Kelebia

3 órája

Világhírű mesterszakács vált a vajdasági Paskó Csaba atyából

Paskó Csaba a vajdasági Alsó-Kelebia plébánosa, világbajnoki ezüstérmes szakács volt az egyike azoknak, akik zsűrizték a pörkölteket Soltszentimrén, a Gaszto Udvar főzőversenyén. Szabadka Egyházmegye papja hazájában valóságos celeb, szakácskönyvei jelennek meg, emellett a zene sem áll tőle távol. A szabadkai székesegyház regens chorija, az egyházmegye zeneigazgatója, karmester, orgonaművész és tanár. Paskó Csaba atya vezényli a szabadkai Filharmóniát, sőt a szabadkai Pro Musica Kamarakórust is.

Gulyás Sándor

– Gasztronómiai érdeklődésem gyermekkorom óta megvan. Öt-hat éves lehettem, amikor azt mondtam, vagy pap leszek vagy szakács. Végül pap lettem. A zenei indíttatásom a családból ered, mindkét nagyapám zenével foglalkozott. Elvégeztem Pécsett a hittudományi főiskola mellett a karvezetést és az énekszakot, majd Ausztriában, Grazban a zeneakadémiát. Tizenöt éve szereztem szakács végzettséget a Hanságiban, majd továbbképeztem magam – idézte fel pályájának legfontosabb állomásait Paskó Csaba. 

Paskó Csaba, plébános, szakács
A szakácskodás nem kedvtelés, hanem szakma – vallja Paskó Csaba
Fotó: Gulyás Sándor

Ahogy fogalmazott, élete legnagyobb áldása, hogy mindig a legjobb emberekkel hozta össze a sors. – A zenében Tillai Aurél Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar karnagy, Dobos László karnagy, Graz-ban pedig Johann Trummer volt a tanárom. A gasztronómia területén is olyan emberekkel kerültem kapcsolatba, mint Varga Károly, olimpiai- és világbajnok mesterszakács. Ő motivált engem abban, hogy ne maradjak meg egy „lisztpazarló rántáskavarónak”, hanem próbáljak meg mélyebb vizekre evezni. Az Erfurti Szakácsolimpián 2016-ban már háttérsegéd voltam, két évvel később a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség jóvoltából elindulhattam a gasztronómiai világbajnokságon Luxemburgban, ahonnan ezüst éremmel jöttem haza. Az idei évben 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület csapatának tagjaként a Németországban megrendezett 26. IKA szakácsok olimpiáján bronz érmes lettem –mondta az atya.

Paskó Csaba cukrászdát és pékséget is nyitott

A megszerzett tudást Paskó Csaba kiválóan tudja kamatoztatni, Kelebián megépítették a Márton Áron erdélyi katolikus egyház püspök nevét viselő közösségi házat. A plébánia mellett egy jól felszerelt konyhát is létrehoztak. Ennek köszönhetően nem csupán lakodalmakra vagy keresztelők utáni ünnepi ebédekre, hanem borvacsorák szervezésére is van lehetőség. A plébános ma már nem csak a helyiek kedvére süt-főz, a település valóságos gasztro-turisztikai célponttá vált.

– Hétfőtől csütörtökig iskolában dolgozom tanárként, a hétvégeken plébánosi feladataim látom el, emellett felveszem a séfkabátot is. A gasztronómiát be lehet vonni a közösségépítésbe is. Tematikus programokat tartunk a hagyományok, a gasztronómia, a kultúra, a zene jegyében. Emellett borvacsorákat, pálinkaversenyeket is rendezünk. A gasztronómia iránti szeretetem a pasztorációs munkámban is megjelenik. A hozzánk szervezett táborokban főzni tanítom a gyerekeket. Szabadkán három éve egy, a Caritas keretein belül cukrászdát és pékséget nyitottam európai uniós támogatásból, ami Blaha Lujza nevét viseli. Célom, hogy megőrizzem a szakácsmesterség imidzsét, így is kamatoztatva szakmai tudásom. Emellett tizennégy embernek tudunk munkát adni, lelassítva ezzel is a délvidékről való elvándorlást. Édesanyám mestersége nem kikapcsolódás, vagy kedvtelés, hanem szakma. A gasztronómia a kultúra szerves része, nem kell költőnek lenni ahhoz, hogy az ember egy vers üzenetét megértse, és mesterszakácsnak sem kell lenni ahhoz, hogy felfedezze egy étel ízességét – vallja Paskó Csaba.

Paskó Csaba, plébános, szakács
A képen (balról jobbra): Asztalos Istvánt, a Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöke, Paskó Csaba világbajnoki ezüstérmes mesterszakács és Varga Károly olimpia és világbajnok mesterszakács
Fotó: Gulyás Sándor

A vajdasági pap nevéhez három szakácskönyv is fűződik. Az első a Paskó atya konyhája – Bácska ízei címet kapta, amiben úgy fogalmazott: Ad majorem Dei gloriam, azaz Mindent Isten nagyobb dicsőségére! Ezt én szó szerint értem, miszerint a mandulával töltött csokigolyóval is lehet magasabb célokat szolgálni.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában