Galériával

2 órája

Megalakult a jánoshalmi képviselő-testület: megállítanák a település népességfogyását

A szociális segítőhálózat fejlesztését tervezi a hivatalba lépett új jánoshalmi polgármester és kiszélesítené a házi segítségnyújtást, az időskorúak és rászorulók gondozását több gondozó bevonásával. A szociális étkeztetést is kiterjesztené, a rászoruló nyugdíjasoknak napi egyszeri ingyenes étkeztetést biztosít, hangoztatta Lengyel Endre, a jánoshalmi képviselő-testület hétfői alakuló ülésén.

Pozsgai Ákos

Az alakuló ülésen elsőként dr. Ivanics István, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a 2024. június 9-i választás eredményéről. Eszerint a polgármesteri tisztséget Lengyel Endre (Független) nyert el 1849 szavazattal, 51,50 százalékos eredménnyel. Az új jánoshalmi képviselő-testület tagjai: Bányai Áron (Fidesz-KDNP), Győrvári Krisztina (Független), Halász Tamás (Független), Kovács Bianka (Független), Nagy László (Független), Ördögh Edit (Független), Rencsár Zoltán (Független), Szakál Lajos (Fidesz-KDNP) lettek. A képviselők és a polgármester eskütétele után a testület egyhangú titkos szavazással megválasztotta társadalmi állásban alpolgármesternek Ördög Editet, aki ezt követően letette hivatali esküjét.

 jánoshalmi képviselő-testület, polgármester, Jánoshalma
Megalakult a jánoshalmi képviselő-testület
Fotó: Pozsgai Ákos

A képviselő-testület elfogadta az új működési szabályzatát is, eszerint az eddigi kettő helyett, három állandó bizottsággal működik majd: Pénzügyi, Jogi, Ügyrendi Bizottság; Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság; Humánpolitikai Bizottság. A bizottságok tagjait a következő képviselő-testületi ülésen választják majd meg.

A jánoshalmi képviselő-testület ülésén fontos tervek fogalmazódtak meg

Lengyel Endre polgármester programja ismertetésében kiemelt elemként hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő öt évben az önkormányzat szociális programját szeretnék újra gondolni, a rászoruló, hátrányos helyzetűek érdekében több lépésből álló, a családok védelmét szolgáló intézkedéscsomagot alkotnak. A külterületen élők életminőségét is javítanák, a dűlőutak rendszeres karbantartásával, valamint igényfelmérésen alapuló élelmiszer-, melegétel- és gyógyszer kijuttatással. A fiatalok letelepedését pedig vissza nem térítendő és kedvezményesen, hosszú távon visszatérítendő első lakáshoz jutás támogatásával segítenék.

Szólt arról is, hogy a település népességfogyását a közbiztonság javításával és a helyi oktató, nevelő intézmények kiemelt támogatásával szeretnék megállítani. Támogatják a Biztos Kezdet Nyitnikék Gyerekház működését, igény szerint növelni fogják a bölcsődei és óvodai csoportok számát, a helyi oktatási intézményekben tanuló jánoshalmi diákok kiemelkedő eredményeit ösztöndíj-programmal szeretnék elősegíteni, valamint kiemelt hangsúlyt fektetnek a helyi művészeti oktatásra. A leszakadó családok felzárkóztatásában kiemelt együttműködő partnerként számítanak a nemzetiségi önkormányzatra.

A település üzemeltetéséről szólva elmondta, hogy a belváros közlekedésrendjét felülvizsgálják, a Bernáth Zoltán utcai piac üzemeltetését újragondolják, a jánoshalmi őstermelőknek ingyenes árusító helyet biztosítanak. A jövőben nagyobb hangsúlyt helyeznek a közterületek rendjére, valamint a romos, gyommal benőtt és hulladékkal felhalmozott ingatlanok tulajdonosaival szemben az eddigieknél határozottabb hatósági fellépést terveznek. A már korábban elkezdődött lakossági járdaépítési programot támogatják és építési anyag biztosításával támogatni fogják. Az eddig több lépésben kiépített köztérfigyelőkamera-hálózatot tovább bővítik. A közbiztonság javítása érdekében szorosabbra fűzik a kapcsolatot a rendőrséggel és a polgárőrséggel.

A gazdasági programját is ismertette Lengyel Endre

A Béke téri park előző önkormányzati ciklusban megkezdett felújítását a Polgármesteri Hivatal felőli részen megvalósítják, valamint új gyalogátkelők és parkolóhelyek kialakítását tervezik, és a szintén még az előző önkormányzat idején előkészített horgásztó fejlesztését is megvalósítják.

A polgármester ismertette a gazdasági programját is, ennek keretében felülvizsgálják az önkormányzat gazdasági társaságainak működését, a hatékonyság érdekében intézkedéseket hoznak. A helyi vállalkozásokkal, gazdálkodókkal rendszeres találkozókat szerveznek, a vállalkozások igényein alapuló infrastrukturális fejlesztéseket indítanak. Megteremtik a lehetőségét, hogy egy országos áruházlánc Jánoshalmára települjön. Az önkormányzat tulajdonában lévő, használaton kívüli ingatlanokat kedvezményesen fogják kínálni a helyi, valamint a városba települő vállalkozások számára, a tervezett M9-es autópálya mellett vagy közelében pedig új ipari területet terveznek kijelölni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában