Lőrincz Edit

2024.09.14. 06:50

A házi lekvárnak nincs párja a kunbaracsi jegyző szerint

A gyümölcsszezon még javában tart, és akik igazán korán kezdték a befőzést, azoknak már jó néhány finomság sorakozik a spájzban. A kunbaracsi Lőrincz Edit is számos lekvárral büszkélkedhet, kiemelkedő közülük a „bogyósok körtével”, ami a VIII. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyen a különleges, kreatív lekvárok kategóriájában második helyezést ért el.

Gulyás Sándor

– Bevallom, nekem évtizedig tartott, míg rászántam magam arra, hogy belevágjak a sűrű, csillogó üvegbe zárt finomságok elkészítésébe, pedig nagymamám rendszeresen befőzött, lekvárok, befőttek, savanyúságok glédában sorakoztak kamrája polcain. Kunbaracsra költözésem után szoktam rá, hogy feldolgozzam a kertünkben megtermett gyümölcsöket. Eperrel, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal, ribizlivel, szilvával, birsalmával kezdtem a házi lekvárok sorát – mesélte Lőrincz Edit.

házi lekvár, Kunbaracs, lekvárverseny
A jó házi lekvár titka a minőségi alapanyag – állítja Lőrincz Edit.
Fotó: Gulyás Sándor

A régi iskola híve a házi lekvároknál

– A régi iskola híve maradtam, még ha hosszú órákat is kell a konyhában töltenem lekvárt kevergetve. A házi befőzés óriási előnye, hogy magam választhatom ki a lekvárba kerülő gyümölcsöket és a hozzávalókat. A házi lekvár sokkal intenzívebb és gazdagabb ízvilággal rendelkezik, mint a legtöbb bolti változat. Emellett jobban megmarad a gyümölcsök állaga is. Ami számomra a legfontosabb, hogy szabad utat engedhetek kreativitásomnak. Különböző gyümölcsöket vegyíthetek össze, egyedi ízkombinációkat hozva létre – sorolta Lőrincz Edit.

A lekvárfőzés szezonja májustól, az eper és a cseresznye megjelenésétől kezdve október végégig, november elejéig tart, amikor a birs kerül üvegbe. Lényegében ősz közepéig szinte minden hétre jut valami idényjellegű gyümölcs, amivel dolgozni lehet.

A jó lekvár titka

– A jó lekvár titka a minőségi alapanyag, így gondosan meg kell válogatni, mi kerüljön az üvegekbe. A teljesen hibátlan, friss és jól megérett gyümölcsből lesz finom lekvár. Túlérett vagy erjedt gyümölcs az egész napos munkát teheti tönkre. A szezon végén termett gyümölcs a legkiválóbb, mivel ezeknek a vitamintartalma magasabb, ízük pedig zamatosabb. A másik fő szempont a helyes gyümölcs és cukor arány megválasztása, ezen múlik a lekvár sűrűsége és tartóssága. A gyümölcs állaga és minősége a mérvadó, mivel cukorral nem lehet pótolni az éretlen gyümölcsöt. Normál esetben két kilogramm gyümölcs egy kilogramm cukor, savanykásabbaknál pedig három kilogramm gyümölcs és kettő kilogramm cukor az arány. Használhatunk citromot és petkint, bátran kísérletezhetünk különféle fűszerekkel is. Tavaly a szamócalekvárba bazsalikomot, előtte friss mentát tettem, a birsalmába narancsot és szekfűborsot raktam, a szilvához pedig a fahéj és az étcsokoládé illett a legjobban. A lekvárt kis vagy közepes lángon, érdemes főzni, hogy nehogy leégjen. Amikor a gyümölcs felforr és kezd főni, habréteg keletkezik a tetején. Ezt el kell távolítani, mivel a benne található levegőbuborékok csökkentik a lekvár vagy dzsem eltarthatóságát. A hab sem megy veszendőbe, ez is üvegbe kerül, amit viszont mielőbb el kell fogyasztani – árulta el a lekvárfőzés kulisszatitkait Lőrincz Edit.

Barack fügével és citrommal

A befőzési szezonból még bő két hónap van hátra, így még van mit a „tejbe aprítania” a kunbaracsi jegyzőnek.

– Magyar barackból, közismertebb nevén parasztbarackból főzök lekvárt, fügével és citrommal ízesítve. Tervben van a marmelád, vagyis a narancslekvár, ami nagyon finom és sütemények kekszek mellé kiváló, de akár karácsonyi ajándék is lehet. A boltokban sokféle lekvár található, de a házi készítésűnél nincs finomabbat. Ám nem csak az íze a kiváló, hanem egészségünkre is jótékony hatással van. A szilva lekvár gazdag rostforrás, stabilizálja a vércukorszintet. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra.  A birsalmának is rengeteg jótékony hatása van magas vitamin és ásványi anyag tartalma. Úgy hiszem, hogy mindenképpen érdemes belevágni az otthoni lekvárfőzésbe, már csak azért is, mert nincs annál jobb érzés, mint egy saját készítésű, ízekben gazdag lekvárt leemelni spájzunk polcáról – tette hozzá Lőrincz Edit.

Díjakkal jutalmazták lekvárjait

Lőrincz Edit közel egy évtizede résztvevője kecskeméti Aranyhomok Térségi Lekvárversenynek. Édességeivel minden esztendőben az élmezőnyben végez. Tavaly bazsalikomos szamócalekvárja első, idén „bogyósok körtéje” második lett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában