Szórakozás

2 órája

A viseletbe bújt szüreti felvonulók minden utcát végigjártak Géderlakon – galériával

Géderlakon szombaton napsütéses időben, déli harangszóra gyülekeztek a helyi hagyományőrzők és vendégeik a vármegye egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb hagyományőrző szüreti felvonulására.

Zsiga Ferenc

A nagy hagyományokkal bíró eseményre a lovas sportok iránt elkötelezettek a szomszédos településeken túl még Dunavecséről, Akasztóról és Kiskunhalasról is érkeztek. Az önkormányzat szervezésében megtartott táncos, lovas, lovas kocsis, hintós felvonulás résztvevői először a faluház és a Szent László Általános Iskola közötti téren, viseletbe öltözve mutatták meg magukat, majd mielőtt a csikósok ostorpattogtatása közben menetbe rendeződtek, a Dunavecsei Levendula Néptánccsoporttal kiegészülve táncoltak egy nagyot a több száz főnyi közönség örömére. 

szüreti felvonulók, felvonulás, Géderlak
A viseletbe bújt szüreti felvonulók az általános iskola előtt s megmutatták magukat
Fotó: Zsiga Ferenc

A szüreti forgatag első produkciója a helyi óvodások előadása volt, a gyerekek az alkalomra készült koreográfiát az óvodapedagógusokkal közösen, szüreti nóták dallamára táncolták el a népes közönség sűrű tetszésnyilvánítása közepette. 

Az egybegyűlteket, köztük a viseletbe öltözött Nagy László polgármestert és feleségét, Nagy Renátát, majd Barna Balázs bírót, Barnáné Zanyilkó Vanetta bírónét Pata Gábor géderlaki plébános köszöntötte, aki rövid közös ima után áldását adta az egybegyűltekre.

Miután ifjabb Szabó Zsolt kisbíró a nap programját, a felvonulás útvonalát rímekbe szedve ismertette, felkérésére a szépen feldíszített hintóra először a bíró és a bíróné, majd a Vargyas László, a szomszéd község polgármestere által hajtott másik hintóra a polgármester és felesége és a plébános szállt fel.

A menetet a lovaikat gyönyörűen megülő csikós hölgyek és urak vezették, a mintegy egy kilométer hosszú kocsisor a falu szinte összes utcáját bejárta, mígnem a résztvevők az utolsó állomáson, az ősz színeibe öltöztetett faluközpontban a 2008-ban alakult, Tóth Zoltán vezette Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület táncosai invitálására már a közönséggel kiegészülve táncoltak egy nagyot. 

A felvonulás ezzel még nem ért véget, mert a menet Dunaszentbenedekre is átvonult, így viszonozva a benedeki szüreti felvonulók Géderlakon tett látogatását. 

Öröm volt látni, hogy a szüreti forgatagban a népviseletbe öltöztetett kisebb-nagyobb gyerekek érezték magukat a legjobban, ami azért is jó, mert így Géderlakon is lesz kinek tovább adni a tradíciókat, köztük a hagyományőrző szüreti felvonulást. 

A felvonulást követő hagyományos szüreti bálon, a több mint 250 résztvevőt finom vacsora és értékes tombolatárgyak várták a faluházban, ahol a mulatságon a talpalávalót Kis Limpi húzta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában