Kosárlabda

2 órája

Ivkovic Stojan szerint a fiatalítás elkerülhetetlen volt

Idén nyáron a megszokottnál hamarabb kezdte a felkészülési időszakot a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét NB I. A-csoportos kosárlabdacsapata. A gárdát irányító szakmai igazgató, Ivkovic Stojan beszélt a közel két hónap tapasztalatairól, egyben az alapszakasz rajtja előtt több témát is érintett a klub és a csapat élete kapcsán.

Nyitray András

Hosszú felkészülésen van túl a Kecskemét, mely az eredmények terén felemásra sikerült, noha nem is ezen van a hangsúly ebben az időszakban. Ivkovic Stojan elmondta, az alapelveikből nem engedtek, a munkára idén is építhetnek. Nyáron a fiatalitás irányába is el kellet indulni, ami jár bizonyos nehézségekkel. 

Ivkovic Stojan, Kecskemét,
Ivkovic Stojan
Fotó: Bús Csaba

– Nyilvánvaló volt, hogy változtatnunk kell, fiatalítani a kereten, és hogy ez nem lesz könnyű folyamat – tekintett vissza Ivkovic Stojan. – Felborult a játékospiac, elszabadultak az árak, de ha lett is volna rá lehetőség, akkor sem pénzzel akartuk volna megoldani azt, amit szerintem csak munkával lehet. Tudjuk, hogy meddig ér a takarónk. A tulajdonosi kör és a városvezetés mindent megtett eddig is, és ezután is, hogy A-csoportos csapatunk legyen. Papíron valószínű nem mi vagyunk a legjobb csapat, sőt valaki azt is mondja, hogy a mi keretünk a leggyengébb, de én hiszem, hogy fejlődni fogunk még sokat. Jövőre két magyar játékosnak kell a pályán lennie egyszerre a mérkőzéseken. Ez nálunk nem okozhat majd gondot. Öt rutinos felnőtt játékosunk van, a többiek mind fiatalok. Az alapokat letettük, és most hétfőtől kezdjük el csiszolni a további elemeket specifikusan a bajnoki megmérettetésekre. Szerencsére csak kisebb sérülések, betegségek ütötték fel a fejüket, komoly probléma nem adódott.

A szakmai igazgató természetesen a keret kialakításáról és minőségéről is őszintén beszélt. Ivkovic Stojan azt is elmondta, hogy miért ő maradt a kispadon, illetve milyen esetben érkezhet új vezetőedző.

– Ha lett volna lehetőségünk egy erősebb keret kialakítására, akkor valószínűleg most nem velem készítené az interjút. A jelenlegi keretet formálni, építeni kell, ezért a felelősséget magam akartam vállalni. Szerintem egy jó karakterekből álló csapat állt össze. Idő kell, hogy beérjen a munka. Ha ez sikerül, és mindenki beleerősödik az A-csoportba, akkor jövőre már nem én leszek a kispadon. Továbbra is tartom, hogy nincs rossz játékos, csak rossz edző. Idén az új szabályok értelmében már csak négy légiós lehet. Karahodzsics már a kezdetektől velünk van, Sinik tavaly már nálunk játszott. A két új légiós igazolásunk, Greg Lee és Petar Rakicevic jól beilleszkedtek. A két magyar fiatal magasemberünk közül Schöll sokat lépett előre, Kelenföldi esetében még kell dolgoznunk a személyisége fejlesztésén. A keretünk többi tagja nem változott. A fiatalok megfelelő úton haladnak. Tóth Barnán látszik, hogy sokat fejlődött a nyáron, de a többiek is mennek a saját útjukon szépen előre – mondta Ivkovic.

A Kecskemét szakmai igazgatója szerint nagyjából látható már, hogy mely csapatoknak lehet esélye harcolni a bajnoki címért.

– Van egy Falco, amely nagyon jól teljesített az egész felkészülés alatt. A Paks, Szolnok, Körmend, Alba, DEAC is sok meccset nyert. Nagyjából lehet már látni, hogy melyik lesz az a négy gárda, aki esélyes lehet a végső sikerre is a szezon végén. A többiek hullámvasúton voltak. Persze nem lehetett tudni, hogy egyes mérkőzésekre ki mennyit készült külön az ellenfélből, vagy taktikai elemekből – tette hozzá a szakmai igazgató.

Ivkovic Stojan reálisan nézi az esélyeket

Ivkovic korábban úgy fogalmazott, hogy bár szeptember 28-án indul az idény, nekik több idejük lesz a felkészülésre. Ennek okait a sorsolásban érdemes keresni, hiszen szombaton 19 óra 30 perckor Szolnokon kezd a Kecskemét, majd a Falco vendége lesz. Egyik mérkőzésnek sem a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét az esélyese. 

– Természetesen szeptember 28-án kezdődik meg számunkra a bajnokság. Aki akarta, az úgy gondolom értette, hogy mire célzok. Aki nem érti, az ezután sem fogja érteni valószínűleg. A kommunikációnak volt egy olyan szándéka is, hogy ezzel levegyem a terhet a csapatról. A Szolnok és a Falco két olyan csapat, amelyek nyilvánvalóan erősebbek nálunk, de ez nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel mennénk bele ezekbe az ütközetekbe. Felkészülünk alaposan, megpróbálunk nyerni, de nem mi vagyunk a favoritok, ezzel is tisztában kell lenni – mondta kendőzetlen őszinteséggel a Kecskemét szakmai igazgatója. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában