Árvízhelyzet

2 órája

Orbán Viktor Baján is ellenőrizte az árvízi védekezést – galériákkal, videóval

Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz kezdete óta végigkíséri, követi az árvízi védekezést. Hétfőn Bajára látogatott, ahol Zsigó Róberttel, a térség országgyűlési képviselőjével és Kámánné dr. Bari Bernadett megválasztott polgármesterrel közösen nézték meg, hogyan állnak a védekezéssel.

Márton Anna

Bajánál harmadfokú, Mohácsnál másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet rendeltek el. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a folyó felső szakaszán a vártnál gyorsabb az apadás. Most már kifelé jövünk a bajból és enyhül a nyomás.

Orbán Viktor, Baja, árvíz
Baján tartott árvízvédelmi ellenőrzést Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Tájékoztatása szerint a Duna szintje Mosonmagyaróvárnál 80 centiméterrel, Esztergomnál 136, Vácnál 92, a fővárosban 74, Dunaújvárosnál 17 centiméterrel csökkent, és Paksnál is megkezdődött az apadás, Győrnél a Rába 130 centimétert apadt. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szombaton 755 kilométeren, vasárnap 706 kilométeren folyt védekezés, a harmadfokú készültség már csak 223 kilométernyi szakaszon volt érvényben.

A védekezésben szombaton 5025, vasárnap 4458 ember vett részt, az őket segítő önkéntesek száma 195-re csökkent. A beépített homokzsákok száma sem nő tovább, 1 903 100-nál megálltunk – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor: készlenlétben áll 130 tűzoltó is

Az MTI tájékoztatása szerint Orbán Viktor bajai látogatásakor beszélt arról is, hogy a védvonal egy részét a 2013-as árvíz után nem bontották el, így most kevesebb, mint a felét kellett megépíteni. Tűzoltók, önkormányzati dolgozók és sok önkéntes munkájának köszönhetően péntek estére megépült a hiányzó töltésszakasz, és az egész védmű fóliázása és homokzsákokkal való megerősítése is megtörtént. A sziget különböző pontjain elhelyezték a további védekezéshez szükséges homokzsákokat, a munkagépek is a szigeten vannak, és készenlétben áll 130 tűzoltó is. Folyamatos figyelőszolgálat 24 órában ellenőrzi a védművet – olvasható az MTI közleményében.

„A védművek állnak, az ellenőrzésük folyamatos. Baja meg fogja csinálni!” – ezt már Orbán Viktor  írta közösségi oldalán.

A Duna tetőzése elmarad a 2013-as szinttől

Zsigó Róbert hírportálunknak hangsúlyozta, hogy megfeszített munkával a tűzoltók, katasztrófavédők, önkéntesek munkájával sikerült a múlt hét péntekre megépíteni és megerősíteni a gátat a Petőfi-sziget körül, tehát felkészültek. – Ma megállapítottuk, hogy jó a helyzet, a gát meg van építve és védi az értékeinket. Folyamatosan tetőzésben vagyunk, 921 centiméter volt reggel a Duna vízállása, estére várható a tetőzés –mondta.

Bár a tetőzés szintje nem éri el a 2013-as szintet, de így is magas vízállásról beszélhetünk. Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a védekezésről való levonulásnak is megvan a forgatókönyve, nincs azonban olyan teendő, amelyet már ne végeztek volna el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában