Elismerés

3 órája

Város Napja Gála: elismerésben részesítették Kecskemét kiválóságait – galériával, videóval

Kecskemét életének egyik legkiemelkedőbb napja október 2-a, amikor a hírös várost ünnepelik. Hagyományosan e napon tartják a Város Napja Gálát a Kecskeméti Nemzeti Színházban. Az ünnepi eseményen Kecskemét kiválóságai vehettek át elismerést.

Horváth Péter

A Város Napja Gála programjában elsőként a Kecskemét Város Polgára Leszek vetélkedő győzteseit, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola csapatát (Bimbó Bálint, Bravik Réka, Márki Mira és Szabó Izabella. Felkészítő tanáraik: Doróné Varga Nikolett és Somogyi Haroldné) köszöntötte Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. 

Város Napja Gála, Kecskemét, elismerés, Szemereyné Pataki Klaudia,
Város Napja Gála: elismerésben részesítették Kecskemét kiválóságait
Fotó: Horváth Péter

Sinkó András, a Matkói Szabadidő Sport Club elnökségi tagja a Kecskemét–Matkópuszta városrészben végzett több évtizedes munkája elismeréseként kapta meg a Kecskemétért Emlékérmet.

A közelmúltban rangos állami kitüntetésben részesülteket is köszöntötte a város. Szemereyné Pataki Klaudia, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők, és az előző ciklus alpolgármesterei gratuláltak az elismerésben részesült kiválóságoknak.

Az Ügyészség Napja alkalmából a legfőbb ügyész az ügyészi szervezet legmagasabb szakmai elismerését, Kozma Sándor-díjat adományozott dr. Gugyi Csilla Bács-Kiskun vármegyei főügyész részére. A Bíróságok Napja alkalmából az Országos Bírói Tanács a Juhász Andor-díj ezüst fokozata kitüntetést adományozta dr. Balogh Zoltán, a kecskeméti Törvényszék kollégiumvezetője, címzetes táblabíró részére.

A Város Napja Gála a kiválóságok ünnepe

Az agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta dr. Bittsánkszky János, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére. Az agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát adományozta Kéhl Pál, a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola nyugalmazott gyakorlati oktatásvezetője részére.

Pedagógusnap alkalmából Tessedik Sámuel-díjban részesült Kéhlné Sipos Adrienn, a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola nyugalmazott igazgatóhelyettese.

Kiemelkedő muzeológiai tevékenysége elismeréseként a kulturális és innovációs miniszter Móra Ferenc-díjat adományozott dr. Fogarasi Zsuzsa művészettörténész, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának igazgatója részére.

Semmelweis-nap alkalmából a belügyminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Benkóné Szűcs Erika, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti rendelőintézete fül-orr gégészeti szakrendelésének asszisztense részére.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Közigazgatás Szolgálatáért Érdemérmet adományozott Kisháziné dr. Puskás Zsuzsanna Katalin, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, vármegyei tisztifőorvos részére, és Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetésben részesítette dr. Kovács Róbertet, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Jogi, Humánpolitikai és Koordinációs Főosztályának osztályvezetőjét.

Többen érdemeltek ki munkájukkal állami elismerést

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta dr. Héjja Bella Emerencia, a Kecskeméti Kodály Iskola tanára, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktusának.

A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át dr. Husek Dánielné a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Szervezési Irodájának vezetője és dr. Szigeti László, volt megyei főjegyző, az Országos Polgárőr Szövetség gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a köztársasági elnök Bella Rózsa grafikusművész, rézkarckészítő, nyugalmazott pedagógus, Jankovics Anna, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze és Simon Andrásné, a Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda igazgatója részére.

A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Ivković Stojan mesteredzőnek, a KTE Kosárlabda Klub szakmai igazgatójának és Keresztes József kertésztechnikusnak, okleveles tartósítóipari mérnöknek, borásznak, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának nyugalmazott borvidéki titkárának.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Bárth János néprajzkutató, történész, muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum nyugalmazott megyei múzeumigazgatója, a Szegedi Tudományegyetem címzetes docense és dr. Rosta Szabolcs régész, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetésben részesült Lepsényi István Széchenyi-díjas gazdasági mérnök, gépészmérnök, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. volt vezérigazgatója, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke.

Városi kitüntetésekből sem volt hiány

Kecskemét Egészségügyéért Díjat kapott  dr. Frank Emil, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Tüdőbeteg-gondozó Intézetének osztályvezető főorvosa és dr. Vénusz Katalin fogorvos.

Ackerl Klára, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Pöttömke Bölcsődéjének vezetője és dr. Farkas Réka, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Jogi Csoportjának vezetője Kecskemét Szociális Ügyéért Díjban részesültek.

Kovács János, a Kecskeméti Nótások Baráti Körének elnöke és a Mathiász János Borrend a Civilek Kecskemétért Díjat vehette át.

Dobák Dávid mechatronikai mérnök, a Kecskeméti Katona József Gimnázium volt tanulója, a Budapesti Műszaki Egyetem mesterszakos hallgatója érdemelte ki a Zenit-Kecskemét Ifjúsági Díjat.

A Ciróka Bábszínház társulata és Kovács István József költő, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének volt elnöke a Kecskemét Kultúrájáért Díjban részesültek. 

Ács Imre, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumának nyugalmazott pedagógusa, Fodorné Ivony Zsuzsanna Mária, a Corvina Óvoda igazgatóhelyettese, Dakó Csilla, a Kálmán Lajos Óvoda igazgatóhelyettese, Pápainé Magyar Ildikó, a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Béke Általános Iskolájának pedagógusa, Pápainé Magyar Ildikó, a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Béke Általános Iskolájának pedagógusa és Szenes Mártonné Durucz Anna Éva, a Kecskeméti Református Gimnázium nyugalmazott igazgatója a Kecskemét Ifjúságának Neveléséért Díjban részesültek.

Város Napja Gála, Kecskemét, elismerés,
Város Napja Gála: elismerésben részesítették Kecskemét kiválóságait
Fotó: Horváth Péter

A Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díjat dr. Pölös Endre, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának főiskolai docense több évtizedes nagy szakértelemmel, alapossággal végzett oktatói, valamint kiemelkedő kutatói tevékenysége elismeréséül érdemelte ki.

Dunszt Orsolya, a Kecskeméti Református Gimnázium testnevelő tanára, a Kecskeméti Sportiskola röplabda szakosztály edzői csapatának alapító tagja és dr. Kisjuhász Gyula, a KTE Utánpótlás Futball Klub alapítója és elnöke a Kecskemét Sportjáért Díjban részesült.

Pék Gáspár, a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. főmérnöke vehette át a Zöld Kecskemétért Díjat.

Dr. Hajdu Edit, a Szőlészeti és Borászati Intézet címzetes egyetemi docense, nyugalmazott tudományos főmunkatárs, növénynemesítő érdemelte ki a Kecskemét Agráriumáért Díjat. A díjjal Mathiász János Oklevél jár.

Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapítója vehette át idén a Kecskemét Gazdaságáért Díjat. 

Suba Ágnes közterület-felügyelő, Vermes László alezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Művelettámogató Zászlóaljának parancsnoka és dr. Szabó József, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány elnöke munkájuk elismeréséül Biztonságos Kecskemétért Díjat vehettek át.

Bajtai Ildikó, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Nyugdíjbiztosítási Főosztályának vezetője és Berenténé dr. Meskó Mária, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának osztályvezetője a Kecskemét Közszolgálatáért Díjban részesültek.

A háromévente, legfeljebb két kiválóságnak adományozható Katona József-díj Kecskeméten. Körtvélyessy Zsolt, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművész és Kriskó János tanár, újságíró, a Neumann János Egyetem nyugalmazott főiskolai docense vehette át a díjat.

Város Kulcsa díjat kapott dr. Virág Zsolt művészettörténész, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője.

A díjak átadását követően Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte a jelenlévőket és méltatta a díjazottak érdemeit. Az est házigazdái Hajdú Melinda és Varga-Huszti Máté, a Kecskeméti Nemzeti Színház színművészei voltak.

Közreműködött a TST MegaCrew produkciójával, Sándor Péter Bálint dalával a Mária főhadnagy operettből. Hencz Ráhel operaénekes Giacomo Puccini: O mio babbino caro című áriáját adta elő a Gianni Schicchi című operából, zongorán kísérte Cserkó Lídia. Bartók Béla: I. rapszódiájának I. tételét Pusker Ágnes hegedűművész játszotta, zongorán közreműködött édesapja, Pusker Imre.

A Kőszívű musical-ből az Itt egy nemzet című dalt. Schupp Gabriella énekművész, a Kecskeméti Nemzeti Színház társulatának tagja énekelte, a finálé műsorát a Kecskemét Táncegyüttes adta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában