Kalocsa

5 órája

Érseki szentmisével köszöntötte a vármegye új polgármestereit, tisztségviselőit Bábel Balázs

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek meghívásának eleget téve október 20-án, vasárnap 10 órától, a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban ünnepi érseki szentmisén vettek részt Bács-Kiskun vármegye országgyűlési képviselői, újonnan megválasztott polgármesterei és a vármegyei közgyűlés tisztségviselői.

Zsiga Ferenc

A Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyében régi hagyomány, hogy Bábel Balázs érsek, metropolita a székhely főszékesegyházban mutat be ünnepi szentmisét az újonnan megválasztott polgármesterekért és vármegyei tisztségviselőkért, munkájukra Isten áldását kérve.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, érseki szentmise,
Bábel Balázs tartott érseki szentmisét
Fotó: Zsiga Ferenc

Az ünnepi szentmisére még a vármegye legtávolabbi szegletéből is érkeztek polgármesterek, az esemény lebonyolításához Vedelek Norbert, a vármegyei közgyűlés új elnöke nyújtott technikai segítséget.

Bábel érsek a főszékesegyházban összegyűlt több mint 120 polgármester, tisztségviselő előtt bemutatott szentmisén homíliájában egy Jézustól vett idézettel hívta fel a figyelmet a választópolgárok bizalmából megszerzett közhatalom és a szolgálat közötti összefüggésre, utóbbi elsőbbségére.

érseki szentmise, polgármester, képviselő-testület,
Érseki szentmisével köszöntötte a vármegye új polgármestereit, tisztségviselőit Bábel Balázs
Fotó: Zsiga Ferenc

„Ha valaki közületek ki akar tűnni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája. Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért. (Mk 10,35–45)” – mondta egyebek mellett Bábel érsek.

A főpásztori szentmisét követően Bábel Balázs az Astriceumban egy közös koccintásra fogadta a polgármestereket, pohárköszöntőjében az elkövetkezendő években végzett munkájukra Isten áldását kérte.

Vedelek Norbert, Bagó Zoltán, érseki szentmise,
Érseki szentmisével köszöntötték a vármegye új polgármestereit
Fotó: Zsiga Ferenc

Bábel érsek után Vedelek Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke és Bagó Zoltán, Kalocsa város polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Az érseki fogadást követően a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat a helyi Judit vendéglőben fehérasztal mellett látta vendégül az érseket, az érsekség munkatársait és a polgármestereket. A jó hangulatú közös ebéd kitűnő alkalom volt arra, hogy a vármegye régi-új polgármesterei megismerkedjenek egymással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában