Kiskunhalas

2024.09.02. 17:51

Kilátástalan küzdelem: tömegével hagyják sorsukra a házi kedvenceket a felelőtlen gazdák – videóval

Hiába az állatvédelmi törvény, amely szerint az is állatkínzásnak számít, ha valaki házi kedvencét az utcára kiteszi vagy bárhol a sorsára hagyja. Szinte a biztos pusztulásra vannak ítélve a megunt, kidobott cicák, kutyák, az állatmenhelyek is zsúfolásig telítettek az elhagyott állatokkal, az állatvédők kilátástalan küzdelmet vívnak az emberi felelőtlenséggel és közönnyel szemben.

Pozsgai Ákos

Néhány napja Kiskunhalason, a Kosár utcában rakott ki valaki a tikkasztó nyári hőségben négy, alig pár napos kismacskát egy dobozba sorsukra hagyva őket. Még a szemük is épphogy csak kinyílt, a gennyes csipától azonban nem sokat láttak, inkább csak kóvályogtak a dobozban.

kismacska, Kiskunhalas, állatkínzás
Kiskunhalason rakott ki valaki a tikkasztó nyári hőségben négy, alig pár napos kismacskát egy dobozba sorsukra hagyva őket.
Fotó: Pozsgai  Ákos

Az utca lakói a maroknyi szőrgombolyagok keserves nyávogására figyeltek fel, egy ideig tanácstalanul kerülgették a dobozt, majd valakinek eszébe jutott, hogy meg kellene őket itatni, a kölykök apró ki nyelvüket öltögetve próbálták nyalogatni a vízbe mártott papírzsebkendőt. Közben az utca árnyékos oldalára vitték át az utcán hagyott „csomagot”, a helyi állatvédők a közösségi oldalon egy bejegyzés alapján szereztek tudomást a kismacskákról.

– Minden héten több jelzést is kapunk sorsukra hagyott házi kedvencekről, sokan a nem kívánt cica és kutya kölyök elszaporodása ellen ivartalanítás helyett egyszerűen úgy védekeznek, hogy lelketlenül agyon ütik, vízbe fojtják, élve elássák, vagy valahol kiteszik és sorsukra hagyják a kölyköket – mondja Nemes Lívia, a Kiskunhalasi Kutyamentő Egyesület elnöke. Az egyesület vezetője szerint az évszázados beidegződéseken nehéz változtatni, sokan el sem tudják képzelni, hogy mi folyik a vidéki településeken, szegregátumokkal érintett városrészekben vagy a tanyákon, ahol sok helyen semmilyen értéke nincs a macskának és a kutyának, de sokszor más állatoknak sem.

A Kosár utcában kirakott és magukra hagyott kismacskákat sikerült megmenteni, néhány napig a Kiskunhalasi Kutyamentő Egyesület egyik önkéntese gondozta és etette őket, végül a békéscsabai Remény- Lak Állatvédő Egyesület vette át a kölyköket, ahol azóta szépen cseperednek.

Információink szerint a Kosár utcában feltehetően egy kamera rögzítette azt a személyt, aki az utcán a sorsukra hagyta a kismacskákat, amennyiben értékelhető felvételhez jutnak az állatvédők megfontolják, hogy rendőrségi feljelentést tegyenek az illetővel szemben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában