Labdarúgás

2024.08.30. 13:30

Óvatos optimizmus a jelszó Baján

Győzelemmel kezdett a vármegyei első osztályú bajnokságban a Bajai LC. A felnőtt csapat vezetőedzője, Koch Tamás a közeljövőt illetően óvatosan optimista, miután úgy fest, hogy a Sugó-partján jelen pillanatban minden adott a biztató folytatásra.

Vincze Miklós

A Bajai LC tavalyelőtt újoncként az ezüstérmet szerezte meg a bajnokságban, a tavalyi idénye azonban feledhetőre sikerült, a 11. helyen végzett a társaság. A némileg csalódást keltő szereplést objektív és szubjektív okok is magyarázzák a mester szerint.

Bajai LC, labdarúgás, vámegye I
Sztruhák Kristóf, a Bajai LC kapusa volt a légtér ura a Kiskunfélegyháza elleni bajnokin
Fotó: Pulai Zsóka

– A 2023/24-es idényre kivívtuk a jogot a Magyar Kupában való szereplésre – tekintett vissza Koch Tamás. – Ennek örültünk, erre büszkék is voltunk, nem is szerepeltünk rosszul, viszont igen komoly árat fizettünk érte. Eleve nem volt túlságosan bő a keret létszáma, a kupameccseken viszont szinte példátlan sérülés-sorozat sújtotta a társaságot. Már az őszi idény rajtja előtt volt nálunk arccsonttörés, lábtörés, kartörés, nagyon sokan kiestek mindjárt az elején. És mivel nincs közvetlen utánpótláscsapatunk, nem tudtunk fiatalokhoz nyúlni, akik a sérültek helyére léphettek volna. A sérülések ugyanakkor az idény további részében sem kímélték a csapatot, alaposan ránk járt a rúd, különösebben nem kellett törnöm a fejemet a bajnokik előtt az összeállításon, némi túlzással aki egészséges volt, az már játszhatott. A körülményeket tekintve tehát nincs abban semmi meglepő, hogy végül a 11. helyen zártunk. Ráadásul azt is el kell ismernem, hogy az előző évi szereplésünk – amikor újoncként a 2. helyre futottunk be –, egy kicsit mintha el is altatta volna a társaságot. Talán nem voltunk elég élesek a 2023/24-es idény kezdetén, de a tapasztalatokat levontuk.

És hogy a tapasztalatokat levonták, arról mi sem tanúskodik ékesebben, mint hogy a nyáron alaposan megerősítették a keretet.

– Nálunk folytatja ősztől Bálity Martin, aki Bácsalmásról igazolt hozzánk, Szádeczky Zalán, aki Balástyáról, és Farkas András, aki Bátaszékről érkezett – kezdte el sorolni az érkezőket Koch Tamás. – Hozzánk igazolt Nasz Balázs is, aki a tavalyi évben a Nemesnádudvar mestereként ért el a csapatával kitűnő eredményt a másodosztályban. Érkezett egy kontingens a LUA Bajától is, azok a fiatalok, akik az utánpótlás korosztályból már kiöregedtek: S. Nagy Szabolcs, Rockenstein Erik, Vincze László, Szűcs Bence, Kincse Levente, Magdali Ákos, Fehérváry Tamás és Major Péter. Varga Stefano is bejelentkezett a felkészülés elején, és bár jó darabig kérdéses volt a szereplése, de örülök, hogy úgy döntött, hogy ebben az idényben a Bajai LC-t erősíti.

Július derekén tehát egy kényelmesen bő kerettel kezdhették meg a munkát. – Jó hangulatban és jó hozzáállással indult és telt a felkészülés. Heti négy alkalommal találkoztunk a fiúkkal a nyáron, minden hétre jutott egy-egy edzőmeccs is. Örömmel újságolhatom, hogy kiváló volt az edzéslátogatottság, az edzéseken folyamatosan húsz fő fölötti létszámmal gyakoroltunk. A keret jelenleg is huszonhat főből áll. Most szerencsére inkább az a gondunk, hogy sokan vagyunk, és természetesen mindenki be akar kerülni a csapatba. De inkább ilyen gondjaink legyenek, hogy túlkínálat van az egyes posztokon, mit amikor az volt a probléma, hogy aki egészséges volt, az már biztos, hogy játszhatott a hétvégén.

Augusztusban rendeztek egy hangulatos búcsú mérkőzést Kerezsi Ferencnek, aki ugyan a pályafutása túlnyomó részében a Garát erősítette, a bajai felnőtt futball elmúlt néhány évének azonban ennek ellenére is az egyik központi szereplője volt.

– Hangulatos mérkőzés kerekedett az őt búcsúztató találkozóból – tekintett vissza a mester. – Kerezsi Ferenc az idősebb generációhoz tartozik, így aztán sok régi játékos is ellátogatott Bajára, erre a kellemes, hangulatos, nosztalgiázós délutánra, estére. Keró nagyon sokat tett a csapatért, központi figurának számított, mindig is a szívén viselte a csapat sorsát, így aztán nagyon megérdemelte, hogy legyen egy búcsúmérkőzése. Szép emlék lesz nem csak az ő, hanem mindenki számára, aki részt vett a találkozón. Ráadásul azt is jól mutatja, hogy kezd egy jó, összetartó közösség kialakulni a csapat környékén.

Ez egyébként a csapat mellé álló támogatók számában is megmutatkozik.

– Hogy jó közösség alakult ki viszonylag rövid idő alatt, azt az is mutatja, hogy milyen sokan támogatják a csapatot. Sokan, kis dolgokkal. A fő támogatónk persze az önkormányzat, és reméljük, hogy ez változatlan marad. Az önkormányzati választások eredményeként váltás történik az önkormányzati vezetésben, de reméljük, hogy az új városvezetés is a szívén viseli a labdarúgásnak a jövőjét és a jelenét. Az egyeztetések most fognak megkezdődni, nagyon számítunk a támogatásukra. Persze folyamatosan próbáljuk bővíteni a szponzori kört. Van sok cég, aki a lehetőségeihez mérten talán szerényen, de igyekszik támogatni a csapatot. Számunkra nagyon sokat jelent még egy tombolafelajánlás is. Az Evasport három meccslabdát ajándékozott a klubnak a rajt előtt, a Chili Bajától mezgarnitúrát kaptunk, és még sorolhatnám. De sokat számít az olyan, nem anyagi jellegű támogatás, mint például amit Pulai Zsóka nyújt a csapatnak immár évek óta. Rendszeresen fotózza a mérkőzéseinket és színvonalas fotókon, galériákkal örökíti meg. Az önkéntes munkájával ő is hihetetlenül sokat tesz azért, hogy minél többen hírt kapjanak a csapatról, és hogy minél sokoldalúbb legyen az a kép, amit a klubról lehet festeni. Jó példa ez a speciális segítség, hiszen innentől, hogy van egy önkéntes, és kiváló fotósunk, ez sem jelent kiadási oldalon tételt a klubnak, ugyanakkor leírhatatlanul hasznos.

A jó előjeleket követően jól sikerült a bajnoki rajt is, hiszen a Kiskunfélegyházát, a tavalyelőtti bajnokot sikerólt legyőzniük 1–0 arányban.

– Az eredménnyel természetesen elégedett vagyok. Bár az igaz, hogy a jó játék helyett inkább a küzdelem jellemezte az idénynyitó találkozónkat. Elismerem, hogy a játék képét tekintve nem voltunk egyértelműen jobbak, de a küzdés, a kiváló küzdőszellem meghozta az eredményét.

Arra a kérdésre, hogy milyen reális célt lehet kitűzni a következő idényre a Bajai LC, elmondta, hogy az idei év elsősorban az építkezésről szól.

– Lépésenként haladunk előre. Annak, hogy az első meccsen tudtunk nyerni, nagyon örülünk, de azért tisztában kell lenni a realitásokkal. Én most azt mondom, hogy ha az első hatban tudnánk végezni, azzal már jelen pillanatban, ilyen kiegyenlített erőviszonyok mellett elégedett lenne mindenki a csapat háza táján, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem szeretnénk följebb végezni. A tavalyi bajnokságból is tanulva az alapokat igyekszünk lerakni most a fiatalokkal. Nagyon sok a fiatal most a keretben, szerintem az egyik legfiatalabb gárda vagyunk a vármegyei első osztályban. Nem kell kapkodnunk a csapatépítéssel, de dolgozunk rajta, alapos munkát akarunk végezni, és abban reménykedem, hogy innentől folyamatosan felfelé vezet az utunk – jelentette ki a vezetőedző.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában