Tradíció

2 órája

A Világraszóló Kiskunsági Lakodalom százakat vonzott Kecskeméten – galériával, videóval

Szombat délután a Kecskemét Táncegyüttes felelevenítette a tradicionális magyar esküvők hangulatát. A Világraszóló Kiskunsági Lakodalom násznépéhez több százan csatlakoztak, kíváncsian nézték végig a legénybúcsút, a menyasszony-öltöztetést, majd együtt meneteltek az ünneplőkkel a városházi esketésre.

Sebestyén Hajnalka

Egy éve óriási sikert aratott a Világraszóló Kiskunsági Lakodalom a Kecskemét Táncegyüttessel. Ezúttal még többen szerettek volna részesei lenni a különleges eseménynek. A Hírös Agóra és a Kecskemét Táncegyüttes a már kissé feledésbe merülő és a világon egyedi jellegzetességekkel, népszokásokkal rendelkező magyar lakodalmat mutatta be. 

Világraszóló Kiskunsági Lakodalom, Kecskemét, násznép
A Világraszóló Kiskunsági Lakodalom százakat vonzott Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

A Világraszóló Kiskunsági Lakodalom főszereplői

A nem mindennapi rendezvény két főszereplője a Kecskemét Táncegyüttes tagjai, Botond és Anikó volt. Bár a való életben egy párt alkotnak, de az esketési ceremónia csak a szerepüknek – Kovács Júliának és Agóra Sándornak – szólt. 

A vőlegényes háznak a Nemzetközi Kerámia Stúdió autentikus udvara adott helyet. A férfiak többféle néptáncot adtak elő, a műsort a vőlegény búcsúzása zárta, elköszönt a szüleitől és barátaitól. Ezt követően a menet a zenekarral együtt ment át a lányos házhoz. A díszes násznéphez nagyon sok érdeklődő csatlakozott. 

Lánykikérés öltöztetéssel 

A lányos házat a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban alakították ki. A közönség láthatta, hogy egykoron milyen látványos és hangulatos körülmények között készülődött az ara, hogyan öltözötték fel. De nemcsak ennek lehetett tanúja a násznép, hanem a hagyományos leánykikérésnek, és leánybúcsúztatónak is. Ezt követően a menet a városházáig vonult, az esketésre.

Esketés és tányértörés

A városháza dísztermében történt meg az esketés, majd közös tánccal folyatódott a mulatság a Főtéren. Több régi népszokást is felelevenítettek, mint például a tányértörést. A lakodalmat a Hírös Agórában tartották meg, melyhez már csak jeggyel lehetett csatlakozni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában