MME

2 órája

Már ötezer rákosi vipera született Kunpeszéren

Csak nyáron több mint 500 utód született a 20 éves kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban, és a tenyésztési program keretein belül világra jött az 5000. rákosi vipera. A világ egyik legritkább gerinces faja kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő. A világon egyedülálló védelmi központ célja a fajmegőrzés és tenyésztés.

Vizi Zalán

A rákosi viperát először Méhely Lajos tanulmányozta, aki Rákoson (a főváros mai XVI. és XVII. kerületei) gyűjtött példányokat, és 1893-ban írt róluk. A rákosi vipera a világ egyik legritkább gerinces faja, kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő, hazánkban jelenleg alig egy tucat elszigetelt populációja ismert a Kiskunsági, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park területéről. Nem véletlen, hogy fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke egymillió forint – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

rákosi vipera, MME, Kunpeszér
Már ötezer rákosi vipera született Kunpeszéren
Forrás: mme.hu

Mint írják, a rákosi vipera elsősorban a nedves, vízzel borított területeken, legelőkön él. Az ilyen kígyók hossza az 50 centimétert sem haladják meg, nincs bennük támadószellem, de ha valakit mégis megmarna, nem kell aggódni, mert a mérge gyenge. Túlnyomórészt sáskákkal, szöcskékkel és kisebb gyíkokkal táplálkozik. A telet elhúzódva, hibernált állapotban vészeli át.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közösen 2004-ben létrehozott egy központot, amely a világon egyedülállónak számít. A 20 éves Rákosvipera-védelmi Központ Kunpeszér és Kunadacs határán található. Célja a kipusztulás szélére került faj megmentése. A kígyók tenyésztése tíz, különböző élőhelyekről befogott egyeddel indult. Az első tenyésztett rákosi viperákat 2010-ben engedték szabadon az akkori köztársasági elnök, Sólyom László közreműködésével. Napjainkig több mint ezer ivarérett rákosi vipera került ki természetes élőhelyére.

Magyarországon már hagyomány, hogy minden év szeptemberének első szombatján tarták a Rákosi Vipera Napot. Idén ezt a Rákosivipera-védelmi Központ mellett számos állatkertben megünnepelték, többek között a Kecskeméti Vadaskertben is. A központban a bátrabbak az idén született, csupán pár hónapos kígyók etetésébe is besegíthettek.

A jubileumi, 20. születésnapját ünneplő Rákosivipera-védelmi Központban nyáron 40 nőstény összesen 523 utódja – 261 hím és 262 nőstény – jött világra, és 2024. július 24-én megszületett a fajmegőrzést célzó tenyésztési program 5000. rákosi viperája is – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában