Bács-Kiskun

3 órája

Az önkéntes véradók több száz embernek segítettek a világnap alkalmából

A természeti katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából Bács-Kiskun vármegyében is sikeres véradások folytak. Az önkéntes véradók által leadott vér több száz emberen segíthet majd – derült ki a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményéből.

Sebestyén Hajnalka

A világnap alkalmából országszerte több napon és több helyszínen adták vérüket az önkéntes véradók a Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat és a katasztrófavédelem szervezésében. 

önkéntes véradók, katasztrófavédelem, Bács-Kiskun
Több napi várták az önkéntes véradókat
Fotó: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az önkéntes véradók segítsége felbecsülhetetlen

Bács-Kiskun vármegye önkéntes véradóinak önzetlen segítségével több mint száz emberen segíthet a leadott vér. A vér nélkülözhetetlen része a gyógyításnak. Élő anyag, semmi mással nem pótolható. Egyetlen véradás három emberéletet menthet meg. Az életmentő, valamint a nagyobb műtétek, és bizonyos életmentő kezelések nélkülözhetetlen feltétele a rendelkezésre álló – beteg vércsoportjának megfelelő – vérkészítmények megléte, felhasználhatósága. 

Az önkéntes véradások ezeknek a vérkészítményeknek a meglétét biztosítják. Fontos, hogy minél többen megismerjék a véradás jelentőségét, hiszen váratlan, tömeges méretű baleset, tűzeset, katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

A legtöbb katasztrófa emberi behatás következménye

Az ENSZ 1987-ben azért hozta létre a természeti katasztrófák csökkentésének világnapját, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Fontos, hogy ne úgy kezeljük ezeket az eseményeket, hogy „velünk ez úgysem történhet meg”! Legyünk tisztában azokkal a veszélyforrásokkal, melyek a háztartásunkra, településeinkre, vármegyénkre jellemzőek lehetnek (vihar, árvíz, erdőtűz). Amennyiben tisztában vagyunk ezekkel a lehetséges veszélyekkel, sok esetben tudatosan tehetünk a megelőzés érdekében. A felkészültség, a megszerzett ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában