Kecskemét

2024.06.26. 06:50

Edda dalok ihlették a bolyais színjátszók legújabb darabját

Egy új műfajban debütál hamarosan a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium diákszínjátszó köre. Répási Angéla vezetésével rockzenés darabot visznek színre, a próbák már javában folynak.

Sebestyén Hajnalka

– Eddig elsősorban musical szerepelt a diákszínjátszó kör repertoárján. Mesélne arról, hogy milyen új darabon dolgoznak? – kérdeztük Répási Angéla angol nyelvszakos tanárnőt, drámapedagógust, a darab rendezőjét.

Edda, színdarab, Bolyai János Gimnázium
Edda dalok ihlették a bolyais színjátszók legújabb darabját
Forrás: Beküldött fotó

– A címe: Álmodtam egy világot, az ismert Edda dal után. Egy igazán rockos, impulzív darab, amit mi is, és reméljük a közönség is imádni fog. Annyit elárulhatok: a történet a szerelem, a barátság, a pénz és életünk problémái körül forog, de lesz benne sok-sok zene és megjelenik a falkaszellem is. 

– Mi adta az ötletet az Edda dalokra?

– Egy salgótarjáni barátunk – aki miskolci egyetemi évei alatt részt vett az Edda első koncertjén – évek óta figyelemmel kíséri a színjátszóim munkáját. Eddig négy darabunkra is elutazott Kecskemétre, hogy megnézze. Legutóbb megkérdezte, lenne-e kedvem közösen írni vele egy új darabot. Azt válaszoltam, hogy nem, de ha megírja, szívesen színpadra viszem. Fél év múlva előállt a lányával együtt írt forgatókönyvvel, amelybe találóan illesztették be az Edda dalokat.

– A bolyais fiatalok hogy fogadták az Edda zenéjét? Ismerték egyáltalán?

– Alighogy ismerték, de hasonlóan fogadták, mint ahogy én fiatal koromban. Minél többet hallgatják a próbákon és a tanulási folyamat közben, annál jobban megszeretik. Óriási a lelkesedésük, egyben izgatottak is az új műfaj miatt.

– Mi alapján választotta ki a főszereplőket, mellékszereplőket?

– Kolléganőmmel, Gór-Hainfart Mártával tartottunk múlt szeptemberben egy válogatót, ahol összeállt a 40 fős társulat, melyben mindenkinek jutott szerep vagy feladat. Azt már rögtön az elején tudtam, kinek adom a főszerepet. A csapat vegyes, vannak korábbi színjátszósok, teljesen újak és visszatérő „öregdiák” bolyaisok egyaránt. Elég jól ismerek mindenkit, tudom, kinek melyik karakter állna jól, ez sokat számít a szereposztásnál. 

– Ha már Edda, zenekar is lesz a darabban?

– Természetesen, mivel sok tehetséges gyerek jár iskolánkba, így mindig vannak zenészeink is. Szerettem volna, ha részesei lesznek a produkciónak, mivel ez hitelesebbé teszi ezt a műfajt.

– Mikor próbálnak?

– Hétvégenként, szinte minden szombaton. Szigorú próbarendet állítok össze, ezek alapján folynak a próbák. Mindig az adott résztől függ, kire van szükség. 

– Ezért a folyamatért egy személyben felelős?

– Nem, természetesen vannak segítőim több területen is. A koreográfiában például ketten is segítenek. Darányi Attila koreográfus mellett diákunk, Matuska Villő is több koreográfiában jeleskedik. Villő kislány kora óta versenyszerűen táncol. Az énekben pedig a kolléganőm, Gór-Hainfart Márta segíti a munkánkat. 

– Mikor látható a darab?

– Kecskeméten, a Hírös Agórában október 5-én és 6-án már biztos, de látva az előzetes érdeklődést, egy harmadikban is gondolkozunk.

– A premierre meghívják Pataky Attilát, az Edda frontemberét is?

– Igen, természetesen. Pozitívan fogadta a hírt, hogy a fiatalok tovább viszik és megismerik a dalaikat.

– Nyáron is folytatódnak a próbák?

– A nyaralások miatt ez nehezen összehangolható, de teszünk kísérletet egy-egy koreográfia vagy jelenet próbájára. A tanévet egy csapatépítő és próbákkal teli táborral zártuk Tiszakécskén, a Barack Hotelben. Nagyszerű hangulatban zajlott és elégedett vagyok a gyerekek munkájával. Szerintem nagy lendületet adott a szereplőknek. Így tökéletes elmenni majd nyári szünetre, melyet a szeptemberben folytatódó intenzív próbafolyamat követ egészen az előadásig. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában