Fesztiválok

1 órája

A halasi csipke lenyűgözte a japán és az olasz közönséget is

Magyar Kulturális Fesztivált rendeztek Tokióban, az elmúlt szombaton, Magyarország tokiói nagykövetsége és a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ szervezésében, ahova a halasi csipkét is meghívták. Bemutatták Hrivnák Tünde divattervező, a Hungarikum, Magyar Örökség-díjas halasi csipke inspirálta divatkollekcióját is, amely nagy érdeklődést keltett a kifinomult ízlésű japán közönség körében.

Pozsgai Ákos

A halasi csipke, a magyar tradicionális kézművesség esztétikájaként képviselte Magyarországot, amely az egyik fő attrakció volt. Hrivnák Tünde divattervező munkái nagyban hozzájárultak Magyarország népszerűsítéséhez a Japán fővárosban, Tokióban a Magyar Kulturális Fesztiválon.

halasi csipke,  Farkas Éva csipkevarró, Budapest
A képen Farkas Éva halasi csipkevarró mutatja be a csipkevarrás technikáját Budapesten, a Vajdahunyad várában, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott korábbi csipkekiállításon
Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A halasi csipke nem először járt a távol-keleti országban, legutóbb 2023-ban szintén a tokiói Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ kiállításán mutatták be Hrivnák Tünde divattervező ruháit, köztük a halasi csipkével és a kalocsai motívumokkal díszített ruha költeményeket. Ezt megelőzően pedig még Mádl Ferenc köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma járt a felkelő nap országában, ahol halasi csipkét ajándékozott a császári családnak. 2009 májusában pedig a Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 140., és az újrafelvétel 50. évfordulója alkalmából hazánkba látogató japán koronaherceg, Fumihito Akishino – aki a jelenlegi császár, Naruhito öccse – látogatott el Kiskunhalasra feleségével Kiko Akishino koronahercegnővel és megtekintették a Csipkeházban a halasi csipkét.

A hétvégi Magyar Kulturális Fesztiválon Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke és Farkas Éve csipkevarró képviselték a halasi csipkét. A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Olaszországban is vendégeskedett a halasi csipke

A halasi csipke október elején Olaszországban, a Milánó közelében fekvő Novedrate városában rendezett 32. Nemzetközi Csipkefesztiválra is meghívást kapott, ahol megelevenednek a csipkék Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező ruhakölteményein is – számolt be Szécsiné Rédei Éva, a Halasi Csipkeház igazgatója. Elmondta azt is, hogy az ötnapos nívós rendezvényen a BY ME Miracle divatbemutatón csodálhatta meg a nemzetközi közönség a halasi csipkét. A csipke varrását Löszter-Simon Annamária csipkevarró mutatta majd be az olasz közönségnek.

Novedrate hasonló csipke központ Olaszországban, mint Kiskunhalas Magyarországon, ott fogják össze az olasz csipkekészítőket, akik vert csipkéket készítenek. A májusi kiskunhalasi nemzetközi csipkekiállításon Novedrate polgármestere és az ottani csipkeverők képviselték Olaszországot és most tulajdonképpen egy viszontmeghívásnak tettek eleget a halasi csipkevarrók. – Bízunk benne és erre vannak biztató előjelek, hogy hosszú távú kapcsolat lesz a két csipkeközpont között – emelte ki Szécsiné Rédei Éva, aki elmondta azt is, hogy komoly elismeréssel és csodálattal voltak az olaszországi vendéglátók a halasi csipke iránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!