Múltidézés

2 órája

Kecskemét legrégebbi utcanevei közül több még ma is megtalálható

Kecskemét egyes utcanevei már több mint 150 évesek. Az évtizedek alatt sokat változtak, hol polgári, hol politikai nyomásra. Múltidéző séta során most a legrégebbi utcanevek történetét mutatjuk be. Az utcanevek változásai levéltári források alapján jól nyomon követhetők.

Sebestyén Hajnalka

Kecskemét történelmét ezúttal is a Petőfi Népe régi mellékletében, a Grátiszban megjelent múltidéző írásunk alapján idézzük fel, melynek forrása a levéltár holnapján is olvasható Erdélyi Erzsébet A politikus térhódítása a kecskeméti utcanevekben című tanulmánya volt. A múltidéző séta képi világát Sebestyén Imre képeslapgyűjtő hagyatékában található képeslapok illusztrálják.

Múltidéző séta, nosztalgia, Kecskemét
Múltidéző séta a régi Kecskemét utcáiba kalauzol el
Fotó: Sebestyén Imre hagyatéka

Első hivatalos utcanevek

Erdélyi Erzsébet írásában olvasható: a magyarországi első hivatalos utcanevek 1850-ben, a Bach-rendszer kezdeti intézkedései között születtek. A hivatalnokok nagyrészt rögzítették a nép ajkán élő elnevezéseket, amelyekre az egyszerűség és természetesség volt jellemző, s amelyek létrejöttét kizárólagosan a tájékoztató, informáló funkció motiválta. 

Az emlékállítás, tiszteletadás vágya, amely kezdettől fogva egyfajta politikai üzenetet is hordozott, mindössze néhány évet váratott magára, kezdett beszivárogni a névadásba, mígnem szinte teljesen kiszorította a természetes indítékokat. Nem volt ez másként Kecskeméten sem.

Levéltári források őrzik a régi jegyzeteket

Az első kecskeméti hivatalos utcanevek születési körülményeit levéltári források őrzik. Megmaradtak ugyanis azok a vázlatok, tervezetek, amelyeket a tanácsnokok vetettek papírra akkor, amikor feladatul kapták, hogy a tizedükben használatos utcaneveket gyűjtsék össze, a névtelen utcákat pedig nevezzék el. A meghatározásban általában az utcát nyitó és záró háztulajdonos vagy a város közönsége előtt is jól ismert, valamely jeles, tisztelt lakó nevét tüntették fel. Egy-egy nevezetesebb építmény, létesítmény is segítette a lokalizálást.

Ihletet adott a természeti és épített környezet is

Mesterséges elnevezések is létrejöttek, amelyeket nem a spontaneitás, hanem a tudatos névalkotás hívott életre. Kapcsolatban voltak a tájjal, az ott élő emberekkel, jellegzetes építményekkel. A tanácsnok javaslatára, mintegy „hivatalból” születtek.

A spontán névadással keletkezettek között szinte a legtermészetesebb nevet a városból a szomszédos vagy távolabbi településekre kivezető utak viselték, amelyek általában tekintélyesebbek voltak városban maradó társaiknál. 

Múltidéző séta, nosztalgia, Kecskemét
Egy régi képeslap a belvárosból, a régi katolikus bérházról macskaköves utcával
Fotó: Sebestyén Imre hagyatéka

Az állatnevek kapták a legtöbb bírálatot

Az első utcanevekkel már az 1860-as évek magisztrátusa sem volt elégedett, folyamatosan kísérletet tett megváltoztatásukra. A legtöbb bírálatot az állatnevek kapták, mint a liba, tyúk, kakas, kácsa, szarka, tehén, bika, ürge, varjú, veréb, béka, sáska. Rangon alulinak érezték a polgáriasodni szándékozó lakók. A cégszimbólumok, mint a sas, páva, illetve a különlegesebb állatok, a borz, gyík, kígyó, őz, szarvas, csóka, fecske, fürj, galamb, pacsirta, rigó ellen azonban ekkor még nem merült fel kifogás.

Tiszteletadást is jelentett egy-egy utcanév

A spontán, közösségi névadással keletkezett, de idővel „szalonképtelenné vált” állatnevek helyére a tiszteleti nevek kategóriája lépett, pontosabban az emlékállító típusúaké. Ebbe tartoztak a természetes névadással keletkezettek. Például az utcában lakó jeles, mindenki által nagyra becsült ember foglalkozásáról, majd személynevéről elnevezettek. Ilyen volt az Orvos utca, mely később Szlemenics utca lett, vagy a Költő utca, a későbbi Mátyási utca. Voltak a mesterséges névadás kategóriájába tartozók. Például, ha a hatóság tudatosan olyan emberről nevezte el az utcát, akinek semmilyen kapcsolata nem volt a tájjal. 

Múltidéző séta folytatódik

Nosztalgia sorozatunkban folytatjuk majd a régi utcanevek történetét. A következő írásunkban a 20. század eleji körképet mutatjuk majd be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában