Galériával

2 órája

A Magyar népmesék képességfejlesztő hatására épül a kecskeméti egyetem kurzusa

Mesés Kompetenciák néven indult a Neumann János Egyetem unikális képzése az intézmény hallgatói számára. A szabadon választható tantárgyat a népmesékben rejlő kompetenciafejlesztő lehetőségeket felismerve indította az egyetem, melynek keretében a hallgatóknak lehetőségük nyílik elméleti és gyakorlati kertek között elsajátítani a magyar népmesékben rejlő különleges lehetőségeket. A képzés alapját a hungarikumnak számító Magyar népmesék rajzfilmsorozat egyes, az oktatási célok szerint válogatott epizódjai adják. Az országosan egyedülálló kurzus sajtónyilvános megnyitóját kedden délután tartotta az egyetem CAMPUS-án.

Horváth Péter

A megnyitón dr. Fülöp Tamás rektor elmondta, hogy a különlegesség számba menő szabadon választható tárgy oktatási innováció, ami színesíti képzési kínálatukat. A hagyományokhoz tartozó népmesékben fellehető személyes kompetenciákat igyekszik beépíteni a hallgatók képességfejlesztésébe. A rektor kiemelte hogy ez az újítás ötvözi a hagyományokat a modern munkaerőpiaci elvárásokkal. A tematika kialakításánál elsődleges cél a hallgatók képességfejlesztése volt. Ezért olyan elemeket emeltek ki a Magyar népmesék sorozatból, amit a különböző karokon tanuló hallgatók biztosan hasznosíthatnak. A kurzust a Kecskemétfilmmel együttműködésben, közös gondolkodást követően indította el az egyetem. Fülöp Tamás elmondta, hogy nagyon népszerű a tantárgy, 48 hallgató jelentkezett rá, és a Hírös Szenior Egyetem érdeklődői is részt vesznek rajta.

Magyar Népmesék, dr. Fülöp Tamás, a kecskeméti egyetem rektora és  Nagy Dóra tanársegéd, a tantárgy oktatója, Kecskemét
A képen balról-jobbra: dr. Fülöp Tamás, a kecskeméti egyetem rektora és  Nagy Dóra tanársegéd, a tantárgy oktatója
Fotó: Horváth Péter

A Magyar népmesék sorozat fontos kompetenciákat fejleszthet

Nagy Dóra tanársegéd, a tantárgy oktatója, aki sokat tett a 13 alkalmas kurzus tudományos megalapozásáért, elmondta: a Magyar népmesék sorozat olyan univerzális értékeket közvetít, melyek a mai kor embere számára is hasznosak. Ezek olyan nyelvi és szociális készségek, melyek a tudattalanba épülnek be még a korai életszakaszban, és a kurzussal ezeket a kompetenciákat előhívják és tudatosítják. Ilyen személyes értékek az empátia, a logika, az érvelési képesség, az emlékezőtehetség, vagy a hatékony beszéd képessége.

Minden órán az adott témának megfelelő elméleti áttekintést ad az oktató a hallgatóknak. A keddi órán például a Magyar népmesék sorozat megalkotásának hátteréről szólt ez, majd ezt követően a gondolkodás és a mese összefüggéseit vizsgálták meg, végül két olyan epizódot néztek meg a sorozatból, melyeket ilyen szempontok szerint elemeztek. Nagy Dóra a kurzus elején megkérte a hallgatókat, hogy nevezzék meg a fejleszteni kívánt területeket. Ezek a beszéd, az érvelés képesség és a nyelvi kompetenciák fejlesztése voltak, így ezekre fektetnek hangsúlyt ebben a szemeszterben.

Új évad készül

Bán János, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője beszélt a Magyar népmesékről beszélt, mely jelenleg 100 epizódot számlál, de a jövőben új évad is készül. Kiemelte, hogy a sorozat olyan elbeszéléstechnikával készült, ami miatt a világ minden pontján érdeklődésre tart számot.

Varga Zoltán filmesztéta, aki a magyar animációs film történetéről írt könyvet, a sorozat mindig felfedezendő mélységeit hangsúlyozta a hallgatóságnak.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában