Amerikai futball

2024.09.03. 20:10

A Baja Raiders megnyerte fennállásának első mérkőzését

Háromcsapatos tornán vett részt a hétvégén a Baja Raiders. A Sugó-parti amerikaifutball-csapat győzelemmel debütált.

Vincze Miklós

A mögöttünk álló hátvégén lejátszotta fennállásának az első két mérkőzését a Baja Raiders amerikaifutball-csapata, és a klub történetének a legelső mérkőzését mindjárt meg is nyerték a Sugó-partiak, hogy aztán tulajdonképpen még döntőt is vívhassanak a tornán, amelyen részt vett az edzőként és tulajdonképpen mindenesként a Glavocevic Alex vezette gárda.

amerikai futball, raiders, mérkőzés
Két meccset vívott a hétvégén a Sugó-parti amerikaifutball-csapat, a Baja Raiders
Fotó: Baja Raiders

– Az való igaz, hogy az augusztus végére, Bajára tervezett négycsapatos torna végül elmaradt, egyszerűen nem sikerült összehozni, nem azon múlt, hogy ne tettünk volna erőfeszítéseket, ám ami késik, az nem múlik – jelentette Glavocevic Alex.

A tervek szerint szeptember 28-án ugyanis végül ténylegesen megrendezik az első amerikaifutball-tornát Baján. Hogy hány csapattal, az egyelőre még kérdés, illetve szervezés alatt áll. Az azonban már biztos, hogy azon a viadalon már sikerélménnyel a háta mögött léphet pályára a rendező Baja Raiders. Az elmúlt hétvégén ugyanis Várgesztesen rendezte meg az Oroszlány Bears csapata a III. Bears-kupát, amelyen a hazai gárda mellett a Baja Raiders és a Viharsarki Vitézek vettek részt. A Glavocevic Alex vezette Sugó-parti gárda a klub fennállásának az első mérkőzését a rendezők ellen vívta azon a viadalon, amelyen kétszer húsz perces meccseket vívtak, és hét a hét ellen felállásban játszottak. Volt, aki féltette az új csapat tagjait, mondván hogy egy ilyen debütálás, amikor egy viszonylag újonnan alakult csapat az első mérkőzését vívja, elég sokféleképpen elsülhet, sőt, volt már rá precedens, hogy az újonc úgy kikapott, hogy – ahogy mondani szokás – a fal adta a másikat, a bajaiak azonban egy nagyon szép sikerrel debütáltak, ugyanis 29:20 arányban legyőzték az Oroszlányt. A tornán ezt követően a Viharsarki Vitézek is sikerrel jártak az oroszlányiakkal szemben – 21–10 arányban diadalmaskodtak –, így a torna harmadik mérkőzése, a Baja Raiders–Viharsarki Vitézek összecsapás tulajdonképpen már a torna döntőjének számított.

A finálét ugyan a Viharsarki Vitézek nyerte meg, de azon a találkozón is megmutatta az oroszlánkörmeit a Sugó-parti brigád.

– Az első félidőben kiválóan teljesítettünk, ennek köszönhetően 20–7-es vezetésünkkel vonulhattunk pihenőre – tekintett vissza Glavocevic Alex, a csapat trénere a döntőre. – Ettől talán egy kissé el is kényelmesedett a gárda, néhány egyéni hibánk kihasználását követően ugyanis a Viharsarki Vitézek hamar ledolgozták a hátrányukat, és 21–20-ra fordítottak. Sőt, olyannyira lendületbe jöttek, hogy végül 30–20-ra meg is nyerték a döntőt.

Ezzel együtt a torna bajai szempontból nagy sikernek számít.

– Az óriási öröm a számomra, hogy bebizonyosodott a magunk számára is, hogy jó úton jár a csapat, mind az erőnlét, mind a technika, mind a csapatjáték tekintetében. Az is nyilvánvaló, hogy mentális erő az, amin még dolgozni kell, annál is inkább, mert az az amerikai focinak az egyik kulcsa. Azt azonban csakis meccsekkel, meccseken lehet eltanulni. Azon dolgozunk, hogy ez így legyen, hogy aztán a bajnokságban is elindulhassunk. Az is nagy örömmel tölt el, hogy komoly játékerőt képviselő ellenfelekkel szemben sikerült helytállnunk. Az Oroszlány tavaly a másodosztályban szerepelt – az idén nem indultak el –, a Vitézek keretét pedig alaposan megerősítették, ennek a gárdának ugyanis a divízió egyben bajnok szegedi Guardians hat játékost adott. Nemes ellenfelekkel szemben sikerült tehát vadonatúj csapatként helytállnunk.

Ezt a tényt az is bizonyítja, hogy a bajaiak két játékosa is kapott különdíjat. Eric Joel lett a legjobb támadó játékos, Papp Zente pedig a legjobb védő.

A kaland folytatása következik a vezetőedző és a játékosok reményei szerint tehát Baján, szeptember végén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában