Nemesnádudvar

2024.06.06. 06:50

Aláírták az M9-es Bács-Kiskun vármegyei szakaszának tervezéséről szóló szerződést – videóval

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es (Dusnok) és 53-as (Tompa) számú főút közötti szakaszának tervezésére szóló szerződést szerda délután a nemesnádudvari községházán. Az új szakasz, tehermentesítve az M0-t, közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna–Tisza köze és a Dunántúl térségei között. A 60 kilométernyi út a tervek szerint egy 2x2 sávos leállósáv nélküli autóút, és mintegy nyolc darab különböző szintű csomópontot foglal magába.

Márton Anna

A szerződés ünnepélyes aláírásán részt vett Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítésekért felelős helyettes államtitkára, Bányai Gábor, Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője, Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Szórádi Róbert, az UNITEF ’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Adrovitz Miklós, a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. ügyvezetője és Vass Gábor, az UTIBER Közúti Beruházó Kft. tervezési igazgatója.

szerződés, aláírás, M9
Aláírták az M9-es Bács-Kiskun vármegyei szakaszának tervezéséről szóló szerződést
Forrás: Építési és Közlekedési Minisztérium

Pántya József kiemelte: 2023-ban több kormányzati döntés született, ami Bács-Kiskun vármegye déli részét, a Dél-Alföldet, alapvetően Dél-Magyarországot érinti, és a következőkben meghatározza annak közlekedési infrastruktúráját. Ezen fejlesztési elemek közül kivétel nélkül mindegyiknek a közbeszerzéseit az Építési és Közlekedési Minisztérium a tavalyi évben elindította. Hat fő kiemelkedő eleme van ennek a csomagnak, amiből kettő kivitelezési, négy pedig tervezési feladatokat ölel fel. A két kivitelezési munka a mohácsi híd és a hercegszántói határátkelőhely átépítése. Ezen két kivitelezés közbeszerzési lefolytatása lezárult, az eredményhirdetés és a szerződéskötés is megtörtént. A négy tervezési elem közül egy, a Tompa térségében történő határátkelőhely tervezésének az első lépése szintén megtörtént. A tervezési munka már folyamatban van.

– Azt a célt tűztük ki, hogy Tompa jelenlegi határátkelőhelyétől nyugati irányban egy új, minden igényt kielégítő, 2x2 sávos útkapcsolatot is biztosítani tudó határellenőrzési pontot hozunk létre a szerb partnereinkkel közösen – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a további három projektelem, amelyeknek a közbeszerzései szintén elindultak a tavalyi esztendőben, jelenleg ott tartanak, hogy a Baja déli elkerülő, amely engedélyes tervekkel rendelkezett korábban, kiviteli tervkészítésének tervezői szerződését a minisztérium a jövő héten alá tudja írni. A közbeszerzés lezárult.

– A következő elem, a Baja déli elkerülő úttól, az 51-es számú főutunk 2x2 sávosra fejlesztése a hercegszántói határátlépési pontig. Ez már egy nagy értékű, közel kétmilliárd forintos tervezési projektelem, melynek a közbeszerzése szintén végbement, és ebben a hónapban ezt a tervezési szerződést is megköti a minisztérium, és a munka is elkezdődhet. A negyedik elem az M9-es. Kijelenthető, hogy ma Magyarországon a legnagyobb fejlesztési feladat országosan – mondta Pántya József.

szerződés, aláírás, M9
Balról: Bányai Gábor, országgyűlési képviselő, Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítésekért felelős helyettes államtitkára, Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője
Forrás: Építési és Közlekedési Minisztérium

A közel 60 kilométernyi gyorsforgalmi útnak a megtervezése, engedélyes és kiviteli tervszintre történő előrevitele a szakmában is egy komoly erőpróba – hangzott el az eseményen. Hármas konzorcium nyerte el a tervezést.

A gyorsforgalmi út a kelet-nyugati összeköttetést segíti, a Kelet-, valamint a Nyugat-Magyarország és a Szerbia közötti kapcsolatot segítendő.

A 60 kilométernyi út a tervek szerint egy 2x2 sávos leállósáv nélküli autóút, és mintegy nyolc darab különböző szintű csomópontot foglal magába. Komplex pihenőhelyek és Jánoshalmán egy mérnökségi telep megtervezése is feladat.

A tervezett beruházás a korábban megépült Szent László Duna-hidat is magába foglaló M9-es folytatásaként, az 51-es főúttól, Dusnok és Sükösd térségéből indulva halad Nemesnádudvar és Érsekhalma között. Jánoshalma térségében kettéválik, egyik ágon kelet-nyugat irányban Kisszállás térségben eléri az 53-as főutat, a másik ágon pedig dél felé haladva éri el Tompát. Emellett a mezőgazdasági ingatlanok megközelítéséhez párhuzamos földutak is szerepelnek a tervekben, továbbá felújításra kerül az 53-as főút Kiskunhalas és az 55-ös főút között található szakasza.

– Most jutottunk el arra a pontra, hogy az ország déli részének nyitunk egy lehetőséget azzal, hogy egy gyorsforgalmi útrendszer részévé válva bekerül az ország vérkeringésébe. Budapest, a Dunántúl és Nyugat-Európa, illetve a dél-balkáni térség eléréséhez rajtunk keresztül nyitnak egy folyosót. A lehetőségre nagyon régóta vártunk. Óriási előnyökkel járhat, amellett, hogy a gazdaságnak is adhat egy lökést – hangsúlyozta Bányai Gábor.

Zsigó Róbert beszédében kiemelte: az elmúlt évtizedek legnagyobb útfejlesztési programja zajlik a térségben.

– Erre nagyon régóta várunk. 1991-ben elkezdődött a délszláv háború, és onnantól kezdve egészen a befejezéséig, sőt, utána is mindenféle olyan közlekedési infrastruktúra-fejlesztés elmaradt, aminek a következménye gazdaságfejlesztés lehetett volna. Jelenleg nemcsak a mohácsi híd, hanem az M6-os és az 51-es számú főút közötti közel 30 kilométeres szakasz is a kivitelezés megkezdése előtt van, illetve a hercegszántói határátkelőhely kibővítése is. Ez azt jelenti, hogy a Bajától délre eső térség gazdasági szempontból felértékelődhet, és befektetési szempontból is fontos lehet. A térségünknek kitörési lehetőséget adhatnak ezek az útépítések. Ráadásul ezek az óriási fejlesztések nem békeidőben, hanem háborús időben zajlanak. Magyarország kormánya azért dolgozik, hogy a déli határ mentén ezeket az útfejlesztéseket megvalósítsuk – fogalmazott Zsigó Róbert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában