Cigány Szultána

2024.09.06. 20:30

Önálló üzlet nyitásán gondolkodik a kitüntetett kalocsai ruhatervező

Szabadszálláson ünnepélyes keretek között adta át az idei Bács-Kiskun kitüntető díjait Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke. Mások mellett elismerésben részesült Sztojka Mariann, saját szavával élve „hobbivarrónő”, a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagja, aki a tradicionális roma viselet hagyományos színvilágát, motívumait és anyaghasználatát igazítja a mai divathoz.

Zsiga Ferenc

A Bács-Kiskun Vármegye Nemzetiségeiért díjjal kitüntetett ruhatervező a Cigány Szultána névre keresztelt kollekcióját eddig több kalocsai és környékbeli roma hagyományőrző és kulturális rendezvényen bemutatta és népszerűsítette. Sztojka Mariann portálunknak elmondta: a kedvező fogadtatáson, piaci visszajelzéseken fölbátorodva saját márka piaci bevezetésén, önálló üzlet nyitásán gondolkodik, ahová nem csak a roma kultúra és népviselet iránt érdeklődőket várja majd. 

Sztojka Mariann, divattervező, népviselet, kitüntetés
Bács-Kiskun Vármegye Nemzetiségeiért díjjal tüntették ki Sztojka Mariann ruhatervezőt
Fotó: Zsiga Ferenc

A díjazott méltatása során elhangzott: Sztojka Mariann több éve varr és készít ruhadarabokat, kiegészítőket, amelyeken a roma kulturális elemeket kortárs kontextusba helyezi. A modern és a hagyományos motívumokat egyaránt művészi igénnyel alkalmazza. Az olyan egyedi kiegészítőkön, mint a csokrok, esküvői kitűzők szintén visszaköszön a roma népviselet és színvilág. Az élénk színek jól tükrözik a roma kultúrát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában