Bács-Kiskun

2024.08.25. 13:01

Kiderült, kik készítik a legjobb lekvárokat

Kihirdették a VIII. Aranyhomok térségi lekvárverseny díjazottjait szombaton Kecskeméten, a Hírös Hét Fesztivál alatt a XXVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon. Három kategóriában értékelték az ízletes finomságokat.

Sebestyén Hajnalka

Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ebben az évben ismét meghirdette a nagy népszerűségnek örvendő Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, immár nyolcadik alkalommal. Beszámolójukból kiderül: három kategóriában várták a finomságokat. A versenyre 48 saját készítésű lekvárral neveztek az érdeklődők Kecskemétről és a környező hét településről: Helvéciáról, Lajosmizséről, Ballószögről, Tiszaalpárról, Kunbaracsról, Ladánybenéről és Kiskunfélegyházáról. 

lekvár, verseny
Fotó: Malivan_Iuliia

Három kategória

A hagyományos lekvárok kategóriába 16 üveggel, a különleges, kreatív lekvárok kategóriába 19 üveggel és a zöldségkrémek és csatnik kategóriába 13 üveg lekvárral jelentkeztek. 

A szakmai zsűri kóstolta és minősítette a lekvárokat ízük, illatuk, megjelenésük és egyediségük alapján. A zsűri elnöke Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei területi szervezetének elnöke és Daragó Dénes élelmiszer-biztonsági, technológiai szakember 

Izgalmas ízvilág

A zsűri véleménye szerint egyre izgalmasabb ízvilágú lekvárok, többféle alapanyag-használat jellemzi a versenyre jelentkezőket. Kiemelték a rebarbarával, szőlővel, fügével készült lekvárokat, amelyekből ízletes finomságokat küldtek be a háziasszonyok. Hiányolták a meggyet, amelyből igényes, szép termék készíthető. 

Új kategóriát is bevezettek

Ebben az évben új kategóriaként jelent meg a zöldségkrémek és csatnik kategória, mivel az elmúlt évek tapasztalata alapján sokan készítik a modern konyha kedvelt szószait. Ez is azt bizonyítja, a háziasszonyok egyre kreatívabbak, bátran mernek új alapanyagokat használni, különféle ízkombinációkat kipróbálni. A csomagolás tekintetében évről-évre egyre kreatívabbak a versenyzők.

Eredmények

A következő eredmény született a Hagyományos ízű lekvárok kategóriában: 

1. helyezést ért el Lajosmizséről Végh Györgyné szilvalekvárjával,

2. helyezett lett Kecskemétről Kalán Teréz szilva lekvárjával,

3. helyen végzett Helvéciáról Csősz Antalné sárgabarack 2. lekvárjával.

Különleges, kreatív lekvárok kategóriában: 

1. helyezést ért el Kecskemétről Gazdik Zoltánné narancsos-füge lekvárjával,

2. helyezett lett Kunbaracsról Lőrincz Edit bogyósok körtével elnevezésű lekvárjával,

3. helyezést szerzett Kecskemétről Börönténé Molnár Melinda mákos almalekvárjával. 

A Zöldségkrémek és csatnik kategória győztesei a következők:

1. helyezett lett Kecskemétről Kalán Teréz lilahagyma, szilva, alma, kaporvirágos ecetes zöldségkrémjével.

2. helyezést ért el Ballószögről Forgács Mónika zakuszka zöldségkréme.

3. helyezést szerzett Kecskemétről Kalán Teréz sárgarépa-sárgabarack-gyömbér-kakukkfű zöldségkréme. 

Ebben az évben a „Kecskemét és térsége lekvárja” címet meggy-rebarbara lekvárral Kalán Teréz, kecskeméti versenyző nyerte. Jutalma egy Weninger befőzőautomata.

Tapasztalatot cseréltek a lekvárfőzők

Az idei évben újdonságként került megrendezésre a Lekvárfőzők találkozója. A szervezők lehetőséget biztosítottak a lekvárfőzők tapasztalatcseréjére, a zsűritagokkal való találkozásra és a díjnyertes lekvárok kóstolójára. Sokakat vonzott ez az új kezdeményezés, a kilátogatók megismerhették a lekvárkészítés fortélyait, inspirálódhattak egymás ötletei által.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában