak csökkenésével.

Az Egyesült Államok a NATO segítségét kérte. Közben érkeznek kéretlen felajánlások is, közülük kettő rendkívül kínos Washington számára. Az egyik Kubából származik, a másik pedig az ugyancsak ősellenségnek számító Irántól.

Amerika mindkettőt elutasította, elfogadta viszont az Egyesült Államokban olajfinomítókkal és benzinkúthálózattal rendelkező CITGO venezuelai állami vállalat egymillió dolláros készpénzsegélyét, függetlenül Hugo Chávez elnök politikájának erőteljes bírálatától. A katonák és a mentőalakulatok tagjai csatárláncban, lépésről lépésre kutatják át az elöntött utcákat holttesteket keresve New Orleansban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!