Kecskemét

3 órája

A bolyais színjátszók újabb nagy sikerű darabot vittek színre az Edda dalokra fűzve

Álmodtam egy világot. Ezzel a címmel adták elő legújabb darabjukat, egy rockmusicalt a kecskeméti bolyais színjátszók. Most először a premierrel együtt négyszer álltak közönség elé.

Sebestyén Hajnalka

Hosszú évekre tekint vissza a kecskeméti Bolyai gimnázium színjátszó körének története. Répási Angéla tanárnő és a diákok kemény munkájának, a színpadi munka iránti elkötelezettségüknek köszönhetően az eredmény mindig egy fantasztikus darab. Ezúttal a bolyais színjátszók a napokban az Edda dalok ihlette „Álmodtam egy világot…” című rockmusicalt mutatták be. Az igazán rockos, impulzív darab története a fiatalok útkeresése, a szerelem, a barátság, a pénz és életünk problémái körül forog, sok-sok zenével és humorral színesítve.

bolyais színjátszók, Edda dalok, színjátszás, Kecskemét
A bolyais színjátszók az Álmodtam egy világot című rockmusicalt mutatták be
Fotó: Beküldött fotó

Egyből négyszer

Most először nem egyszer, nem kétszer, nem is háromszor, hanem egy hét vége alatt négyszer adták elő a darabot. Először a zártkörű főpróbán a Bolyai gimnázium tanárai és diákjai töltötték meg a Hírös Agóra több száz fős nagytermét. A következő nap volt a premier, majd az azt követő napon kétszer adták elő. A siker óriási volt, mind a négy alkalommal. Ez annak volt köszönhető, hogy a szereplők hibátlan színpadi jelenlétükkel és játékukkal, lenyűgöző ének- és szövegtudásukkal, professzionális táncaikkal elkápráztatták a közönséget, mellyel igazi show-t hoztak létre.

Répási Angéla angol nyelvszakos tanárnő, drámapedagógus, a kör vezetője ennek kapcsán elmondta: nagyon büszke tanítványaira, hihetetlenül imádta a közönség a darabot, mely visszaigazolta, a kemény próbák fáradalmai igenis megérték. Ez a nagy siker nem jött volna létre az iskolai Appendix Alapítvány és a Tankerületi Központ segítsége nélkül, amelyben nagy szerepe van az iskola igazgatójának, dr. Harnos Istvánnak.

A folytatás sem kizárt

A négy telt ház után nem zárkóznak el egy ötödik bemutatótól sem. Ráadásul Pataky Attila, az Edda frontembere nem tudott jelen lenni a premieren, de nagyon kíváncsi a darabra, a kezdetektől támogatta az ötletet, hogy a dalaikból rockmusical szülessen. Így az ő kedvéért is elgondolkoztak azon, hogy újabb alkalommal vigyék színre. Ráadásul a külső közönség részéről nagy igény mutatkozott már eddig is a színi előadásra. 

Új műfajban is bizonyítottak 

A bolyais színjátszók legújabb darabja A kör életében is fontos állomás volt, hiszen most először vittek színre egy rockmusicalt. A darab rendezője most is Répási Angéla tanárnő volt. A musical szövegkönyvét egy salgótarjáni barátja és lánya, Hoffmann Pál és Hoffmann Liza írták. Munkáját segítette még Darányi Attila, a Fantasy Dance Company vezető koreográfusa, Gór-Hainfart Márta énektanár, Miklós Zoltán, aki a hang-és videóanyagokért volt felelős, valamint több diák. Egyrészt Matuska Villő, aki kislány kora óta versenyszerűen táncol. Több diáklánnyal – Lupocz Rezivel, Nagy Alexandrával és Szabó Leonával – közösen dolgozták ki a táncos részek koreográfiáját. Mind a négy lány más-más stílusban táncol, de egyikük sem a rock műfajban. Ennél a darabnál összeadhatták tapasztalataikat, a tanárnő koordiánálása mellett. 

A főszerepeket alakította: Krékity Zsombor, Kovács Sebestyén Patrik, Matuska Villő és Márton Maja. 

A bolyais színjátszók nagyszerű csapatot alkotnak

A tanárnő jól ismeri a színjátszó körben játszó fiatalokat, a legtöbbjükkel már 4-5 éve együtt dolgozik. Sőt vannak olyan szereplők, akik már öregdiáknak számítanak, elballagtak a gimnáziumból, de a színjátszóba visszajárnak. Sőt egyik régi tanítványa, Biri Dorottya Szonja, – aki drámapedagógia szakot szeretne felvenni –, megkérte, hogy részese lehessen a rendezői munkának. Kisebb részek rendezését rá is bízta a tanárnő és természetesen szerepet is kapott, mint ahogy gimnazista éveiben minden darabban.

bolyais színjátszók, Edda dalok, színjátszás, Kecskemét
Négyszer mutatták be az Edda dalok ihlette musicalt
Fotó: Beküldött fotó

A színpadi szereplés pozitívumai

A diákokon tökéletesen visszaigazolódnak a színjátszás pozitívumai. Az évek alatt a színpadi jelenlétük magabiztosabbá vált, nőtt az önbizalmuk, elsajátították a beszédtechnikai alapokat, valamint többen megtanultak táncolni, magabiztosan mozogni a színpadon. Mindezek mellett évfolyamokon átívelő barátságok szövődtek a próbák alatt, és igazán törődnek egymással az egész tanév során. 

Egy kis szünet

A tanárnő egyelőre nem tervez újabb darabot. Korábban a színjátszó körrel ötévente állt elő új produkcióval, de az utóbbi időben gyakrabban. Ezért a színjátszó csapat egyre bővül az új évfolyamok megjelenésével és a tanárnő minden évben megrendez egy castingot, ahol kiderül, ki miben tehetséges.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában