Kecskemét

2 órája

A 70 éves legenda, Pulius Tibor ma is több zenekarban játszik

Pulius Tibor, az ismert kecskeméti zenész 70. születésnapja alkalmából egy fantasztikus koncertet adott, ahol régi zenészbarátai és a szintén zenész gyermekei is színpadra léptek, együtt játszottak vele. A születésnapja alkalmából arra kértük, elevenítse fel pályafutása mérföldköveit.

Sebestyén Hajnalka

– Mikor ragadta magával a zene szeretete?

Pulius Tibor, zenész, zene, Kecskemét
Pulius Tibor saját stúdiót működtet a házuk alagsorában
Fotó: Bús Csaba

– Tiszaalpáron nőttem fel, ahol az általános iskolában zongorázni tanultam 5. osztályos koromtól. A nagy áttörést 1966 hozta el, a nyári szünetben Szegeden édesanyám öccsének zenekari próbájára beültem. Akkor múltam 12 éves, de éreztem, én is zenész szeretnék lenni. Kértem egy gitárt és eldőlt a sorsom. 

– Kitől tanult meg gitározni?

– Magamtól. 7–8. osztályos koromban a rádióban hallott számokat felvettem, azokat próbáltam játszani. Saját fülemre hagyatkoztam.

– Melyik volt az első zenekar, ahol játszott?

– A középiskolai tanulmányaimat már Kecskeméten, a Katona József Gimnáziumban végeztem. Részben az osztályból, részben idősebb diákokból páran összeálltunk és alapítottunk egy zenekart. A ZIM-ben, a zománcipari gyár klubjában játszottunk vasárnaponként, mai szavakkal élve Beatles Tribute-zenekar voltunk. A bandán belül a másodgitáros szerepe jutott rám, de egy Led Zeppelin-számot én játszottam. Ezt követte a Lufy zenekar, ahol már nagyobb szerepet kaptam.

– Erről mit lehet tudni?

– A Katonában harmadikos voltam, 3. b-s. Egy nagyszünetben megkeresett két 3. a-s srác, akiket látásból ismertem. Megkérdezték, hogy alapítanék-e velük egy közös zenekart. Benne voltam. Játszottunk Jimi Hendrix-et, Deep Purple-t, Black Sabbath-ot, Santana-t. 1972-ig, az érettségiig együtt zenéltünk. Utána jött Kalocsa, ahová az egyik Lufy-s srác hívott. Az érsekkertben zenéltünk, szabadtéren, egész nyáron, óriási buli volt, és a feleségemet is ott ismertem meg.

– A tanulmányait folytatta vagy a zene útjára lépett?

– Mondhatni mindkettő. Kecskeméten, a GAMF-on üzemmérnöki diplomát szereztem, és közben az UFO együttesben zenéltem. Ez egy héttagú banda volt Kecskeméten, az Erkel utcában, egy kis klubban játszottunk. Mi voltunk az elsők a környéken, akik fúvósokat is hívtunk a zenekarba.

– A zene terén vált ismertté, de dolgozott a civil szférában is?

– Az eredeti szakmámban rövid ideig tevékenykedtem az MMG-ben. 1980-ban kaptam egy olyan felkérést, aminek nem tudtam és nem is akartam ellenállni, mivel tudtam, a zene az én életem. Egy régi zenekari társam hívott, hogy a triójukhoz csatlakozzak negyedikként és játsszam velük az Aranyhomok bárjában heti hat alkalommal. Akkoriban Kecskeméten ez volt a legmenőbb hely. Csábított a felkérés. Így a mérnöki pályát feladtam a zeneiért. 13 éven át az Aranyhomokban zenéltem.

– Bárzenészként milyen dalokat adtak elő?

– Nagyon vegyes volt a repertoár, magyar és külföldi dalokat egyaránt játszottunk. Rengeteg embert megismertem, hatalmas élmény volt az a 13 év.

– Ezután merre vitte az élet?

– Rövid ideig még duóban játszottam a Libertében, illetve a Tó Hotelben. Közben változó intenzitással, de a színházi zenekarban is zenéltem, például a La Mancha lovagjában, a Jézus Krisztus Szupersztár és a Hair című darabban. 1994-ben kezdtem el oktatni.

– Milyen volt a váltás? A színpad után a stúdió?

– Nagyon szeretem a gitároktatást, rengeteg tanítványom volt. Saját stúdiót is kialakítottam, a társasházunk alagsorában. Mai napig aktív vagyok, emellett több hazai énekesnek dalokat is írok, illetve haknikhoz zenei alapokat készítek.

– A színpadról sem tűnt el, jelenleg mely formációkban hallhatjuk?

– Az évek alatt több együttesben játszottam, többek között a Dokk és a Mozaik együttesekben is. Jelenleg a Hold The Line Toto Tribute Bandben és a Travels Groupban játszom. A Milagro-ban is többször feltűntem, mint vendégfellépő. S ami nagyon fontos számomra, három gyermekem is a zenei pályát választotta. Tibor a Supernem gitárosa. Játszik a Húristen zenekarban is három jól ismert gitáros társaságában, valamint Fekete Jenő blues-gitárossal is zenél. Emese komolyzenei fuvolista, de könnyűzenei formációkban is szívesen fellép. Újabban dalokat is ír, melyeket a Travels Grouppal adunk elő. Tamás a Belmondo zenekarban zenélt, jelenleg a Kowalsky meg a Vega együttesben zongorázik, de saját zenekarát, a BAAB-ot sem hanyagolja. 2010 körül saját zenekart alapítottunk, és a pesti Fészek Klub pincehelyiségében elég sokat játszottunk. Miután az megszűnt, már nem léptünk fel, de most a szülinapi koncerten újra összeálltunk mint Pulius Circus Maximus.

– Milyen volt a szülinapi koncert?

– Bár áprilisi vagyok, de a koncert most volt augusztusban a Hírös Héten belül. Hónapokig készültem rá, szerettem volna mindazokkal egy színpadon játszani, akik meghatározóak voltak a zenei pályámon. Úgy érzem, nagyon jól sikerült, a közönség is szerette.

– Hogyan tovább, milyen tervei vannak?

– A Travels Grouppal szeretnénk nagyobb fesztiválokon fellépni, a Toto Tribute Banddel folytatni a fellépéseket, és talán még a Pulius Circus Maximust is újra összehozni. Mindezek mellett évek óta dolgozom a Beat-lexikonon. Olyan kecskeméti régi zenészeket mutatok be a YouTube-csatornámon, akik meghatározóak voltak, vagy még mindig jelen vannak a zenei életben. Több mint harminc interjúm már meghallgatható, megnézhető. Egyet saját magammal készítettem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában