jubileum

2019.03.12. 21:43

110 éve alapították a Kecskeméti Művésztelepet

110 éve, 1909-ben írta alá Iványi Grünwald Béla és Kada Elek polgármester a Kecskeméti Művésztelep alapításáról szóló szerződést. A jubileumról emlékezett meg a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál is.

Szerencsés Vivien

Iványi Grünwald Béla a Kecskeméti Művésztelepen

Forrás: Wikipedia

A művésztelep első vezetője Iványi-Grünwald Béla lett, aki a nagybányai festők közül kiváló neósokat hozott magával. Ők az impresszionizmus, posztimpresszionizmus utáni modern művészeti irányzatokat akarták követni. A művésztelep céljára Jánszky Béla és Szivessy Tibor építészek, illetve Kada Elek polgármester egy nyolc műtermes villát építettet.

A fiatal nagybányai művészek (Neósok) közreműködésével megkezdődött a Kecskeméti Művésztelep első, és művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű korszaka.

Iványi Grünwald Béla a Kecskeméti Művésztelepen
Fotó: Wikipedia

Később, az első világháború idején tömeglakásokká váltak a művésztelep műtermei, de 1920-ban rendeződtek a viszonyok és ismét lett hely a műtermeknek. Iványi Grünwald Bélától Révész Imre vette át a telep vezetését. 1957-től az épület pedig vendégházként is működött. A telepen olykor írók is szívesen dolgoztak. A felújítás 1982-ben volt, napjainkban ismét művészek dolgoznak a régi kolónián.

Kecskemét nem felejt

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége a jeles évfordulóra nagybányai és kecskeméti képzőművészek közös tárlatával emlékezett meg, erősítve a két város jól működő kortárs képzőművészeti kapcsolatát, kiemelt figyelmet szentelve a Nagybányán élő magyar képzőművészek munkásságának. A tárlatot, így a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál nyitóprogramját hétfőn kora este a Hírös Agóra Kulturális Központban nyitották meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában