Muaythai

2024.08.07. 15:08

A mazsorett botot bokszkesztyűre cserélte Nemcsok Fanni – galériával

Hatéves kitartó munkával küzdötte magát a legjobbak közé Nemcsok Fanni, muaythai versenyző. A tizenkét éves félegyházi sportoló jelenleg az őszi thai boksz világbajnokságra készül. A megmérettetést szeptemberben Bangkokban rendezik meg, a versenyen való részvétel azonban jelentős anyagi terhet ró a családjára, ezért a sportbarátok támogatását kéri.

Vajda Piroska

Nemcsok Fanni csütörtökön utazik edzőtáborba Thaiföldre. A csodálatos szigetvárosban, Phuket-ben két hétig tart majd a felkészülés a világversenyre. Elutazása előtt beszélgettünk vele. 

Kiskunfélegyháza, Nemcsok Fanni, thai boksz,
Thai boksz világbajnokságra gyűjt a tizenkét éves félegyházi sportoló 
Fotó: Beküldött fotó

Első látásra Fanni egy törékeny, szőke kislánynak tűnik. Ám, ha jobban megismerjük, kiderül, hogy valódi energiabomba: erős, gyors, harcias, kitartó és alázatos sportoló. 

Elmesélte, hatévesen járt először az edzőteremben, ahol szinte azonnal örök barátságot kötött a thai boksszal. Hat éve a második otthona a Honvéd Sportpályán található thai boksz terem, ahol igazán jó közösségre, támogató edzőkre talált. Kezdetben édesanyja, Antalicz Brigitta nem örült annak, hogy a mazsorett botot bokszkesztyűre cserélte, de idővel megbarátkozott a ténnyel, hogy lánya a bokszban és a szorítóban tud igazán kiteljesedni, ezért ma már maximálisan támogatja ebben. Kell is a segítség, hiszen Fannitól nagyon sok áldozatot kíván ez a sport. Minden délután edzésre jár, versenyszezonban pedig már hajnalban az edzőteremben kezdi a napot, edzés után megy iskolába, iskola után vissza az edzőterembe. Hétvégente pedig a versenyeken bizonyít. Nem is akárhogyan, hiszen eddig szinte minden versenyén dobogóra állhatott. Volt magyar bajnok, tavaly az Európa-bajnokságon 3., a világbajnokságon pedig 2. helyezést ért el. Idén aranyéremmel szeretne hazatérni Bangkokból, ahol a IFMA Muaythai Világbajnokságot rendezik. Novemberben az Európa Bajnokságon is megméretteti magát. Nagy álma, hogy négy év múlva kijusson a Los Angeles-i olimpiára.

Felkészülését három elhivatott edző – Nagy Krisztián, Holló József és Novák István – irányítja. A világbajnokságra való kijutás költségei azonban meghaladják a család anyagi lehetőségeit. A részvételhez szükséges összeg közel 1 millió forintba kerül, amely az utazást, a szállást és a nevezési díjak költségeit fedezné. 

Fanni és családja a félegyháziak, illetve a könyékbeliek támogatására számít. Azt kérik, hogy aki tud járuljon hozzá álmai megvalósításához és segítsen neki abban, hogy hazánkat és Kiskunfélegyházát képviselhesse a világbajnokságon. 

Adományokat Nemcsok Fanni Nikolett számára a 11773322-03221617 számlaszámra várják. Az édesanya, Antalicz Brigitta elérhetősége: 06 70/908 89 08 vagy [email protected]

A nyolc végtag tudománya

Fanni kipróbálta a hagyományos ökölvívást is, de azt nem szeretette. A thaibokszban ugyanis sokkal nagyobb szabadsága van a sportolóknak. A thai boksz, eredeti nevén muaj thai (thai nyelven มวยไทย, angol átírással Muay Thai) Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet. Eredetileg mindenfajta felszerelés nélkül művelték, ma a sportolók egységesített szabályok szerint, ökölvívó kesztyűben és védőfelszerelésben küzdenek, de léteznek úgynevezett hagyományos thaiboksz-mérkőzések is, ahol a védőfelszerelést elhagyják. A thai bokszot a „nyolc végtag tudományának” is nevezik, mivel a küzdelem során a bokszoló nem csak az ökleit, de a lábát, a térdét és a könyökét is használhatja. Világszerte több szervezet is rendez világbajnokságokat, több súlycsoportban, férfi és női kategóriában egyaránt. 2021-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú olimpiai sportként ismerte el – olvasható a Wikipédián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában