Baja

2 órája

Vedelek Norbert: A hősök ma is köztünk élnek – galériával, videóval

Baja önkormányzata az aradi vértanúk tiszteletére koszorúzással egybekötött megemlékezést rendezett vasárnap délután.

Márton Anna

Az aradi vértanúk emlékművénél nagyszámú megemlékező tette tiszteletét. Ünnepi műsort mutattak be a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola diákjai.

Vedelek Norbert, aradi vértanúk, megemlékezés
A képen: Csubákné Besesek Andrea, Vedelek Norbert és Dr. Bari Bernadett
Fotó: Márton Anna

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Az elnök Erzsébet királynő szavait idézte, aki szerette a szabadságvágyó magyarokat. Pontosan tudta, mennyit szenvedett a magyar nép az 1848-49-es szabadságharc leverése után. Tudta, hogy milyen igazságtalanul fojtották vérbe a Habsburgok a magyarok forradalmát, tudta azt, hogy milyen megtorlás volt 1849 októberében.

Az októberi borzalmas kivégzések kizárólag a bosszú ügyét szolgálták

– Ma nem csak az aradi vértanúkra emlékezünk, hanem a szabadságharc valamennyi résztvevőjére, a névtelen hősökre, akik életüket adták a hazáért – fogalmazott Vedelek Norbert. Emlékeztetett arra, hogy a szabadságharc leverésére az osztrákok mellé bekapcsolódtak az orosz cár csapatai is. Csak így sikerült térdre kényszeríteni a rebellis magyarokat.

Az októberi borzalmas kivégzések, vagyonelkobzások, börtönbe zárások mind-mind a bosszúteljes ügyet szolgálták, hogy megtörjék a magyarokat. Vedelek Norbert hangsúlyozta: a nagyhatalmak érdekei között gyakran voltunk, vagyunk játékszerek. – Éppen az ellenkező hatást érték el vele. Mindennél erősebb lett az aradi tizenhármak tisztelete, még erősebb tintával kerültek bele a magyarság nagy könyvébe az 1848-49-es események. Már a kivégzés napján zarándokhellyé vált Aradon a kivégzés helyszíne, az évtizedek alatt a szabadságért folytatott harc emléknapjává vált október 6. – részletezte az elnök. Továbbá hangsúlyozta: a nagyhatalmak érdekei között gyakran voltunk, vagyunk játékszerek. Amikor a nagyhatalmak osztozkodtak rajtunk, abból soha nem sült ki semmi jó.

A magyarság mindig csak magára számíthatott a történelem folyamán

– Most 2024-ben is több nagy testvér is azt gondolja, hogy megmondhatja nekünk mi a helyes, mit kell gondolnunk, hogyan éljünk és kivel. Sok gyásznap jutott nekünk a történelmünk során, a tatár, török, Habsburg, orosz, német, szovjet közreműködéssel. Egy közös volt benne, a magyarság mindig csak magára számíthatott. A császári bosszúteljes döntés a megtorlásról abban is a visszájára fordult, hogy hősöket teremtett. Olyan hősöket, akikre 175 év elmúltával is emlékeznek a kései leszármazottak. A hősök ma is köztünk élnek. Ma már nem szükséges a hősöknek életüket adni, ontani egy nemes cél érdekében. Másfajta hősökre van szükség, de szükség van rájuk. Ahogy vannak hősei az országnak, ugyanúgy vannak hősei egy-egy településnek is – hangsúlyozta Vedelek Norbert.

– A közelmúltban elvesztett bajaiakra gondolva: Keve atya, Tarján Levente igazgató úr, díszpolgárunk, vagy Bálint Matyi bácsi a motorsport legendája, Udvardi Erzsébet festőművész és mindannyian tudnánk sorolni a neveket. De gondolhatunk a hétköznapi hősökre, akik a családot háttérbe szorítva, munkájukat félrerakva a közösség megóvása érdekében egy hívószóra jöttek a gátakra az elmúlt hetekben. Ilyen hőseink vannak Baján. Köszönjük a munkájukat – fogalmazott az elnök.

A következőkben pedig tisztelettel megkérte polgármester asszonyt, hogy a következő években építse vissza Baja önbecsülését. Arra hívta, hogy építsenek erős közösséget, ápolják bajai elődeik örökségét, adják vissza a város büszkeségét, adják vissza Baja lelkét.

Kossuth Lajos szavaival zárta beszédét Vedelek Norbert

„A világ bírája, a történelem fog-e kérdésre felelni. Legyenek a szent emlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben. A hon szabadság Istenének legjobb áldásaival, az örökkévalóságon keresztül.”


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában