Rendezvény

2 órája

Nagy szakértelemmel készültek az ínycsiklandozó burgonyás ételek a halasi főzőversenyen – galériával

Kettős győzelmet arattak a KSZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium tanulói a Bács Gazda – Coop X. Burgonyás ételek főzőversenyén, amelyet szombaton a Sóstó Csárdában rendeztek meg Kiskunhalason.

Pozsgai Ákos

Tíz éve rendezik meg a Kiskunhalasi Burgonya Napokat, hagyomány, hogy a szakmai konferencia – amelyet idén megtisztelte jelenlétével Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke is – másnapján tartják a burgonyás ételek főzőversenyét.

burgonyás ételek, főzőverseny, zsűri
A burgonyás ételek főzőversenyén szigorúan pontozták a különböző ételek elkészítési módját
Fotó: Pozsgai Ákos

A szombati megmérettetésen húsz főzőhelyen készültek a különböző ínycsiklandozó burgonyás ételféleségek. A zsűri Sós Dezső közétkeztetési mesterszakács vezetésével járta végig a versenyben résztvevő csapatokat és vette szemügyre a főzőhelyeket, a versenyzők öltözékét és szigorúan pontozták a különböző ételek elkészítési módját.

Az elkészült ételeket a szakavatott szemrevételezés mellett kóstolással is ellenőrizték a zsűri tagjai, akiknek idén sem volt könnyű a dolguk, hiszen kreativitásból és az ízek kavalkádjából nem idén sem volt hiány.

Végül a KSZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium tanulói csapatának Fiáker gulyás és Halasi savanyúmáj ételkölteménye ragadta el leginkább a zsűri tetszését. A Mondovics József szakoktató és tanítványai, Ágoston Hajnalka 3/11/E és Szűcs Dóra 2/10/E osztályos tanulók alkotta trió kiváló teljesítményükkel, nemcsak a fődíjnak számító Vándorkupát nyerte el, hanem a Legjobb Ifjúsági Csapat díját is ők kapták meg.

A halasi savanyú máj mellett a gulyásleves alapból készült Fiáker gulyás fantázianevű ételkülönlegességet készítették el, amelyhez különleges összetételű és ízesítésű burgonyagombócot adtak.

– Hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan iskolát vezethetnek, ahol ilyen tanulók tanulnak és tanárok oktatnak – írta közösségi oldalán a csapatnak gratulálva Dr. Komáromi Szilárd, az intézmény igazgatója.

A főzőverseny második helyezettje a Favágók, a harmadik helyezett pedig a Burgonya Báró csapat lett.

A zsűri döntése alapján a Legjobb senior csapat a Kertbarátok ízőrző csapata, a Legvidámabb csapat a Papák és Mamák BGC lett, míg a Legszebb főző helyért járó díjat a Kertbarátok ízőrző csapata nyerte el. A Legjobb külföldi csapatnak járó elismerést a Szerbiából érkezett Topolyai MezGazosok főzőcsapata, a Legjobb különleges ételért járó díjat, a Vaskúti Jópofa Csődörök, valamint a Legszebb tálalásért járó díjat a Mi Hazánk Városföld csapata nyerte el.

A főzőversenyen a talpalávalót a Balotaszállási Citerazenekar, a halasi Szilaj Citerazenekar és a halasi Népdalkör szolgáltatta, míg a tompai Kolo Tánccsoport bunyevác táncokat járt a színpad előtt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában